Voorwielen uitlijnen

Lowtech uitlijnding voorwielen allewederAf en toe moet je er even aandacht aan besteden: Je voorwielen uitlijnen. Als ze niet goed evenwijdig staan dan heeft dat een paar grote nadelen. Je banden slijten sneller en je snelheid wordt lager, je trapt zwaarder door de grotere weerstand. Dat uitlijnen is simpel maar je moet er wel een hulpje voor maken. Dat kan high- en lowtech. Ik kies voor de lowtech :-)

Zaag een balkje iets langer dan de breedte van de Alleweder. Zet aan beide zijkanten een balkje omhoog en draai er een schroef in. Het uitlijnen gaat dan als volgt: Schuif het uitlijn ding onder de fiets in een positie dat de schroeven ter hoogte van de achterkant van de wielen staan. Zorg ervoor dat de schroeven de banden raken. Haal het uitlijn ding weg en plaats het terug in een vergelijkbare positie maar dan aan de voorkant van de wielen. Als het goed is dan passsen de schroeven precies. Staan de wielen niet helemaal paralel, dan past het niet. Je komt ruimte te kort of hebt ruimte over. Dat los je op door een van de stuurkogeltjes in de Allweder los te halen, een of meerder slagen te draaien en weer vast te zetten. Dit doe je net zo lang tot de wielen evenwijdig staan.

Let op de volgende punten: Kijk eerst of er geen slag in je wiel zit. Meten en instellen heeft dan geen zin. Eerst de slag er uit, dan meten. Aanbevolen wordt ook het meten en instellen te doen terwijl je in de fiets zit. Je gewicht zorgt namelijk voor een afwijkende sporing. Succes (mocht je er zelf een keer mee aan de slag gaan…)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, onderhoud. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Voorwielen uitlijnen

 1. BobVroegh zegt:

  Hallo,

  Wat ik zelf handiger vind om te doen is de fiets uitlijnen op de velgen ipv de banden.
  Dit omdat de banden ook gekke hobbels kunnen hebben door verkeerd op pompen.

  En als je de bok voor brede banden gemaakt heb en je wilt hem ook gaan gebruiken voor de dunnen banden die je een keer gemonteerd heb. Moet je de schroef een heel stuk in draaien of soms zelfs de bok aanpassen.

  Groeten,

  Bob

 2. knurft zegt:

  > Wat ik zelf handiger vind om te doen is de fiets uitlijnen op de
  > velgen ipv de banden. Dit omdat de banden ook gekke hobbels
  > kunnen hebben door verkeerd op pompen.

  Ja, je hebt gelijk. Dat is waarschijnlijk beter.

  > En als je de bok voor brede banden gemaakt heb en je wilt
  > hem ook gaan gebruiken voor de dunnen banden die je een
  > keer gemonteerd heb. Moet je de schroef een heel stuk in
  > draaien of soms zelfs de bok aanpassen.

  Er zitten twee enorme lange schroeven in. Ik heb nog centimeters speling over :-)

  Groet en dank voor je reactie,

  Gerard

 3. Michiel Adriaan zegt:

  Vorige maand heb ik met ‘Gerhard’ (dus niet ‘Gerard’) vd hoofdstedelijke Ligfietswinkel ‘n methode voor uitlijnen geleerd waarvoor niet eens ‘n bok nodig is: Ik moest in de FAW gaan zitten waar hij vantevoren twee evenwijdig geplaatste kratten naast geplaatst had. Door nu ‘t verschil in de afstand van de velgen aan de voor- en achterzijde te vergelijken (die dus per wiel hetzelfde zouden moeten zijn), kon hij al zeggen dat íe naspoor had. Een kleine toespoor is dan nog te prefereren. En is ‘t dan ook geworden.
  Op mijn verzoek hebben we zelfs de spoorbreedte iets verminderd zodat de wielen netter binnen de wielkasten blijven en maar ik de boxdeur ff makkelijker uitkom s’morgens!

  Maar onthoud dus: Ger-‘hard’ & ‘Spoed’- Mick !

  Mvg Mick