Sax rietvergelijking

knurft-rieten.jpgAls je zomaar door een saxofoon blaast dan hoor je niets :-) Er moet een riet op het mondstuk. Als je dan nog eens blaast dan trilt het riet, dat doet de lucht trillen en dan pas hoor je een sax.

Een wonderlijk en bewerkelijk ding
Zo’n riet is een wonderlijk ding. De meeste rieten worden gemaakt van….. juist ja: Riet! Rieten hebben een sterkte die word aangegeven door een nummer. Bij onze saxen kregen wij ieder een Vandoren (frans merk) riet met sterkte 2,5. Dat bleek niet mee te vallen en we zijn overgegaan naar 2. Dat beviel duidelijk beter. Hoe hoger het getal, hoe zwaarder het riet blaast.

Je kunt een riet niet zomaar uitpakken en er op gaan blazen. Het moet eerst vochtig genoeg zijn. Laat hem 5 minuten in een glas water staan of houd hem in je mond voor dat je er op gaat spelen. Een riet moet ook goed schoon gespoeld worden. Speeksel tast het riet namelijk aan, het wordt slapper en blaast en klinkt niet meer goed. Ze kosten los zo’n 3 euro per stuk en zijn ook nog eens behoorlijk kwetsbaar.

Kunststof rieten?
Vanzelfsprekend heeft iemand daar iets makkelijkers op gevonden. Legere is een van de merken die een kunststof rietenserie uitbrengt. Ook is er het merk Rico dat een “normaal” riet uitbrengt met een kunststof laagje. Ik vond het de moeite waard een Legere riet uit te proberen. 2 bleek te zwaar maar 1,3/4 bleek precies zo aan te spreken als de 2 van Vandoren.
Vanzelfsprekend is er bij zoiets “moderns” een hoop gekrakeel binnen de saxofoonwereld. “Dat kan nooit zo goed klinken als een natuurlijk riet” is een veel gehoorde en gelezen uitspraak. Nu blijkt die kritiek vooral te komen van mensen die er nog nooit een beluisterd of geprobeerd hebben. Als je op internet zoekt kom je ook een verhaaltje van een conservatorium student tegen die helemaal niet negatief opviel tijdens het voorspelen. De luisterende docenten kozen hem niet uit als een gebruiker van een Legere riet. Mijn docente was ook verrast na het beluisteren van het resultaat. “Wat de boer niet kent dat vreettie niet” geldt dus ook voor saxofonisten…

Ik blijf hem dus voorlopig gebruiken. Wel 5 keer zo duur als een riet van riet, maar veel minder gedoe en het gaat ook veeeeeeel langer mee zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

En rieten koop je natuurlijk op rieten.nl! Snelle levering goede prijzen.

[ Op de foto links Legere en rechts Vandoren. Klik voor een grote ]

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, Knurft goes Sax, Muziek, Saxofoon. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Sax rietvergelijking