Capella Vacalis

ensemble_gregoriaans.jpgGisteravond was ik in Nijmegen bij een concert ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van het koor Capella Vacalis. Het koor zong onder leiding van Bram Verheijen een mij totaal onbekende mis (La messe de nostre dame) van een mij totaal onbekende Componist (Guillaume de Machaut 1300 – 1377). De man werd in Europa gezien als de belangrijkste componist van zijn tijd. Dat kon ik dus niet laten schieten :-).

Ik wist niet wat ik hoorde. Het Kyrie klonk ontzettend vreemd meerstemmig, als of er iets niet klopte. Ook zangtechnisch gebeurde er dingen die ik nooit eerder gehoord had. Dat heeft natuurlijk puur met mijn referentiekader te maken. Ik ben helemaal niet gewend aan deze muziek. Het fijne van een mis is dat je de tijd krijgt om te “wennen”, om in de muziek te komen. Naar mate de mis vorderde ging ik dingen herkennen en bleek het een wonderschoon en spannend geheel te zijn. Op sommige momenten voelde en hoorde ik een soort van “licht-heid” of transparantie waar je de (positieve) rillingen van over de rug krijgt. Die transparantie zit op meerdere plaatsen in de mis en het koor deed zijn best om dat over te brengen.

Ik vraag nog even na welke uitvoering ik volgens hen het best aan kan schaffen. Zeer de moeite waard!
Zeg uhh, bedankt koor!

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, Muziek. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Capella Vacalis

 1. Een lezer zegt:

  Dat is niet mis!
  Dus daar lopen ondergetekende de koude rillingen van over de rug?

 2. knurft zegt:

  @ een lezer: Nee het was dus WEL een mis en de rillingen waren niet koud maar warm. (Vreemd maar waar, het was een kerk met een verwarming die aan was…)

 3. Freddy the musical zegt:

  Met een beetje geluk heb ik dat op cd of op een, jaja ze zijn er nog, bandje.

 4. knurft zegt:

  @freddy: Long time no see Freddy, nog proficiat met alweer een prijs :-)
  (maar je hebt het vast niet in een zo oorspronkelijke uitvoering als deze…)

 5. Freddy the musical zegt:

  Hoe oorspronkelijk wil je het hebben?
  Het is een cd, met het Taverner Consort
  Taverner Choir
  onder leiding van Andrew Parrott
  De originele opname is uit 1984.
  Al wel in stereo en DDD.

 6. Bram Verheijen zegt:

  Hallo,

  Mijn naam is Bram Verheijen, en ik ben leider van de Capella Vacalis. Dank voor je mooie verslag van ons concert. Als je wilt kan ik je een opname van de Mis sturen. Dit is een opname die ik maakte met een andere groep. (Schola Cantorum Brabantiae) We namen deze op in de Kathedraal van Reims, waar de mis oorspronkelijk door Machaut voor is geschreven.
  groet,
  Bram Verheijen

 7. knurft zegt:

  @freddy: Die wil ik best horen (maar dan moet ik natuurlijk wel eerst de andere geleende CD’s terugbezorgen.

  @Bram: Hallo Bram. Dat zou prachtig zijn. Ik ben zeer geïnteresseerd!