Knurft goes retro 4 (duikknurft)

Knurft goes retro (4) duikboot (duikknurft)Het was al weer te lang geleden, maar nu is er (mede aangezet door het commentaar van Reinier op “knurft goes retro 3”) eindelijk een nieuwe bijdrage en deze populaire serie.

Het anker van retro 3 samen met het feit dat ik iedere dag de brug over de maas passeer en ook vlak achter de maasdijk woon brachten me tot een meer water-gericht aanpassing van de Knurft Alleweder. Onderzeeboot torens voldoen uit esthetisch oogpunt niet bij dit project. Een zoektocht op internet bracht me op de duikershelm. Die sluit qua idee en vormgeving goed aan op de Alleweder.

Het Plaatsen en monteren van de helm op de Alleweder was een flink karwei: Popnagels voldoen niet meer, er is flink wat kit gebruikt om naden te dichten. De gaten bij de pedalen moesten dicht en de wielkasten moesten ook worden weggewerkt. Ik heb helaas nog geen oplossing voor de aandrijving. Mijn banden zijn inmiddels zo glad dat van het profiel geen voortstuwing kan worden verwacht. Ik denk dat ik toch maar een schroef moet plaatsen.

Op de foto zie de de knurft Alleweder vlak na de eerste tewaterlating. Ik zat er zelf nog niet in, maar het geheel bleef stabiel en boven water.

(Bekijk hier de rest van knurft goes retro)

alleweder-met-barometer.jpgalleweder-met-carbidlampen.jpgknurft-retro-anker.jpg

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Knurft goes retro, Modificaties. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Knurft goes retro 4 (duikknurft)

 1. Reinier zegt:

  Zal weer even meedenken…Voortstuwing te water, door middel van een band met veel profiel, zal alleen werken als de Knurft niet dieper dan ashoogte in het water ligt. Geheel ónder water is, profiel of niet, de voortstuwing vóóruit (onderkant van het draaiende wiel) even groot als de voortstuwing achteruit (door de bovenkant van het zelfde wiel). Vergelijk evt. hiervoor met bekende raderboten op de Mississippi (of was het nou Maasisjippie?). Een schroef is i.d.d. je ding! Maar dan kan je niet meer fietsen!
  De oplossing is een schroef ín het sturende achterwiel (met dezelfde as als het achterwiel, en zodat het achterwiel volkomen of gedeeltelijk dwars gestuurd kan worden, anders blijf je rondjes varen) wellicht is hiervoor een cardanaandrijving het meest geschikt.
  Je hebt dan ook iets minder last van dan je ketting gaat roesten.
  Voor dat laatste zou je overigens, in tegenspraak met mijn reactie op Retro 3, ervoor kunnen kiezen om juist te gaan dobberen in water met een dikke laag olie erop. Zo heb je dan direct een zelfsmerende aandrijving.
  Ik vind je plannen zeer avontuurlijk, vooruitstrevend en gedurfd. Je laat de ligfietswereld zien dat er ondanks de, sinds jaren al volledig uitontwikkelde ligfiets, dat weten we allemaal, toch nog heel veel te pionieren valt en dat er echt nog tal van onontgonnen gebieden zijn waarop nog veel winst te boeken valt. Het zou me ook niets verbazen als je een grote commerciele markt zou weten aan te boren. Mensen die nu voor een “new VW Beetle”of een retro mini gaan zouden net zo goed een retro Knurft kunnen kiezen, die zeker met deze opties nog breder inzetbaar is ook.
  In ieder geval denk ik dat je echt op de goede weg zit om de ligfiets en de velomobiel in het bijzonder een volwassen en sociaal geaccepteerd verschijnsel te maken. Een verdienste waarvoor je ooit een lintje zal krijgen, me dunkt!

  Met de grootste hoogachting,
  Reinier

 2. Gerard zegt:

  Bedankt voor de complimenten en het meedenken Reinier. Helaas mag ik de “knurft goes retro” serie, ondanks dat ik pionier, niet publiceren tussen de zelbouwprojecten op de pagina’s van ligfiets.net. Na plaatsing verzochten ze me de zelfbouwhoek meer “zelfbouwhoek” te laten. Ze weten niet wat ze missen, maar goed :-)

  Het dobberen op water met een dikke laag olie lijkt me voor de fiets OK maar voor de omgeving stukken minder. Ik vind het wel een zeer progressief idee.

  En dat lintje, tja……

  ;-)

 3. De Popnagelgigant zegt:

  Vandaar ‘Gerard van der Poel’ natuurlijk!

 4. Gerard zegt:

  Zeg, niet opeens mijn naam verbasteren joh! :-)

 5. De Popnagelgigant zegt:

  Ik dacht dat ik dat n’s gelezen had ja… In elk geval aan míjn Alleweder geen polonaise!

 6. Darkvader zegt:

  Pas trouwens maar op met uw kritiek op het plaatsingsbeleid van Ligfietsplaza: Anders zal het met u net zo vergaan als met mij…
  For “It is strong the Force of the other side it is”.