Waypoint Onroute fietskaart… uh…

logo onroute fietskaartEerder schreef ik over de Waypoint Fietskaart. Het leek me handig om die op een Garmin GPS apparaat te hebben. Enkele weken geleden heb de Garmin etrex Vista HCX aangeschaft en gisteren kwam de onroute fietskaart op CD-rom binnen.

Van tevoren voor de duidelijkheid: De Onroute fietskaart pretendeert niet een fiets routeplanner te zijn die je kortste weg aangeeft van A naar B, maar ze schrijven:
“Zodra deze nieuwe kaart in het toestel is geplaatst zal het toestel afhankelijk van de instellingen vervolgens bovendien de voorkeur geven aan mooie wegen en paden, in plaats van snelle.

En dus hebben we alle bestaande routes die we konden vinden over elkaar gelegd. Totaal 226.000 kilometer! Vaak gaan ze over dezelfde wegen, vaak ook niet. En dat heeft geleid tot een netwerk van 41.000 kilometer aan mooie fietspaden en -wegen in Nederland.”

Ik heb de kaart in de GPS geladen en stuit helaas op wat zaken die mij het nut van de kaart in twijfel doen trekken:

  1. Uit allerlei testjes blijkt dat de kaart de brug tussen Grave en Nederasselt niet “ziet”. Daar loopt een prachtig fietspad op dat o.a. de prachtig befietsbare dijken aan weerszijden van de Maas met elkaar verbindt. Van Grave naar Balgoij: is 5 kilometer, word 4 keer zo lang en moet via Ravenstein. Van Grave naar Nijmegen (is 18 kilometer, wordt 19 en moet via de brug bij Heumen).
  2. Als ik de Vista een route van Grave naar Nijmegen wil laten berekenen dan kan dat niet. Te weinig geheugen… (Ondanks de “tips” van Waypoint: Kies “kortste route” en maak de rit bij een mislukte berekening niet langer dan 100 kilometer).
  3. Ook een mislukking als ik naar Den Bosch wil (ook minder dan 100 kilometer).
  4. Wil je niet omrijden (slecht weer bijvoorbeeld) dan kun je de route ook op voetganger zetten. Dat zou er voor zorgen dat de route veel korter en rechtstreekser wordt. Dat maakt echter voor alle bovenstaande problemen geen verschil.
  5. Er waren geen plaatsnamen in Brabant zichtbaar. (Inmiddels is aangekondigd dat daar een update voor komt)

Ik kan de kaart dus (nog) niet aanbevelen. Ben benieuwd of er verbetering optreedt en hoe de support is. Ik houd jullie op de hoogte.

Wel heel leuk en handig op de Vista: Ga naar de hele mooie, maar nog niet complete routeplanner van de fietsersbond en maak een route. Laad die in de GPS (mooi als je Topo Nederland als ondergrond hebt) en je fiets over fietspaden waar je niet snel komt. Prachtig

Later meer over het gebruik van een Garmin GPS en ook over hun beta Mac programma. Tot nu toe was alles Windows-only.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, GPS. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Waypoint Onroute fietskaart… uh…