TomTom op de fiets?

TomTom in AllewederVandaag moest ik naar een vergadering in Druten. De vorige keer ben ik (zoals ik dat vaker doe) via een hoofdweg Druten ingereden en kwam toen ongeveer goed uit. Dat moet echter sneller kunnen…

Vandaag heb ik voor de grap mijn TomTom One in de fiets gezet en dat scheelde behoorlijk. Ik werd via Puiflijk Druten in gestuurd en was snel ter plaatse (behalve dan dat ze daar een kermisattractie dwars over de weg heen zetten en ik daardoor om moest rijden :-)

Denk nu niet dat je zo’n ding kunt gebruiken om een fietsroute uit te zetten ook al is dat een in de software aanwezige optie. In het TomTom kaartmateriaal (trouwens ook in dat van veel andere leveranciers) zijn fietspaden helemaal niet als informatie aanwezig. De TomTom laat je gewoon niet over snelwegen e.d. rijden. Maar hij stuurt je wel gewoon de N845 op (Drutenseweg), een autoweg zonder fietspad! Ik wist dat al, dus hield daar rekening mee. Voor het snel naar een adres in een onbekende plaats rijden is hij echter heel geschikt. Volgens de gebruiksaanwijzing gaat hij een paar uur mee met de interne batterij. Best praktisch inzetbaar dus. Een fietsnavigatiesysteem is het zeker niet.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Verkeer. Bookmark de permalink.

20 Reacties op TomTom op de fiets?

 1. Ron de Jong zegt:

  goedendag, ik gebruik tom tom niet op de fiets maar heb mischien wel een oplossing voor het gebruik van tom tom op de fiets en hoe je het probleem van snel leegraken van de ingebouwde accu kan oplossen.
  ga naar een plaatselijke bromfiets handelaar en koop een bromfiets (bromfietsaccu is ook 12 volt voor de zekerheid even na vragen) accu (lekker compact en weegt bijna niks) maak aan de accu een sigaretten aansteker die bij halfords OID te koop is en zet de accu met klemmetjes aan de baggage drager vast (of stop de accu simpelweg in een fietstas) gegarandeerd dat je uren en uren kan fietsen !! accu leeg ff op een acculader zetten en je kan er weer uuuuuurrrrren mee vooruit. Groeten Ron

 2. Jan zegt:

  Ron.

  Vind ik een goed idee.
  Ga ik zeker doen .
  Heeft iemand ook een idee hoe je hem op de fiets moet vast zetten.
  De Tom tom bedoel ik.

  Groet jan

 3. knurft zegt:

  Ik vind die 4 uur accu lang zat. Ik fiets gewoon naar de plaats waar ik heen moet en zet vak daarvoor de tomtom aan om me naar het adres te brengen.
  Geen accu nodig dus…

 4. Frits van Leeuwen zegt:

  Leuk idee. Maar zou er niets via de dynamo mogelijk zijn? Oke, ik geef toe het fietst iets zwaarder. Maar hij is ook weer lichter dan een bromfiets accu (dacht ik zo)

 5. Ron de Jong zegt:

  nee frits gaat niet zo maar een fiets dynamo geeft wisselstroom af (is ook niet erg een elektrotechnicus zet er een gelijkrichter tussen) maar dan heb je nog 1 probleem een fietsdynamo is maar 6 volt gaat niet werken dus.
  Groeten Ron.

 6. knurft zegt:

  Inmiddels heb ik een Garmin GPS aangeschaft en is de Alleweder ook niet meer in mijn bezit. Zo’n Garmin gaat uren mee op twee oplaadbare batterijen :-)

  Groet,

  Gerard

 7. Mathijs zegt:

  Ik zat te denken, een TomTom kan ook opladen via de USB poort van een computer. Aangezien die maar 5V levert, zou het moeten kunnen om een fietsdymano de TomTom op te laten laden.

 8. Ron de Jong zegt:

  Beste mathijs, ik heb al eerder geschreven dat een tomtom op een dynamo van je fiets aansluiten niet zo maar gaat dynamo leverd wisselstroom en een USB poort leverd gelijkstroom. Oke het kan wel met een gelijkrichter er tussen tussen de dynamo en de tom tom maar dat gaat te ver om uit te leggen

 9. Struikelaar zegt:

  Er zijn gelijkrichters voor dynamo’s in de handel, zeker voor de Son. Bush & Muller heeft er iig één en Cateye maakt er ook één als mijn geheugen niet bedriegt.

  Ik rijd met een Colorado 300 met onroute software. Ben erg tevreden, behalve dat ie in de beb. kom je vaak om laat rijden.

 10. Struikelaar zegt:

  Sorry, ik zie nou pas dat het een oud logje is. I(k keek naar de datum van de laatste reactie :-/

 11. knurft zegt:

  @struikelaar Je struikelde nergens over hoor :-) Ook op oude draadjes reageert men hier regelmatig. En je ziet aan de reacties dat je gelijkrichters nog niet aan de orde waren geweest. Bedankt voor je reactie!

 12. Peter zegt:

  Ik heb m’n PDA aangesloten op een batterij van een boormachine maar dan wel een sigarettenaansluiting (daar zit transfo naar 5V in)met krokodilleklemmen aangezet en in m’n stuurtas gestopt. De PDA zit onder de plastic die voorzien is voor fietskaarten.
  Zo zit die beschermt tegen schokken en water en kan ik die meer dan 8u gebruiken.

 13. Ruud zegt:

  Dat verhaal met die 12 volt motoraccu zou ik maar vergeten, tenzij je er een weerstand tussen zet om op 5 volt te komen.
  Mijn TomTom 920 heeft een Varta Batterij erin zitten van 3,7volt.
  De lader TT lader is 5 volt. Dus een fietsdynamo van 6 volt is prima met een diodeblokje ertussen. Trouwens bij Action liggen draagbare zonnecellen speciaal voor dit soort dingen. Wel even de spanning controleren, zoniet aanpassen.
  mvg Ruud

 14. v heerden zegt:

  koop een solar oplader , was onlangs nog te koop bij de aldi voor 20 euro , werkt perfect , hiermee kan je ook je mobieltje opladen via zonlicht , het enigste wat je moet doen is de solar oplader bevestigen op je fiets , en deze weer meenemen inclusief de tom tom als je de fiets ergens neer zet

 15. Ron de Jong zegt:

  Beste mensen, uit een sigarettenaansluiting van de auto komt 12 volt (zelf nagemeten met een universeelmeter en een oude half gesloopte sigarettenaanstekerplug leuk scrabble woord tussen 2 haakjes haha)
  ik vermoed dat in de sigaretten plug van een tom tom een stukje elektronika zit die van 12 volt 5 volt maakt.
  ik werk in een kringloopwinkel en ik hoop dat er een oude deffecte tom tom binnenkomt dan ga ik het zeker bestuderen en kom er dan zeker op terug.
  groeten Ron

 16. Ron de Jong zegt:

  hmmm word een aardig toppic, tom tom power ha ha

 17. deWinter zegt:

  Tip: Kijk op http://www.bumm.de!

  Busch en Müller, heeft een oplader voor de naafdynamo
  Kan een Tomtom van stroom voorzien!
  Het heet het E-werk.

 18. Ron de Jong zegt:

  wel een oplossing maar vind 139 euro een hoop geld, ik zou kiezen voor een (ja ja daar is hij weer) een bromfiets accu die zet je in een (stuur) fietstasje en dan kan de tom tom mischien onder het plastic waar je normaal een fietskaart onderschuift.
  dit zijn bedenksels heb er geen ervaring mee.
  als je een sigaretten aansteker plug neemt de middelste pen = de plus en het verende gedeelte is de min.
  oh ja ik ben geen fietser en als ik op de fiets ga neem ik de tom tom nooit mee.

  mischien een nieuw toppic vind het erg vreemd dat meneer Tom Tom nog nooit een officiele fietssteun voor de tom tom heeft, groot bedrijf je kan de tom tom op fietsroute instellen maar een tom tom houder voor de fiets bestaat van tom tom nog steeds niet.
  zijn volgens mij wel bedrijven die ze maken.
  nou was weer een lang verhaal Groeten Ron.
  the road is yours (staat als text bij afsluiten van mijn Tom Tom)

 19. Ron de Jong zegt:

  Overigens leuk he, na 1,5 jaar houd het ons bezig.
  ———————————————————-
  the road is yours keep on rolling

 20. Ron de Jong zegt:

  heb morgen mijn tom tom nodig hardstikke leeg dacht als hij op 12 volt werkt moet hij het ook op een adapter doen en inderdaad werkt weet niet of hij ook oplaat maar werken doet hij wel iniedergeval.
  wel een waarschuwing vooraf, laat de sigarettenaansluiting eraan zitten niet er af knippen dus.
  werkt inderdaad op 12 volt zit elektronica in die het omzet naar 5 volt.