bevestiging spatborden vervangen

modder-boutjes_800.jpgVorige week rammelde er wat aan mijn knurft Pioneer. Na een korte inspectie bleek dat meerdere bevestigingen van het voor- en achterspatbord kapot waren. De stangetjes waar zo’n spatbord mee vast zit zitten met een soort popnageltjes vast. Die popnageltjes zaten nog wel in het spatbord, maar niet meer vast aan zo’n stang. Het zal niet zo zijn dat ze het allemaal in 1 keer hebben begeven. Waarschijnlijk was er eerst 1 kapot en de rest volgde in de weken daarna omdat de besvestiging niet meer stevig genoeg was.

Eerst maar eens wat winterresten zoute modder verwijderen. Daarna met de boormachine de popnageltjes uitboren (voorzichtig!) en die vervangen door nieuwe korte RVS boutjes. Er rammelt nu niets meer :-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, onderhoud. Bookmark de permalink.

5 Reacties op bevestiging spatborden vervangen

 1. Michiel Adriaan zegt:

  In het kader van “Kreeg u van u oude fietsenmaker ‘n sik, vraag het dan aan kritische Mick” het volgende:
  Heel fijn altijd dingen zelf doen, ik hoop alleen dat de moertjes met ‘n borgmiddel of in elk geval ‘n anti-terugdraairingetje zijn aangebracht om ook blijvend vd rammel verlost te zijn.
  Zelf werk ik graag met borgmoertjes waar ‘n rubbertje in is verwerkt, dat zijn dit niet…

 2. knurft zegt:

  Ja, kritisch mag :-)
  Ik had haast en moest het even snel doen, dus geen antiterugrdaaidingen. Maar zogauw ik weer tijd heb gaat alles er af, wordt schoongemaakt en gaat er weer op MET antidingringetjes.

 3. Michiel Adriaan zegt:

  FF Werk maar ook heel fijn is om de resterende draad weg te zagen met ‘n ijzerzaagje maar net niet helemaal door. Het laatste stukje draadeind breek je er dan met ‘n combinatietang af zodat ‘t ijzer wat vervormt aan ‘t uiteinde en de moertjes er ook niet makkelijk meer afkomen.
  Ik weet alleen niet of je zover in ‘t spatbord kunt komen met ‘n junior zaagje. Da’s eigenlijk ‘t mooist want geeft ook nog ‘t vlakste resultaat

 4. Kilian zegt:

  Je verhaal is herkenbaar; bij mij ging het exact hetzelfde. Die popnagels kunnen slecht tegen regen, zout en ander straatvuil, dus binnen de kortste keren breken ze door en gaat het spatbord rammelen.
  Ik heb de bouten vanaf de onderkant door het spatbord gestoken om ze met een moer aan de bovenkant vast te zetten – zo heb je geen uitstekende bout die eventueel de band zou kunnen raken. Ziet er iets minder mooi uit, maar tijdens het fietsen kijk ik toch nooit naar mijn spatborden ;-)

 5. knurft zegt:

  Ook de boutjes op de foto hebben het niet lang volgehouden. Inmiddels zit de zaak met tie wraps aan elkaar. Meerdere per bevestigingspunt want ook deze dingen houden het niet lang vol. Volgens mij ben ik lui :-) Ik moet toch eens op zoek naar een goede oplossing…