Waypoint Onroute fietskaart… uh… [2]

logo onroute fietskaartEerder schreef ik over de tegenvallende Waypoint Onroute fietskaart. Langzaam komt er licht in de duisternis:

Het mislukken van berekeningen blijkt te wijten te zijn aan een instelling in de GPS. Storend is dat Waypoint al lang had kunnen weten dat dat dat fout zou gaan maar dat het niet staat vermeld in de handleiding (die is er namelijk niet) en (tot vanmorgen na mijn tip) ook niet op hun website.

Eric van Waypoint schrijft op het forum (tot mijn grote verbazing):

“Kan het zijn dat je vermijd snelwegen aan hebt staan?

Om de voorkeur te kunnen geven aan mooie fietspaden hebben we van die wegen een snelweg gemaakt. In de toestellen van Garmin zit het verschil tussen de instelling fiets en auto vooral in de berekende aankomsttijd.

Wanneer je kiest voor vermijd snelwegen dan maak je het voor het toestel wel erg moeilijk. Hij wil eigenlijk over de snelwegen maar je draagt hem op om die ook zoveel mogelijk te vermijden.”

NATUURLIJK hebben de meeste fietsers in hun GPS “vermijd snelwegen” aanstaan. Daar mogen ze immers niet op.
Met de instellingen “fiets, kortste route, bij ’te vermijden’ snelwegen NIET aanvinken” lukken de berekeningen prima. De brug naar Grave wordt nog steeds niet gebruikt. De reactie per mail daarop is:

“We hebben de hoofdwegen niet routerend gemaakt. We zullen het fietspad bij grave meenemen in een volgende update.
Ook komt er binnenkort een online mapreporter waar u zelf fouten en/ of aanvulling kan door geven.

Hartelijk dank voor uw aanvullingen en bevindingen,

Het Onroute Fietskaart Team.

Binnenkort: Online tool om fouten te kunnen doorgeven. “

Met de ondersteuning lijkt het dus goed te zitten. Ik wacht dat nog even af omdat het ontbreken van een handleiding en het “over het hoofd zien” van zo’n snelweg instelling bij de introductie eerlijk gezegd niet veel goeds belooft. Het voordeel van de twijfel dan maar?

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, GPS. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Waypoint Onroute fietskaart… uh… [2]

  1. A.Bos zegt:

    Hallo, ik heb nu inmiddels een SD versie van Onroute fietskaart Nederland op m’n Garmin draaien maar hij valt me niet mee. Het is dan wel een oudere versie (juni 2008) maar er ontbreken heel veel fietspaden die er al jaaaren liggen. Volgens mij heeft dat niets met instellingen te maken. Ook als ik de image file bekijk met GPSMapEdit blijken de fietspaden er gewoon niet in te staan. Heeft iemand enig idee hoe het met de nieuwere versies gaat?
    Bedankt alvast voor de reactie.

  2. Struikelaar zegt:

    @a.Bos: Ik heb de laatste versie geïnstalleerd en ik vind dat er inmiddels wel heel veel “fietspaden” op staan. Vele zijn niet begaanbaar (ruiterpad) of bestaan geheel niet. Ook zijn fietspaden verdwenen die parallel met provinciale weg lopen. Ik ga de vorige versie installeren, daar was ik heel erg tevreden over. Zou niet meer zonder willen.