“In de ban van het ding” (en een terugblik…)

In de ban van het ding [ update: nu blijkt opeens het domein “indebanvanhetding.nl” niet meer door te linken naar de goede site. Ik heb de links maar even aangepast… ]
Op de Zaterdagavond kijk ik vanaf de eerste aflevering naar “In de ban van het ding“. “Erwin, David en Linda zijn volledig geïntegreerd in de wereld van de nieuwe technologie. Door een kijkje in hun levens raak je helemaal op de hoogte.” Linda en David kennen we natuurlijk al lang van de wekelijkse Podcast “De Bright uitpak party”. Erwin ken ik al veeeeel langer, maar daar over meer onder in deze post…

Dat programma maakt tegengestelde gevoelens bij me los. Ik kijk omdat ik het leuk vind. De makers gebruiken een Mac, ik ook. Ze maken een leuk blad: Bright. Dat blad lees ik graag (Kijk even in de linker side-bar van knurft.net. Daar staat al een hele tijd een piep klein Bright balkje met een link). Ze onderzoeken en gebruiken leuk dingen. In de laatste uitzending zat onder andere de Amazone Kindle (die het niet gaat halen :-) en naar aanleiding daarvan ging Erwin van der Zande op bezoek bij een bedrijf (polymervision) dat een oprolbaar scherm heeft ontwikkeld (gaat het wel halen :-). Andere onderwerpen zijn o.a. “Moleculair koken met stisktof” en Deejayen met een Wii-mote.

Waarom tegenstrijdige gevoelens? Aan de ene kant gaat het programma eigenlijk helemaal nergens over. Het gaat over hebbedingetjes, altijd overal bereikbaar zijn, al je foto’s online flickren, en heb je geld te veel en wil je mee in de (onrembare?) vaart der volkeren: kopen die zooi! Maar aan de andere kant gaat het over hoe nieuwe technologie ons leven beïnvloed en daar sta ik midden in. Ik heb een blog, ik lees mijn mail (thuis, op het werk, overal op mijn Treo), lees zowel analoog als digitaal op de bank de krant (draadloos natuurlijk), ik gebruik Google dagelijks meerdere keren (en is dat dan op den duur gevaarlijk?), Ik skype, en ik verbouw mijn Knurft Alleweder virtueel in Photoshop…

Tja, wat moet ik er verder van zeggen… Oh ja, bekijk de afgelopen afleveringen op http://weblogs.vpro.nl/indebanvanhetding/ !!!

En nog even over Erwin van der Zande: <opa vertelt modus> in 1994 begon het het eerste Nederlandse e-magazine E-wave en daar had ik een abonnement op (als gpoels@pi.net). Toen dat in augustus 1996 stopte ging het schrijven voor het e-magazine Shift waar ik ook direct een abo op heb genomen. Dat was ook twee jaar lekker lezen. Ervaring kan de beste man niet ontzegt worden… (En opa Gerard gaat nog verder terug. Daarvoor had ik al een e-mail adres namelijk gpoels@knoware.nl. Knoware bood internettoegang voor de mac aan alsof je in een “gewoon” netwerk zat. Ik geloof dat ik oud word ;-) </opa vertelt modus>

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, Apple, Media. Bookmark de permalink.

5 Reacties op “In de ban van het ding” (en een terugblik…)

 1. Rob zegt:

  Erg kerkenbaar :-). In de ban van het ding via de webstream, TV out naar de LCF en gaan met die hap. En Erwin die nog komt uit de tijd dat Planet Internet nog zat op pi.net en je via je modem in kon bellen, Later zelfs voor nop, als je maar voldoende telefoontikken binnen bracht. Maar het programma is toch een beetje leeg, de bulk van wat te vertellen ken je al via alle moderne communicatie. Misschien als komende investering toch maar geen MacBook maar een ligfiets kopen!

 2. knurft zegt:

  En je kon zo mooi aan het modemgeluid horen wat er aan de hand was tijdens het inloggen. Mooie tijden waren dat ;-)
  En de tijden dat ik op een mac met een halve megabyte geheugen, zonder HD maar met twee 800 k floppy’s mocht werken (en daar stond dan het besturingssysteem en Macpaint en Macwrite op).
  Heerlijk overzichtelijk! Vroeger was alles beter!

  ;-)

 3. Michiel Adriaan zegt:

  Omdat ‘uitzending gemist’ niet lijkt te werken voor dit programma op mijn -legale- XP machine, krijg alleen ‘t ‘Apple’ vignet te zien, dan gisteravond maar n’s met de schotel gekeken…Ik woon wel in Amsterdam West natuurlijk.
  Ik viel er pas aan ‘t eind in maar echt niet steil achterover van enthiousiasme. Een pc die gevoed met 3D bouwtekeningen een soort laserprinter aanstuurt. Daar 24 uur mee bezig is met veel energieverlies en waarna dan kan ‘n soort wanstaltige vergrote voetbalschoen uitgegraven kan worden….”Ik heb nu ‘n stukje toekomst in handen…”.
  Toen ik de Alleweder in de box kreeg moest ik er toch echt in- en onder-kruipen om het loszittende traphuis met koolstofdoek en 2-komponentenepoxy te herstellen…!
  De industrie braakt echt al snel genoeg allerlei ‘gadgets’ over ons heen: Neem maar n’s ‘n ‘happy meal’ bij Mac!

  Mvg Mick

  Mvg Mick

 4. Gerard zegt:

  En ik heb de laatste uitzending nog helemaal niet gezien :-)
  Er werd trouwens gewoon analoog en niet moleculair gekookt en het was heel gezellig.
  Vanavond maar even online kijken…

  Gerard

 5. Michiel Adriaan zegt:

  Dat heb ik nu ook gedaan en liep op mijn machine op: http://www.bright.tv/series/de-ban-van-het-ding-aflevering-4
  In het begin -dat ik dus nog niet gezien had- laten ze zien dat objekten ook van b.v. aluminium uitgevoerd kunnen worden. En ik dacht alleen van perspex.
  Toegegeven dat er dán misschien wel prothese-onderdelen en nuttige dingen mee gemaakt kunnen worden…

  Alleen ‘n popnagel bestaat uit ijzer én aluminium…Toch weer waardeloos dus!

  Mick