Heeft een bukfiets toch voordelen?

ligfiets_evolutie_2.jpg

Als het glad is ga ik niet op de ligfiets. Op de “bukker” (zoals wij ligfietsers die rechtop dingen noemen :-) kan ik makkelijker corrigeren als een van mijn wielen wegglijden.

80% op de bukker: wat valt op?
de afgelopen 2 maanden ben ik 80% van de tijd op de bukker onderweg geweest. Daarbij zijn twee belangrijke zaken opgevallen die ik graag met jullie wil delen:

1. Geen koude handen
Misschien hebben jullie het onderwerp “koude handen” gevolgd. Ik ben zeker geen koukleum, het tegenovergestelde zelfs, maar ik heb de laatste tijd steeds meer last van koude handen. Dat is bij -2 soms al na 10 van de 18 kilometers het geval. Nieuwe handschoenen hielpen niet echt. Deze dingen wel maar zijn wat bewegingsbelemmerend.
Nu blijkt dat ik op de zelfde afstand op de bukfiets helemaal geen koude handen krijg. Ik vrees dat de oorzaak van dat verschil ligt in het feit dat je op de ligfiets met minder lichamelijke inspanning toch sneller aankomt. Op mijn bukfiets moet ik voluit gaan (en ook nog fietsen “tegen” een versleten 7-versnellingsnaaf met een te klein bereik) om in een vergelijkbare tijd aan te komen.

2. Geen zeurende knie
In november begon mijn rechter knie een beetje op te spelen. Onder het fietsen had ik er geen last van, maar ’s avonds op de bank en in bed soms wel. Na enkele weken regelmatig op de bukfiets was dat weg.
Op de ligfiets overbelast je je knieën makkelijker omdat je je af kunt zetten tegen je stoeltje. Op een bukfiets lukt dat niet zo makkelijk. Bij te hard afzetten duw je jezelf gewoon van het zadel omhoog. Eventuele overbelasting is dan in de kiem gesmoord.

Wat nu?
Koude handen opheffen zou dus kunnen door op de ligfiets harder te fietsen… Daar komt niets van in. Ik fiets al hard genoeg :-) Ik ga in het vervolg als het koud is gewoon eerder op de bukker, ook al is het niet glad.
Een overbelaste knie is makkelijk te voorkomen door op de ligfiets alles gewoon een versnelling lager te doen dan ik nu doe. Eigen schuld!

Blijkt de bukfiets toch nog wat voordelen te hebben…  Maar ik val niet van mijn geloof hoor. Fietsen op een ligfiets is zo ontzettend veel fijner dan op een bukker, daar doen bovenstaande zaken niets aan af.

(En voordat jullie gaan roepen: “Dat klopt niet want (etc.)!”  Bij mij is het zo. Als het bij jou anders is is dat prima hoor :-)

Met knurft de winter door Lees hier alle afleveringen van “met Knurft de winter door”.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Gezondheid, Weer. Bookmark de permalink.

11 Reacties op Heeft een bukfiets toch voordelen?