Heel veel licht!

bm_xion_iq.jpgVrijdagavond kwam ik laat terug van mijn werk. Dat was tevens mijn eerste ritje op de Knurft Pioneer in het donker. De eerste test dus ook voor mijn nieuwe voorlamp, de BM IXON IQ. Wat een enorme bak heel mooi te richten licht geeft dat ding! Prachtig!
Je kunt de lamp zo instellen dat je op zo’n 30 meter voor je een mooie brede lichtbundel krijgt. De weg, de berm, verkeersborden, belijning alles is prima te zien. De avond daarna heb ik een test gedaan om er achter te komen of de lamp op een of andere manier mijn tegenliggers verblindt (ja, ik weet het, dat moet je eigenlijk van tevoren doen :-). Verblinden doet de lamp niet. Je kunt het beter intimideren noemen :-) Nu kan echt niemand meer zeggen “ik zag je niet”.

Wat achtergrond info: De lamp kan 5 uur lang 40 lux geven, in de lage stand geeft hij 20 uur 10 lux. Als je de hoge stand gebruikt en de batterij raakt leeg dan gaat hij vanzelf over naar de lage stand. Daar kun je dan nog een paar uur mee doen. Je krijgt er 4 oplaadbare AA batterijen inclusief een oplader bij. Die batterijen zijn op te laden door een plugje in de lamp te stoppen, de lamp hoeft daar dus niet voor open. Gewone AA’s passen er ook in. Handig.

(En wat grappig om al op een paar honderd meter afstand een kat in de berm aan zijn gloeiende ogen te herkennen :-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen. Bookmark de permalink.

27 Reacties op Heel veel licht!

 1. Peter zegt:

  Goed berichtje,
  Ik zit al een tijd te dubben welke nieuwe lamp ik zal kopen. M’n oude Cateye LED-lampje was met het Paastreffen niet meer uit te krijgen door vochtproblemen. Daarvoor al een paar keer gebroken waardoor het front niet altijd goed contact maakte met het batterijcompartiment.
  Wordt dus zeker ook een IXON IQ !!

 2. Fruttenboel zegt:

  Ik heb zelf een Lumotec IQ Cyo aan mijn naafdynamo gekoppeld. Vandaag 2 km door het pikkedonker gereden. Sodepie, wat komt daar een BAK licht uit.
  Stoppen om je handschoen opnieuw aan te doen en dan blijft ie op zijn standlicht nog even aan. Toch nog voldoende om een meter of 5 te zien.

  Ik ga ook een Ixon IQ aanschaffen voor dochterlief. Da’s goedkoper dan een Lumotec plus dynamonaaf.

 3. walter zegt:

  En dan nu de grote vraag waar het allemaal om draait: wat weegt het ding (en de oplader)??

  Ik zoek nog een lampje voor de Norske tønnels, en ik raak al bijna in de verleiding om een goede te kopen…

  grtjs, wltr

 4. knurft zegt:

  @ Walter: De IXON IQ weegt inclusief batterijen 200 gram, de lader weegt 100 gram

 5. fruttenboel zegt:

  200 gram. Da’s minder dan een halve bidon.

 6. speedsweets zegt:

  De redenen om een grote lamp te kopen klinken mij bekend in de oren. Waar en wanneer je ook fietst men heeft je nooit gezien. In mijn optiek bijna altijd omdat men te hard rijdt op die betreffende locatie of andere dingen aan het doen is dan autorijden.

  ik rijd nu sinds het begin van de herfst met een hid xenonlamp rond. Geeft 550 lumen licht. Als ik nu op een kruispunt aankom verlicht ik de auto ipv dat ik alleen maar zichtbaar ben.
  In het begin was het klaarblijkelijk even wennen voor auto’s die me tegemoet kwamen. Begonnen ze te knipperen met hun lichten, om er dan achter te komen dat ze zelf met groot licht iedere dag mij passeren…..

  Ik ben heel tevreden over de lamp en omdat iedereen led wil kun je ze voor een prikkie kopen. Moet je wel even zoeken op het net.

  Het enige nadeel is dat wanneer het mistig isje een witte muur voor je ziet. Dan zet ik alleen een knipperled aan.

  mvg eric

 7. knurft zegt:

  De voor mij belangrijkste reden om een betere lamp te kopen is dat ik, als ik 30 kilometer per uur rijd, in het donker wel graag wil zien waar ik rijd. Nu met sneeuw en ijs komt dat mooi van pas :-)
  Dat men mij beter ziet is ook mooi, maar vaak zeggen mensen toch nog dat ze me niet zagen. Dat kan alleen maar kloppen als ze niet keken :-)

 8. speedsweets zegt:

  Hai knurft,
  exact mijn reactie. Zie je iemand niet, dan rijd je te hard op die plaats en dat tijdstip. Dat geldt niet alleen voor auto’s overigens. Ik betrap me er ook wel eens op doordat ik altijd de zelfde route fiets wat minder op te letten of te snel te rijden.

  Voor wat betreft de lamp. Je kunt nog zo een grote lamp kopen om het fietspad goed te zien als er een auto aankomt veegt die met zijn lampen jouw lichtvlek zo weg. Ik merk het vaak op een fietspad naast de provinciaalse wegen. Op het moment dat er een auto je tegemoet komt zie je van dat fietspad niets meer, laat staan de gaten en randen..

 9. Er werkt maar 1 ding goed tegen verblinding (en tegen slagregen en sneeuw): een (baseball)pet met klep.
  Regen hagel en sneeuw spreekt voor zich. Bij tegenlicht (ook van de zon) kantel je je hoofd naar voren en je bent de overmaat licht kwijt.

  Bijkomend voordeel: door de stijve klep draait je capuchon mee… Zonder kleppet zit je altijd naar de voering van je capuchon te kijken.

 10. speedsweets zegt:

  Chappeau,

  Alleen ….. ik rijd niet met pet en zonder cappuchon. De pet waait af en de cappuchon beperkt het gehoor.
  Het gaat niet om het directe licht, maar de straling die over het fietsgedeelte komt.
  Vanochtend moest ik met de oude superled lamp omdat de accu niet geladen was, maar dan merk je pas hoe beperkt de oude lichtvlek van die ene superled is.

  Hoezee voor de hid

 11. De capuchon verhindert dat je pet afwaait. En een moderne goretex of T3000 jas heeft zo’n dunne capuchon dat ie geen geluid tegenhoudt.

  Maar eh, waar heb je die HID gekocht? Ik zie ze wel op internet, maar de kleinste variant is voor motorfietsen. Op je (lig)fiets zal je dus minimaal een forse accu mee moeten zeulen.

  Ik ben het wel met je eens dat de lichtopbrengst van de meeste LED lampen vooral komt door de extreme focussering. Een als het wegdek nat is heb je er niet bijster veel aan.

 12. speedsweets zegt:

  Hallo Jan,

  Natuurlijk vind ik het ook gewoon niet fijn om met een capuchon te rijden, maar dat is denk ik persoonlijk. Ik heb het enorm snel warm, vandaar…

  Ik heb de Hid op i-net gekocht, waar? . Geef even aan je geinteresseerd bent. Ik geloof dat hij er nog 1 over heeft.

  De accu valt mee. is 20 cm bij 5 cm en 5200 mah. Ikzelf rijd er 4 uur mee.

  gr eric

 13. John zegt:

  ik ben wel geinteresseerd, waar zijn deze lampjes te krijgen

 14. In Nederland zeker bij http://www.bike4travel.nl en ook bij http://www.rose.nl
  En bij de betere fietsenboer in de buurt. Maar meestal hebben die alleen de simpelere lampjes.

 15. knurft zegt:

  @Jan en John: Ja, zo hoef ik ook niets meer te doen :-)
  Ik heb hem gewoon bij mijn fietsenwinkel Elan in Nijmegen gekocht. Maar een beetje fietsenwinkel zal hem toch wel hebben. (Lamp nu al weer regelmatig in gebruik om 7 uur ‘s morgens. Mooi lampje!

 16. Paul zegt:

  Ik heb de B&M Ixon IQ inmiddels ontvangen en gemonteerd. Vandaag de eerste rit gedaan (het was nog niet helemaal donker toen ik thuis kwam).
  Er komt inderdaad een berg licht vanaf in de 40lx stand. Nu zie ik tenminste weer wat ik zeg in het donker. Op enkele plaatsen in mijn route zitten dikke gaten in het wegdek die ik (voordat de klok werd verzet) niet zag ‘s morgens. Dit is nu wel anders. Je kunt ruim 20 meter voor je het wegdek goed zien.
  Je kijkt ook weer meer naar voren/in de verte, in plaats van vlak voor je op de grond. Prima verlichting! Goeie tip!

 17. knurft zegt:

  @Paul: Mooi, ik heb de laatste tijd ook weer lang en veel plezier van de lamp. (‘s morgens 7 uur weg, ‘s avonds 18.30 weer binnen.)
  Zoals ik al schreef: “heel veel licht”.

 18. Eymert Versteegt zegt:

  :-). Deze lamp zal ik zeker in de gaten houden als ik eens iets nodig heb dat op batterijen werkt.

  Voorlopig heb ik op mijn ‘goede’ fiets (die een Naafdynamo heeft) de BM IQ Fly. Ik weet even de specs niet meer uit m’n hoofd, maar ook deze geeft een flinke bak licht op het fietspad, ook in de berm. Ben benieuwd of ik er met die Ixon IQ nog op vooruit zou gaan, maar denk het eigenlijk niet.

  Mooi werk :D

 19. Ik heb beide lampen: de CYO en de Fly. De Cyo geefdt een heel strak afgebakend veld dat verlicht is. Links en rechts daarvan is het gewoon donker.

  Op een andere fiets heb ik een Fly en die is eigenlijk veel beter. Vooruit geeft ie bijna evenveel licht maar ook aan de zijkanten en in nederland is dat toch beter. Je ziet dan die sloot of goot of stoeprand toch beter liggen.

  Ik heb al een tweede Fly liggen zodat ik de Cyo eraf kan halen.

 20. Eymert Versteegt zegt:

  Dank je voor het antwoord :-). Inmiddels heb ik ook de specs van de IQ Fly even opgezocht en deze blijkt dus ook 40 lux te zijn. Mooi om te lezen dat deze, ondanks het ‘nieuwe geweld’, ook nog steeds z’n pluspunten blijkt te hebben.

  Misschien dat ik ook nog eens zo’n Ixon IQ aanschaf voor m’n stads-ragfietsje. Dan kan m’n luxere fiets wat vaker ‘op stal’ blijven als ik in het donker wil fietsen (hoewel het dan wel weer zonde is dat daar een IQ Fly op zit :P.

 21. De cyo is niet verkeerd. Als ik ermee op stikdonkere landweggetjes rij dan is het een zalige lamp. Maar als je er mee in de stad rijdt of op wegen met (natrium) verlichting dan vind ik de Fly beter. Vooral omdat de Fly een ronde brede spot geeft die vooruit en zijdelings precies goed is. Ook geeft ie meer informatie over verkeersborden. De Cyo heeft zijn bundel zo gefocuseerd dat verkeersborden (die vaak op 2 meter hoogte zitten) slechts kort belicht worden en dus ook maar enkele seconden opvallen.
  Met de Fly heb je meer strooilicht en krijg je dus ook meer informatie binnen van de borden en andere tekens.

  Met de Cyo zit je ook vaak de weg te scannen (stuur zachtjes links/rechts bewegen) omdat de bundel zo strak en klein is. Overigens heb ik de bundel zo afgesteld dat ie op ca 8 meter de lichtvlek heeft. Als je hem verder achterover kantelt gaat je lichtvlek naar voren maar wordt minder intens. Maar je hebt dan wel weer meer informatie over tekens en borden.

 22. Marcel zegt:

  Ik heb ook de Ixon IQ voorop mijn Optima Stinger. Ben er zeer tevreden mee. Ook in de lage stand nog meer dan genoeg licht. Zoek echter nog wel een beter achterlicht. Er zit nu zo’n standaard ding op. Iemand nog goede ervaringen met achterlichten?

 23. Eymert Versteegt zegt:

  Achterlichten ben ik ook wel benieuwd naar (maar dan voor ‘gewone’ fietsen, weet niet of dat nog verschilt). Heb nu op m’n ‘goede’ fiets een AXA achterlicht zitten met 5 leds (waarvan er 2 naar de zijkant schijnen). Zeer goed ding, maar door het veelvuldig batterijen vervangen is het schroefje helemaal lam en dat gebeurt steeds weer….. en bij m’n andere fiets hetzelfde.

 24. knurft zegt:

  @Marcel @Eymert Ik heb ook zo’n 5-leds achterlicht, heb nog geen betere gezien en monteer ze bij mij thuis op alle fietsen… Dat probleem met het schroefje ken ik ook. Er zitten bij mij goede oplaadbare batterijen en die hoef ik dus niet zo vaak te verwisselen. Ik heb nog geen helemaal lamgedraaide maar het zit er aan te komen de eerste keer kun je het oplossen door een iets dikker schroefje te gebruiken . Misschien een boutje er helemaal doorheen?

 25. Ook voor achterlichten moet je bij onze duitse vriend zijn: http://www.bumm.de
  Kies dan voor het BUMM TopLight Flat (http://www.bumm.de/docu/329.htm) die heb ik twee gemonteerd (op twee fietsen). Aansluiten op de strips achterop je Cyo of Fly en hij gaat samen met de koplamp aan en uit.
  In de Flat (die extreem plat is) is zit 1 extreme bright rode LED en die geeft me een bak licht. Er zit ook een eigen goldcap in die je achterlicht ca 10 minuten laat nalichten (op volle sterkte, heel de garage is ineens verlicht alsof je naar ‘The hunt for Red October’ zit te kijken).
  De Flat loopt gewoon op je naafdynamo mee maar op een gewone dynamo is het ook geen probleem. 20 mA kan iedere dynamo leveren. En nog eens goedkoop ook.

  Ik ben alle batterij achterlichten aan het wegwerken. De batterijen zijn altijd op wanneer je ze het hardst nodig hebt. BUMM gebruikt in zijn achterlichten switching power supplies waardoor de batterijen helemaal benut worden. Maar de wereldmerken AXA en Spanninga gebruiken een simpele voorschakelweerstand waardoor alleen meneer Duracell (of mevrouw Lidl) erg blij blijven.

 26. kees zegt:

  @ Jan,

  Een standaard 5 leds achterlicht (AXA bijvoorbeeld) met oplaadbare penlights voldoet bij mij prima, een hele winter lang 1 keer opladen. Alleen door het batterijen verwisselen wil de waterdichtheid wel wat minder worden. Een klein sliertje siliconen kit lost ook dat op. Veel plezier voor weinig geld.

 27. Coop zegt:

  Als je een echt goed zichtbaar achterlicht wilt, kijk dan eens naar de Planet Bike Superflash (in nederland te koop als rebrand onder de Smart & Cordo Superflash). Of anders de Niterider Cherrybomb. Ik gebruik de Superflash op al mijn fietsen.