Eerste keer met SPD pedalen op de Pioneer

Knuft Pioneer SPD pedaal en schoenVoor de niet klik-pedaal-fietsers onder jullie: SPD pedalen zijn pedalen waar je je schoenen in kunt klikken tijdens het fietsen. SPD is 1 van de verschillende systemen. Je hebt altijd een pedaal en een (plaatje in of onder de) schoen nodig.
[ Op de foto onder het pedaal, en boven het gedeelte van de schoen met het plaatje. ]
De verschillende systemen passen niet op elkaar. Vroeger had je op racefietsen van die toeclips, gevaarlijk dingen met riempjes waar je je tenen in kon schuiven. Dat waren de voorlopers van de klik-pedalen. De reden dat ik voor SPD en niet voor en andere systeem heb gekozen is simpel. Toen ik jaren geleden naar de winkel ging wist ik niet dat er andere systemen waren en zowel de schoenen als de pedalen waren toen in de aanbieding :-)

Waarom Klik-pedalen?

  • Met een normaal pedaal ben je veroordeeld tot het duwen op de pedalen, vastgeklikt kun je ook trekken. Bij een sprintje of heuvel-op is dat mooi meegenomen.
  • Je voeten glijden bij plotselinge versnellingen of bij vermoeidheid niet meer van de pedalen af.
  • Bij een ligfiets ben je kracht kwijt om je voeten op de pedalen te houden omdat je benen niet onder je maar voor je uit staan. Druk je niet, dan vallen ze er af. Klik-pedalen Houden je voeten op de pedalen zonder dat het kracht kost.

Toen ik pas mijn eerste ligfiets, een Flevo Trike had, kreeg ik last van mijn heup. De Trike belast je heupen extra omdat je daarop ook met je benen stuurt (en dus NIET met je stuur!). Na het monteren van SPD-pedalen heb ik nooit meer last van benen of heup gehad. Na aanschaf van mijn Knurft Alleweder gingen de SPD-pedalen natuurlijk mee naar deze fiets.
De Trike en de Alleweder zijn driewielers. Dat heeft als voordeel dat je niet hoeft uit te klikken bij het stoppen. Je valt niet om. Bij de nieuwe Knurft Pioneer is dat echter anders. Vergeet je uit te klikken dan val je onherroepelijk.

Inklikken gaat door je voet op de goede plaats op het pedaal te zetten en een klein duwtje te geven. Uitklikken gaat door je hak naar links of rechts te bewegen, je voet komt dan los. SPD-pedalen zijn af te stellen. Je kunt ze van los tot strak zetten door een schroefje te verdraaien. Hoe los verschilt (heb ik ondervonden) van merk tot merk. Het is ook een kwestie van smaak en toepassing: Race-monsters willen vaak strak, ik wil graag los. Als ik te vast zit krijg ik last van mijn benen door de te strakke houding. Gisteren eerst maar eens een rondje op het grasveld. Als ik daar val val ik zacht, beter dan een test op asfalt :-)

Al snel bleek dat het merk pedalen op de Knurft Pioneer (BBB) veel losser kunnen dan die in de Alleweder (weet niet welk merk) terwijl ze wel hun werk blijven doen. Vandaag voor een verjaardag even heen en weer naar Nijmegen en klikken maar. Het ging prima. Ik ben niet om gedonderd en fietste beter dan zonder SPD. Tijdens het wegrijden inklikken is nog een probleem maar dat went vast snel.
‘t was trouwens lekker weer voor een tochtje :-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Gezondheid. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.