Nijmeegse fietspaden na 1 keer sneeuw…

Muntweg, Nijmegen 07-12-2011, 15.00 uur

Eerste sneeuw
Op 7 december was het zo ver: de eerste echte sneeuw van deze winter. Het was net flink begonnen toen ik om 7.00 uur op de fiets stapte. Niet de ligfiets, die laat ik staan bij gladheid, maar de Beixo Slim, jawel, een bukfiets :-)
Fietsen in de sneeuw is leuk, als je je maar houdt aan de 2 basisregels voor fietsers bij gladheid: Niet remmen, niet sturen! :-)

Heenweg
De heenweg verliep prima. Op veel plaatsen een paar centimeter maagdelijke sneeuw. Nog geen vastgedrukte ijsplakken, dus met mijn Schwalbe Marathon Plus banden prima grip. Mijn vrienden van de provincie hadden nog niets gedaan aan het fietspad langs de N324. Aan de ene kant teleurstellend, dat pad is eigenlijk altijd schoon, aan de andere kant te begrijpen: De bui was net losgebarsten.
Ook in Nijmegen verliep het voorspoedig. Weinig fietsers, mooie sneeuw op de paden, redelijk grip.

Wel 3 kleine aanrijdingen tussen auto’s onderweg. Te hard gereden, dus niet op tijd kunnen remmen, etc. Verder behoorlijke files, waar ik dan als fietser vrolijk langs rijd. (Niet zwaaiend deze keer, want glad, en dat gaat niet samen :-)

Terugweg
De terugweg kan op zo’n dag best lastig zijn: Er zijn al veel medeweggebruikers over de wegen en paden gegaan en dan hangt het van de inzet van de gemeente af of er redelijk gefietst kan worden.
Het was als snel duidelijke: De Gemeente Nijmegen heeft het op zo’n dag voor de automobilisten prima voor elkaar, de fietsers echter moet ploegen en glijden. Het sneeuwen was inmiddels zo goed als gestopt, de wegen waren schoon, de fietspaden….
Vanzelfsprekend was het op sommige plekken weer zo dat de sneeuw van de weg op de fietspaden was geschoven. Dat levert bergjes op en daar gaan de fietsers onderuit.

Bedankt! gemeente Nijmegen
En nog maar weer eens: Als je wilt dat er meer mensen op de fiets gaan dan moet je de fietsers (en dus de fietspaden) ook even serieus behandelen als de automobilisten.

Hieronder wat foto’s ter illustratie:

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Nijmegen, Verkeer, Weer. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Nijmeegse fietspaden na 1 keer sneeuw…

  1. Bart zegt:

    Hier, iets ten zuiden van Rotterdam, ook ieder jaar hetzelfde liedje. Het zou zo mooi zijn als de fietspaden net iets beter onderhouden werden. Naast de jaarlijkse sneeuw vindt ik gaten en uitstekende putdeksels wel een groter probleem. Die kom je immers dagelijks tegen.

  2. knurft zegt:

    @Bart Ik vrees dat het in Nederland bijna overal zo is dat de wegen in de winter beter worden onderhouden dan de fietspaden. De auto is natuurlijk veeeeeel belangrijker! :-) De gaten en putdeksels vallen hier in de buurt best mee. Maar als ik er 1 zie dan geef ik dat door aan de gemeente (en als dat niet helpt zou de fietsersbond ook kunnen). In Nijmegen wordt daar redelijk op gereageerd.