Contrabas plannen

Mijn ContrabasIk speel bas (nee, niet virtuoos, maar lekker voor de lol :-)

Enkele dagen geleden trad ik weer eens op. Dat was met een gelegenheidsband met een paar collega’s op een feest op het werk, het bedank feest voor de vrijwilligers. We hadden maar twee repetities maar het was gezellig en het dwong me weer eens wat serieuzer met de bas bezig te zijn. Ik heb een contrabas en dat is een prachtig ding. Ooit derde (vierde?) hands gekocht en er een nieuwe toets en een nieuwe kam op laten zetten. In de kam is een shadow element gezet (zie foto). Zo’n contrabas is niet makkelijk te vervoeren en ik kan er ook niet ’s avonds op oefenen dus kocht ik een tijd geleden bij Paul van Bassmatters (altijd de koffie klaar :-) een simpele Cort fretloze bas.

Eigenlijk wil ik een elektrische contrabas. De voordelen zijn duidelijk: Makkelijk te vervoeren en makkelijk te versterken zonder rondzingen. Ook oefenen met de hoofdtelefoon op is dan mogelijk.

Goede elektrische contrabassen zijn duur. Er sinds kort ook een betaalbaar model van Stagg (de EDB) van rond de 500 euro en daar heb ik inmiddels op gespeeld. Hij speelt als een contrabas maar het geluid is niet om over naar huis te schrijven. Zelf bouwen dan maar? Zo handig ben ik ook niet, maar een poging doen kan altijd.

Gisteren ging ik rond 17.00 uur in de Knurft op weg naar Augusteijn Strijkinstrumenten in Nijmegen (Aardige man, hele slechte site, werk niet in alle browsers en er staat weinig op) voor wat informatie over losse bas onderdelen. Ik heb nog een set snaren, en het element is los te gebruiken. Ik heb dus nog nodig: een toets, een kam, stem-mechanieken en een hals. De toets en de kam kunnen tweedehands. De hals en de”kast” kunnen worden gemaakt. Het lijkt me nog een heel karwei en ik ben er nog niet uit. Ik kan natuurlijk ook een slechte tweedehandse kopen en die dan slopen? Zonde… Kijk nog even naar de site www.ebass.nl van Sander Huiberts. Ik kwam ooit op die site terecht na dat we optraden in de Engelen bak in Amsterdam. Sander was de basist van de huisband. Hij heeft een e-bass gebouwd en houdt op zijn site ook een verzameling e-bassen bij.

kam_met_shadow_element.jpgkop_met_stemmechanieken.jpgcort_fretloze_bas.jpg

(Ligfiets gerelateerd: De Augusteijn winkel zit in een piano winkel in de benedenstad in Nijmegen. Een van de Piano heren kwam direct op de Alleweder af. Hij heeft zelf een Flevo Bike en wilde de Alleweder graag een keer een uurtje uitproberen. Afspraak zal dus wel volgen.)

Dit bericht is geplaatst in (contra) bas, Andere zaken, Muziek. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Contrabas plannen