site Fietsersbond Nijmegen (net niet… :-[ )

fietsersbond_nijmgen.jpgDe fietsersbond Afdeling Nijmegen heeft al jaren een site. Die was erg matig, zowel wat betreft de inhoud, de techniek als het uiterlijk. Ik wist dat ze al een tijdje bezig waren met een nieuwe en begin deze week was het zo ver.

Helaas hebben ze zich niet gehouden aan 1 van de basisregels op internet. De site is niet platform/browser onafhankelijk. Ik heb ze in het begin van de week via het reactie formulier laten weten dat de site het niet goed doet in Safari voor de Mac en in Firefox voor Windows. Als je als voorbeeld het percentage bezoekers op knurft.net optelt die deze twee browser/platform combinaties gebruiken is dat 30%. M.a.w. Je zorgt er voor dat 30% van je bezoekers de site niet goed ziet).

Het probleem: Je ziet dat de site eigenlijk is bedoeld voor schermen van 1024 pixels breed. Dat is een prima standaard. Vrijwel iedereen heeft een monitor die minstens die maat heeft. Er is echter gekozen voor een zogenaamde “fluid” layout: Als je het browservenster breder maakt dan wordt de site ook breder. Ik heb een monitor van 1440 pixels breed, maar toch moet ik in Safari voor Mac scrollen om op de homepage de rechter kolom te zien. Ook firefox gebruiker onder Windows moeten dat.

Opvallend is dat de site gebruikt maakt van de techniek van dokuwiki en dat voldoet volgens de makers wel aan de webstandaarden. Ik vermoed dat de layout-fout om iets kleins draait zoals bijvoorbeeld de enorme lange URL voor de pdf van de inspraak notitie (waarom in godsnaam? Waarom niet een linkje?) die misschien niet goed wordt afgebroken of iets dergelijks… Andere pagina’s dan de homepage zijn wel goed te bekijken in genoemde browsers. Je zie ook andere kleine schoonheidsfoutjes, zoals bijvoorbeeld het afwezig zijn van witruimte tussen de linker- en middenkolom.

Gemiste kans dus… En de reactie (tot nu toe) van de fietsersbond is veelzeggend: niks…

Voorstel: Kies een browser onafhankelijk sjabloon voor dokuwiki, zet de layout vast op iets minder dan 1024 pixels en gebruik niet van de lange link-url-len in de tekst.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Media. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.