Fonos (en een LP op CD)

fonos_mo.jpgOpa Knurft vertelt:
<opa_modus> Rond 1980 was Opa fan van een vreemd nieuw Nederlands bandje met de naam “Mo”. Opa weet niet meer zeker of hij toen de LP had (een grote zwarte schijf met aan beide zijden groeven. Je legt zo’n LP op een platenspeler, die laat de LP draaien, je plaatst een naald in de groef en beluistert de muziek) of een cassettebandje (dat is een….. Ja ho eens even!). Opa is toen zelfs nog naar een optreden van ze geweest in de Vereniging in Nijmegen.
Het was geen doorsnee bandje. Er was namelijk geen gitarist en ook geen bassist te vinden. De band bestond uit 2 toetsenisten waarvan 1 ook de Fagot bespeelde, een drummer, en een zangeres. Opa vond het aanstekelijke muziek die ook nog eens behoorlijk intelligent in elkaar zat. Dat sprak hem wel aan.

Een gebeurtenis van afgelopen week deed Opa weer terugdenken aan de muziek van dat bandje. De LP en/of het cassettebandje was echter nergens meer te vinden. Maar niet getreurd:

Fonos biedt uitkomst
Van hun site: “Bij Fonos.nl kan je Nederlandse muziek bestellen die niet meer in de platenzaak te krijgen is. Fonos.nl biedt je een gedigitaliseerde en gerestaureerde kopie van de originele LP op CD; downloads kan je bij ons dus niet kopen. De rechten van artiesten en platenmaatschappijen worden door Fonos.nl gerespecteerd. Bij elke verkoop van een CD gaat er een gedeelte van de opbrengst naar het label en naar de artiest. Ook heeft Fonos een overeenkomst met de Stemra, voor de afdracht van het zogenaamde mechanisch recht, ten behoeve van komponisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen.”

Nu zit de cd “Mo” van de band “Mo” in de CD speler en vullen bekende klanken de kamer. Opa fluit bijna alle wijsjes mee. Prachtig!

(Later meer over de opwindbare 78 toeren platenspeler (jammer genoeg met gesprongen veer) die Opa laatst heeft gekregen. Daarbij zaten enkele albums met 78 toeren platen…) </opa_modus>

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, Muziek. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Fonos (en een LP op CD)