Cycle Vision miniverslag

Vandaag en morgen vind weer het jaarlijkse festijn Cycle Vision plaats. Georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles (what’s in a name :-)

FlevOnice
Ondanks de aanhoudende regen vond ik het, na een aantal jaren afwezigheid weer eens tijd om een kijkje te gaan nemen. Dus door de regen in de auto op weg naar FlevOnice bij Biddinghuizen.

Kort verslagje van mijn bevindingen:

[klik op de kleine foto’s voor de grote versie. Je kunt door de foto’s bladeren door met de muis rechts en links op de grote foto’s te klikken of gebruik je pijltjestoetsen]

Gezellige drukte

Gezellige drukte onder de overkapping...

Gezellige drukte onder de overkapping...

FlevOnice ligt in the middle of noware. De Navigon app op mijn iPhone hield er midden tussen de weilanden mee op. Door het analoog volgen van een aantal bordjes kwam ik uiteindelijk goed terecht :-) Naast de ruime parkeerplaats zag ik de verzopen Cycle Vicion camping. Dat was een treurig gezicht. Bikkels zijn het, allemaal…
Van openbaar vervoer hebben ze daar nog nooit gehoord. Ik geloof serieus dat je vanaf de dichtstbijzijnde bushalte nog 30 minuten moet lopen om op het terrein te komen.

Toen ik rond 12.00 uur aan kwam regende het nog steeds. (Vreemd, want het regent bijna nooit ;-)
De stands stonden dus niet om de 400 meter ligfiets-probeerbaan maar onder de brede overkapping rondom het gebouw. Het was ondanks het slechte weer al gezellig druk en het werd steeds drukker.

Je leest hier niets over de wedstrijden. Ik heb dat alleen maar droog en dus van een afstandje bekeken, vind dat ook niet zo interessant. Aan het enthousiasme van de rijders heeft het niet gelegen. Die gingen er voor en kwamen met een nat pak over de finish :-)

Jouta

Jouta met overkapping...

Jouta met overkapping...

Bij een van de ingangen van het gebouw zag ik een overkapte fiets die ik nog nooit eerder had gezien. Het was de nieuwe Jouta, een ongeveerder lage trike, die voorzien was van een stroomlijn.

Jaren geleden was er een al een Jouta op de markt, maar die is al lang uit productie. Volgens mij zijn de zonen Jouta(?) betrokken bij deze opvolger die net zoals zijn voorganger 1 wiel voor en twee bestuurbare wielen achter heeft. Ik vond de vormgeving mooi en duidelijk afwijkend van de andere velomobielen. De hele overkapping wordt via twee stangen aan het onderstel bevestigd. Het zag er prima uit maar ik vraag me af wat de kap doet bij stevige zijwind. Een van de makers vertelde me dat dat prima ging. De praktijk zal het leren.

Goed idee: Je koopt eerst een open Jouta, spaart door en koopt later de overkapping. Heb je een zomer en winterfiets :-)

Presentatie VeloX (mogelijke) record fiets

Strakke Jongens met strakke sponsorpakken...

Strakke Jongens met strakke sponsorpakken...

Binnen vond o.a. de presentate van de VeloX fiets plaats. Die fiets is het resultaat van de poging van het Human Power Team Delft (bestaande uit studenten van de TU Delft) om de snelste fiets ter wereld te maken.

Ik was alleen bij het laatste stuk van de presentatie waar de mogelijkheid was om vragen te stellen. Er stonden strakke jongens in strakke sposor-shirts naast een fiets die niet toevallig een ligfiets was. Ligfietsen mogen niet voor niets al lang niet meer met officiele UCI wedstrijden mee doen. Zijn rijden de bukfietsen er allemaal uit en dan vindt de UCI niet eerlijk :-)

Een van de vragen was waarom er geen professionele wielrenner door het team werd ingezet. Het antwoord was dat die dan eerst een jaar op die fiets zou moeten trainen en dat hij in die tijd niet op de bukfiets zou mogen rijden. Andere houding, ander spiergebruik. Niet nuttig en slecht voor de carrière.

Andere vragen gingen over het al dan niet van invloed zijn van de stickers en de afdicht tape op de luchtweerstand. Uit het antwoord bleek dat ze meerdere soorten tape in de windtunnel hebben getest. Laat ze maar schuiven die jongens! (Meisjes waren er volgens mij niet bij?)

VeloX van buiten...

VeloX van buiten...

VeloX van binnen...

VeloX van binnen...

Wat verder opviel aan de fiets: Het achterwiel, en waarschijnlijk ook het voorwiel komt maar een heel klein stukje (1,5 cm?) onder de overkapping uit. Ik hoop dat ze de recordbaan goed vegen :-) Ook mag je als coureur niet claustrofobisch zijn. Ook anders dan anders: Het voorwiel is groter dan het achterwiel.
Ik wens het team succes op Battle Mountain in september!

Reparatieworkshopje in de garderobe…

Wilfred, Anton (en Paulus) met een band...

Wilfred, Anton (en Paulus) met een band...

In de garderobe, tussen kluisjes (ik kon het eerst niet vinden :-) werden lezingen en workshops gehouden. Ik ben bij de tweede helft van de workshop “Buurman & Buurman” geweest. De workshop die werd gegeven door Anton Luitink en Wilfred Ketelaar ging over het het zelf onderhouden en afstellen van je fiets.

Ik was nog niet binnen of kreeg twee binnenbanden in mijn handen geduwd, voelen en luisteren naar de uitleg dus :-) En over bandenspanning: “Je moet banden eerst gaan begrijpen voordat je weet welke spanning er in moet”. Een beetje “De Zen van het band oppompen” dus :-) maar vergezeld van nuttige info over waarom welke band met welke rijder in welke omstandigheden welke spanning kan hebben.

Verder werd er aandacht besteed aan het afstellen van een achterderailleur. Het was een gezellige en nuttige bijeenkomst.

Leuk ook om te zien dat je drie mannen nodig hebt (Paulus hield de fiets vast) om een band te plakken ;-)

Mini Velomobiel
Grappig gezicht, zo’n mini Velomobiel van hout waar heel veel kinderen in rond hebben gereden. Prachtig natuurlijk ook om met de aanwezige claxons de weg voor je vrij te maken.

Toet Toet! mini Velomobiel...

Toet Toet! mini Velomobiel...

Duo Velomobiel
Dit was de eerste keer dat ik de door Velomobiel gebouwde Duo Quest heb gezien. Beetje breed voor het fietspad, maar je mag er volgens de Nederlandse wetgeving gelukkig gewoon de weg mee op.
Een naast elkaar tandem dus :-)

Duo Quest (naastelkaar tandem)...

Duo Quest (naastelkaar tandem)...

Greenmachine

GreenMachine...

GreenMachine...

Ik heb nog een rondje gereden op de Flevobike Greenmachine. Een al een jaren bestaande ligfiets met de bijzondere eigenschap dat de complete aandrijving gesloten is. Er zit ook een Rohlof versnellingsnaaf in waardoor er natuurlijk geen derailleurs nodig zijn. Het is een dure fiets, maar als je bedenkt hoeveel je jaarlijks aan onderhoud uitgeeft aan een “gewone” ligfiets… Maar goed, dan moet je wel eerst het hele aanschafbedrag van € 3870,- bij elkaar sparen. Het is eigenlijk een mooie combi van mijn huidige Pioneer (een hoge ligfiets) en mijn beixo (onderhoudsvrij door cardan as (= ook een gesloten aandrijving).

Ze kunnen me sponseren! Doen we gewoon samen iets met hetregentbijnanooit of zo? Advertenties? (Oh nee, ik hoor onafhankelijk te zijn :-)

Steppen
En jullie weten natuurlijk dat Steps ook Human Powered Vehicles zijn! Nou, die waren er genoeg, met wedstrijden en al. Die dingen lijken in niet op dat gammele geval waar ik vroeger mee naar de kleuterschool moest. Ik meende zelf carbon vezels te herkennen…

Echtwel moderne snelle stepjes...

Echtwel moderne snelle stepjes...

Ook niet-ligfietsers?
Toch vraag ik me af of er ook veel niet-ligfietsers op Cycle Vision komen… Maar goed, wat doe je er aan.
Met dank aan het bestuur en alle vrijwilligers. Hoe ze zo’n evenement voor elkaar krijgen? Petje af!

Hetregentbijnanooit.nl
Vanzelfsprekend liep ik daar, ook al regende het pijpenstelen, met mijn hetregentbijnanooit.nl T-shirt aan :-) Leuk, al die mensen die me dan aanspreken. Dat blijken trouwens allemaal mensen zijn die weten dat mijn bewering klopt. Blijft preken voor eigen parochie dus, net als CycleVision?

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Cycle Vision miniverslag