Contrabas plannen (2)

EDB Stagg Double BassTwijfel slaat toe: Gisteren ging ik op weg naar Bassmatters in nijmegen en zoals altijd stond de koffie klaar. De originele redenen voor mijn bezoek was een orientatie op het gebied van stemmechanieken: Zijn er mechanieken voor de bas die ik kan gebruiken met originele contrabas snaren. Het zou het maken van een kop voor een elektrische contrabas erg vereenvoudigen.

Toen ik binnen kwam was Paul met een klant bezig en ik keek even rond. Tot mijn verbazing stond de eerder genoemde EDB van Stagg voor in de winkel. Aangezien Paul niet iets in zijn winkel zet als dat niet goed is dacht ik, “kom, ik probeer hem even uit”. Als zo’n ding onversterkt niet klinkt hoef je hem ook niet in te pluggen. Tot mijn verbazing was de onversterkte klank heel erg goed! Ik had zo’n edb een tijd geleden in een andere winkel al uitgeprobeerd maar toen vond ik de klank slecht. Wat zou er aan de hand zijn? Was de eerste verkeerd afgesteld? Is er een groot verschil tussen de verschillende exemplaren? Na de koffie heb ik de EDB nog even in een versterker geplugd en de klank bleef helemaal overeind. De sustain leek oneindig en de klank was over de hele hals bij alle snaren redelijk egaal. Moet ik nu nog een bas gaan bouwen? Lukt dat voor 500 euro? In de EDB zit al een pre-amp, de kam is makkelijk verstelbaar, hij heeft een hoofdtelefoonuitgang en er zit een tas bij… De twijfel slaat toe…

(Gisteren een hoop puin en hout opgeruid van een oud schuurtjes. Daar kwamen twee flinke houden balken hard-hout tevoorschijn. Mooi voor een bass body?)

Dit bericht is geplaatst in (contra) bas, Andere zaken, Muziek. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Contrabas plannen (2)

 1. Een lezer zegt:

  Bij ‘n electrische gitaar bevindt zich door de hals in de legterichting ook nog een stalen draadeind dat de hals in de tegenovergestelde richting als de snaren naar de body trekt. Die trekkracht is instelbaar (niet te verwarren met de tremelo dat via de onderkam op de body en spiraalveren werkt).
  Als dit bij ‘n zelfbouwprojekt ook vereist is zo’n stalen pen(en dat lijkt me wel want 4 bassnaren zullen ongeveer ‘t zelfde aan trekkracht opleveren als 6 dunnere v.e. slag- of sologitaar) lijkt me dat zo’n projekt nog aanmerkelijk compliceren…

 2. knurft zegt:

  Bij een Contrabas zit (net zoals bij een Cello en een viool) geen pen in de hals. Ik weet niet waarom dat zo is maar het kan te maken hebben met het feit dat de hals van een contrabas in verhouding veel korter en dikker is dan die van een elektrische bas. De toets die gedeeltelijk op de hals geplakt is loopt wel veel verder door maar op het uitstekende gedeelte staat geen spanning. (Iemand meer info hierover?)
  Geen pen nodig dus

 3. jeroen zegt:

  Hoi,

  ik heb waar jij over denkt uitgevoerd: oude bas uit elkaar gehaald, van een oude deur body gemaakt en samen gemaakt tot EUB. Kosten: nihil, klank: prima! Zie:http://www.vocaldepartment.com/contrabas.php

 4. Erik zegt:

  Ha basbouwer in spé,

  Zelf bouwen van een EUB is te doen, zeker als je her en der wat onderdelen weet te bemachtigen (zelf een hals maken is veel werk). Ik heb in 1992 een EUB gebouwd, blijkt heel erg op de van Zalinge bas te lijken, en ik ben er nog steeds heel erg tevreden over. De mijne heeft een dichte holle kast (3mm triplex) underwood pickup in de kam en een zelfbouw piëzo voorversterkertje in de kast. Op mijn site staan wel wat foto’s. Jeroen hierboven geeft aan dat de kosten nihil zijn… dat is alleen maar waar als je verschillende onderdelen voor een habbekrats op de kop weet te tikken en dat valt nog niet zo mee. Over een paar maanden hoop ik een werkplaats tot mijn beschikking te hebben en ga dan waarschijnlijk ook weer aan het EUB bouwen beginnen. Mail me als je tips wilt hebben voor je aan het zelf bouwen begint…
  met vriendelijke groet,
  Erik.

 5. knurft zegt:

  Jij weet van wanten met hout Erik! Mooi, die foto’s van die hals op je site. Ik kan net een schroevendraaier vasthouden (en die heb je nauwelijks nodig tijdens de bouw van een EUB ;-)
  Mijn plannen zijn door de drukte hier even in de ijskast gezet, maar wie weet wat er nog gaat komen.
  (Hoe jij zomaar de decoupeerzaag in het dak van je bus durft te zetten is me ook een raadsel. Ook goed gelukt trouwens :-)

  Groet,

  Gerard