Google Wave golft nog niet…

google_wave_logo.pngGisteren ontving ik (bedankt EP :-) een “invite” voor Google Wave.
Als je niet weet wat dat is dan loont het de moeite om even naar dit flauwe filmpje van 8 minuten met wat uitleg. Als je tijd en zin hebt kun je ook de lange uitleg kijken (80 minuten). Wil je nog korter? Lees dan hieronder verder…

Wat is Google Wave
Het is een soort van mail/Chat/blog/samenwerkingstool. Mail is daarmee vergeleken plotseling erg 2008. Een Wave start met een bericht aan 1 of meerdere deelnemers. Al deze deelnemers kunnen zo’n wave volgen en er aan bijdrage. Maar dan wel op een manier die erg afwijkt van een e-mail.

De oude manier
Naar aanleiding van een ouderwetse e-mail schrijf je een reply. Als je dat niet naar alle originele ontvangers doet dan raken zij de weg al kwijt. Een reply op een mail is weer een losse mail. Wil je het project blijven volgen dan moet je alle mailtjes bij elkaar houden.

De Wave
Je start een wave en laat die door meerdere mensen volgen. De volgers reageren IN de wave op de plaats waar zij dat zelf willen. Alle communicatie vindt plaats binnen 1 wave, je hoeft daar niet uit. Mocht iemand later inspringen en de Wave is intussen gegroeid, dan kan die deelnemer de geschiedenis van de Wave stap voor stap afspelen en zo zien hoe die Wave zich heeft ontwikkelt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld foto’s toevoegen (die natuurlijk direct bij de andere deelnemers verschijnen). Ook een Google map is geen probleem. De functionaliteit van Google Wave kan ook worden uitgebreid met Extensions.

En toen?
Kan best wat worden :-)  maar wat me heel erg tegenviel bij de preview: Er is (nog?) op geen enkele manier een koppeling met “gewone” email te maken. Volgens mij is er in deze versie zelfs geen enkele communicatie tussen oud en nieuw mogelijk. Je hebt er dus alleen maar wat aan als je mede mailers ook Wave hebben. Je krijgt bij deelname zelfs een nieuw e-mail adres: gerardpoels@googlewave.com. Je kunt vanuit Wave geen mail sturen naar een niet-Wave account en ik probeerde net een ouderwetse mail naar Wave te sturen en daar zie ik ook niets van terug (ook geen foutmelding trouwens!). Hopelijk vinden ze daar wat op. Hat zal heeeeeeeeeel lang duren voordat iedereen aan de Wave gaat. Maar als je dan geen integratie met “gewone” mail hebt gaat het niet lopen. En zou je echt alleen maar met Wave adressen kunnen werken dan is het opeens een product met heel beperkte inzet…

Ik wacht af want het is natuurlijk moeilijk testen zo… :-\

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, computers. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Google Wave golft nog niet…

  1. Hoi Gerard, ik heb ook Google Wave en heb je gelijk maar even toegevoegd aan m’n contacten. Het probleem is (naar mijn idee) dat e-mail en wave nog niet met elkaar kunnen praten. Ik had echt gehoopt dat m’n Gmail in Wave zou komen. Dat zou voor mij iig. een groot pluspunt zijn. Ik moet het allemaal nog zien, maar op zich is het idee wel gaaf. Maar ik denk wel dat mensen er aan moeten wennen. Hoe het gebruikt wordt bv. Bij mijn eerste test werd het al snel een chat-wave met 4 a 5 verschillende mensen. En daarvoor is het eigenlijk niet bedoelt. Het is meer bedoelt om een conversatie (die bv. via de e-mail loopt) meer te stroomlijnen.

  2. Wim zegt:

    De nieuwe ligfeitswave al gezien ?

  3. knurft zegt:

    @Wim: Nog niet gezien, (zou ook niet weten hoe je die moet zien als je daar niet door de starter van de Wave voor wordt uitgenodigd?) of weet jij meer dan ik? :-)