Met knurft de winter door: Voeten

voeten_knurft.jpgVandaag het derde deel in de serie “Met Knurft de winter door” met als onderwerp: “Voeten”.

Voor de niet fietsers: Ik gebruik SPD pedalen. Die zijn handig want daar zit je mee “vast” op de pedalen. Als het koud is heeft dat soort pedalen ook een nadeel: Het metalen plaatje in de schoen waarmee je vast klikt op de pedalen geleidt kou en er zit ook een gat in de zool van de schoen op de plaats waar het plaatje bevestigd is. Wat het nog iets kouder maakt is dat je op een ligfiets met de onderkant van je voeten naar voren rijdt. Je vangt dus de kou op met het gat in je schoen. Normale fiets overschoenen helpen daarom niet, want ook die laten aan de onderkant het gat voor de spd-bevestiging vrij.

Wat gebruik ik:
Al jarenlang dezelfde loop-fiets schoenen (van adidas meen ik) met daarin gewone goedkope katoenen sportsokken.
Als het iets kouder wordt doe ik onder die sportsokken ooit bij Spac-sport in Nijmegen gekochte isolatie-sokken met als opdruk “Liner” (is dat een merk?). En als het dan echt koud is en waait dan komen daar “bouvakker isolatie zooltjes” (5 euro / boerenbond) bij. En denk er om: Je schoenen niet strak vastmaken. Dat zorgt voor een slechtere doorstroming.
(Deze winter heb ik nog niet meer nodig gehad dan mijn schoenen en normale sokken ook al was het -2 graden.)

Wat gebruiken jullie?

Met knurft de winter door Lees hier alle afleveringen van “met Knurft de winter door”.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Weer. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Met knurft de winter door: Voeten

 1. Michiel Adriaanzoon zegt:

  Op het gevaar af stronteigenwijs gevonden te worden kan ik toch naar eer en geweten verklaren dat ik met mijn dunne SPD-fietsschoentjes de kou weersta heb door gebruik van deze Neopreen overschoenen ! Prachtig spul want de gesloten celstructuur neemt geen vocht op en isoleert ls de beste (zelfs ondanks de uitsparingen).
  Bezwaar dat ík ondervind bij gebruik van de de nuttige dingen is dat ze lastig over de schoenen zijn te peuren en niet echt tegen het lopen erop bestand zijn. Op werkdagen gebruik ik evenwel m’n Alleweder die uitgerust met korte (15,5cm) pedalen de hielen niet meer door de sleuven laten komen zodat ik zelfs de ‘sloffen’ niet nodig heb!

 2. knurft zegt:

  @Michiel A: Mooi dat het helpt bij jou :-) Ik heb ook van die schoenen en dat “lastig over de schoenen” trekken is een understatement. De nadelen van die dingen kunnen bij mij niet op tegen de voordelen (die er bij mij niet zijn, dus dat maakt het makkelijk ;-)

 3. walter zegt:

  Ik hou het op isolatiezooltjes en neopreen overschoenen van AGU. Katoenen sokken mijd ik als de Satan zelve. In plaats daarvan goede wandelsokken: Falke, Silverback, Carl Denig. En verder gebruik ik gewoon mijn Sidi raceschoenen. Licht, loeistijf en comfortabel. Combinatieschoenen, daar geloof ik niet in. Schoenen zijn horses for courses. De eisen die je aan fietsschoenen stelt zijn niet te verenigen met de eisen waar wandelschoenen aan moeten voldoen. En zelfs dan, met raceschoenen kun je niet mountainbiken, met bergschoenen kun je niet hardlopen.

  Overigens gebruik ik Speedplay X, en volgens mij is dat ook warmer: de koppelingen bedekken het gat in de zool geheel, en dat is best fijn in de winter.

 4. Kilian zegt:

  Noem mij maar ouderwets, want ik rij nog met toeclips. Voordeel is dat je met dichte schoenen (zonder tochtgat in de zool) kan rijden – ik gebruik Nike runningschoenen met een stevige inlegzool.
  In de winter draag ik wandelsokken van het Hema huismerk, die beter ademen dan bijv. Falke’s. Als het echt koud is trek ik er dunne Ultima overschoenen overheen. Geen neopreen, maar tot -5 graden kan ik het heel wat uurtjes uithouden!
  NB: ik rij overigens geen ligfiets, maar een racehybride.

 5. knurft zegt:

  Hallo Kilian, Ik vind: Doe lekker wat het best voor je werkt :-)
  Die Hema wandelsokken heb ik inmiddels ook ontdekt. Niet slecht.
  Uurtjes hoef ik dat niet vol te houden. Ik fiets heen en weer naar mijn werk. Lange tochten doe ik niet.

 6. Struikelaar zegt:

  Je kan als eerste sok alles gebruiken wat geen vocht opneemt. Ik draag dus goedkope nylonsokken met daarover dikke warme katoenen sokken.