Gelezen: “Bloghelden” van Frank Meeuwsen

cover_bloghelden.jpgDirect toen ik op Twitter las over het boek “bloghelden” wist ik dat ik het wilde lezen. Ik struin al lang over internet en vindt historische overzichten interessant. Vreemd en wel erg analoog dat dat dan in boekvorm moet, maar toch ook weer niet, want dat leest lekker op de bank (als je nog geen iPad hebt) en op internet zelf vind je zo’n overzicht niet zo makkelijk.

Opa vertelt
Ik begon ooit op internet door op mijn Mac SE een ADB modem aan te sluiten en via Stichting Knoware in te bellen. Overdonderd was ik! Ik heb zelfs na enkele maande de zaak weer opgezegd omdat dat ik niet wist wat ik er mee aan moest… Daarna via planet, demon, xs4all etc.
Het oudste mailtje in mijn mailprogramma is van augustus 1995. De mail van daarvoor is verloren gegaan omdat mailboxen van verschillende programma’s nauwelijks te importeren waren…
<opa-modus>
Ja kindertjes, toen opa op internet ging was er nog geen internet via de Kabel of ADSL. Je moest inbellen via een telefoonlijn en gewoon “gesprekskosten” betalen!</opa-modus>

Herkenning
Het boek begon met zeer herkenbare zaken: Ik kocht soms een Wave en had een abo op de door Erwin van der Zande geschreven e-Wave. Ook Shift en de Daily Planet mocht ik graag lezen. Van de buitenlands e-zines was Tidbits mijn favoriet. Zo’n E-zine was ook fijn voor de internetter met de krappe beurs: Je kreeg het binnen per e-mail, kon de verbinding verbreken, en zonder belkosten verder lezen.

Vervreemding
Gedurende de volgende hoofdstukken bekroop mij een gevoel van vervreemding. Ik herkende bijna niets meer terwijl het toch duidelijk over de geschiedenis van het Nederlandse bloggen ging. Bij vlagen las ik iets waarvan ik wist dat het bestond maar 95% deed bij mij geen enkele bel rinkelen. Ik vrees dat de kosten die met het on-line gaan gepaard gingen daar voor een groot deel schuld aan zijn geweest. Als je een tijd geen werk hebt en je kunt net rondkomen dan is regelmatig inbellen om wat rond te surfen een te grote aanslag op de portemonnee en dat kon ik er op dat moment niet bij hebben. De start van het bloggen is dus gewoon langs mij heen gegaan.

Zelf aan de slag
Zelf ben ik pas in Januari 2007 van start gegaan met knurft.net. Dit was naar aanleiding van het in gebruik nemen van mijn Alleweder ligfiets waar veel over te schrijven was. De eerste paar maanden maakte ik dat blog off-line met het MAC programma RapidWeaver. In september van dat jaar durfde ik de overstap naar WordPress aan, een on-line CMS (content managemant systeem).
Uit Knurft.net ontstond in september 2008 het filiaal hetregentbijanooit.nl om mensen op de fiets te krijgen door de smoes “Ik ga niet op de fiets want het regent zo vaak.” geraffineerd te ontkrachten. Dat leverde soms wat media aandacht op :-)

Moet je het lezen?
Ondanks de vervreemding las het boek heerlijk. Uit de gesprekken met de bloggers komen leuke details naar boven en denkbeelden en ontwikkelingen worden duidelijk. Ook de URLs naar blogs die nog wel ergens zijn maar waar ook weer precies zijn handig. Ga op onderzoek uit!
Ik denk wel dat het een persoonlijk kijk is op wat er toen aan de hand was. Een brede persoonlijk kijk weliswaar, want als je zoals Frank organisator was van de Dutch Bloggies dan weet je waar je het over hebt.
Maar er zijn meer geschiedenissen van het bloggen in Nederland. Lees bijvoorbeeld de blogpost “Bloghelden: het probleem dat geschiedenis heet.” van theoploeg.net die wat nuanceringen aanbrengt.
Frank geeft zelf ook een aanzet tot verbreding op de bloghelden site. Wie weet komt er zo een nog complete geschiedenis?

Nog wat te zaniken?
Tuurlijk! ;-)
In een blog verwacht en accepteer je taalfouten (wie weet hoeveel je er hierboven vindt…). Dat is inherent aan de directe manier van publiceren, maar in een boek vind ik ze storend. Daar had best nog een redacteur wat tijd aan kunnen besteden. Of is dat ouderwets en zien we hier een eerste aanzet zijn tot het vermengen van de Blog schrijfstijl en de analoge uitgeverij? (Geschiedschrijver: Opgelet!)
En over de vormgeving. Het is een boek, maar het is vormgegeven als een tijdschrift. Ik heb het op de boek manier gelezen: in 3 avonden op de bank en in bed. De vormgeving en vooral de achtergrondkleur van de tekstpagina’s gingen mij tegenstaan. Ik heb dagenlang met een gele waas voor mijn ogen gelopen, dacht dat in al mijn eten grote hoeveelheden kerrie was verwerkt tot dat ik proefde dat het niet zo was.
<opa-modus>
Ik heb niets tegen goede en moderne vormgeving, maar als ik een boek lees dan wil ik graag een wat rustigere”pagina beleving” (verzin ik dat woord nu zelf?).</opa-modus>

Lezen dus, dat boek!
(En bedankt Frank…)

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, computers, lezen, Media. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Gelezen: “Bloghelden” van Frank Meeuwsen