EyeTV in plaats van Ziggo ITV

eyetv-hybrid.jpgNa het Ziggo interactieve televisie debacle was het tijd voor een andere oplossing: Terug naar analoge TV en dat combineren met een EyeTV Hybrid van Elgato aangesloten op mijn mac. Er moesten wat voorbereiding worden getroffen: Antennekabel van het aansluitpunt naar mijn mac (de EyeTV doet het niet via een USB hub) De LCD TV vast aan de mac (lag al klaar, er moesten alleen wat instellingen aangepast worden). Na een week volgen hier wat eerste ervaringen:

Installeren en Smart Guides
Het installeren  van de EyeTV software en het zoeken van de zenders gaat prima en er staat dus snel na het uitpakken een mooi beeld op het scherm dat van postzegel naar full screen kan met een muis klik. Dan een account aanmaken bij de internet televisiegids TVTV (krijg je een jaar gratis) en de gidsinfo stroomt binnen.
Smart Guides zijn handig: je typt een trefwoord in en de software gaat vanaf dat moment alles opnemen waar dat woord in voor komt. Je kunt de regels op alle mogelijk manieren verfijnen. Reklameblokken weghalen gaat makkelijk met de ingebouwde editor en daarna voor iemand wat op DVD zetten is een eitje met de ingebouwde Toast Light.
Als je de zaak goed instelt dan komt het beeld zo gauw het full screen is op de TV terecht (die dan als tweede beeldscherm fungeert). De kwaliteit van het beeld is prima.

Bediening
Je kunt de zaak bedienen met de meegeleverde remote maar nog makkelijker gaat dat met de Apple remote die toch al bij de mac zit. (Nu nog even iets verzinnen om het geluid van de EyeTV onafhankelijk van de mini jack naar deTV te krijgen: Dat zal waarschijnlijk dit geval worden.)

Tot nu toe opgevallen nadelen

 • Er zit maar 1 tuner in, dus je kunt niet kijken naar iets en tegelijk iets anders opnemen… (niet erg, je kijkt toch op de TV)
 • De EyeTV Hybrid gebruikt de intel processor van de mac om het beeld te verwerken. Dat doet hij zelfs als een andere user is ingelogd en op de computer werkt. Gaat die user echter zware dingen doen (in iTunes een cdtje rippen) dan kan EyeTV het niet meer bijbenen.
  Voor het echte werk kun je dus beter een Elgato EyeTV 250 Plus kopen. Die heeft een eigen processor en knapt zelf het zware werk op… (Jammer, nu ik dat weet had ik eigenlijk zelf de 250 willen hebben, maar die kan straks weer niet zonder losse voeding in een laptop)
 • In principe zou je (omdat de EyeTV het tweede beeldscherm gebruikt) nog kunnen werken op de de mac. Dit veroorzaakt echter af en toe kleine haperingen in het afspelen van de opgenomen TV opnames.
 • Weer een USB poort bezet: Een betere hub kopen met voeding…

Conclusie: Voor 130 euro een prima Low Budget vervanging van de niet werkende Ziggo ITV.
De Hybrid is gekocht bij Xando in Nijmegen.

Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, computers, ziggo. Bookmark de permalink.

10 Reacties op EyeTV in plaats van Ziggo ITV

 1. Esther zegt:

  @Knurft

  Quote: “Er zit maar 1 tuner in, dus je kunt niet kijken naar iets en tegelijk iets anders opnemen… (niet erg, je kijkt toch op de TV)”

  Betekent dit dat ik niet naar RTL5 op mijn TV kan kijken en tegelijkertijd een ander programma op RTL4 opnemen? Kan ik alleen maar opnemen als ik verder niets met mijn TV doe, staat bijvoorbeeld uit?

  Ik wil ook graag een eyeTV op een mac mini aansluiten, zoek naar beste oplossing

 2. knurft zegt:

  @Esther: Een TV heeft een tuner en de EyeTV heeft er ook 1 (zoals een videorecorder er ook 1 heeft). Je kunt dus altijd op de TV naar het TV signaal kijken en tegelijk met de EyeTV iets anders opnemen (Ze gebruiken dan beide hun enige tuner).

  Wat niet kan is: Op je computer (via de EyeTV) naar een live programma kijken en tegelijk op die computer met die zelfde EyeTV iets anders opnemen.

  Voor het opnemen maakt het natuurlijk niet uit of je TV aan of uit staat. Als je computer maar aan staat.

 3. Rick zegt:

  @ Knurft,

  Esther heeft het over de Eye TV in combinatie met Ziggo:

  Als je de Eye TV aansluit op een set-top box, kan inderdaad alleen maar het kanaal worden opgenomen wat op de set-top box is gekozen. Digitaal dus.

  Wanneer je de set top box door lust en het analoge signaal aansluit met een coax, dan kan je analoog een ander kanaal opnemen dan je digitaal zit te kijken.

  Als je alleen analoog kijkt zou je met een splitter het analoge signaal kunnen splitten voor naar je TV en naar de eye tv inderdaad.

  Dit draait allemaal super bij mij thuis.

  Groet, Rick

 4. Jaap zegt:

  @Rick,

  Heb jij een Elgato EyeTV Hybrid of 250?

  Ik ben heel benieuwd of dit werkt en als goedkopere oplossing zou kunnen gelden voor een DVD/HD recorder. Kun jij de MAc instellen om op een bepaald moment een programma op te nemen? Dan gebruik ik mijn Mac naast mijn TV. Mijn decoder heeft twee scarduitgangen. 1 sluit ik dan aan op de Mac via Elgato EyeTV. Kan ik dan bv instellen dat de Mac vrijdag as LOST opneemt?

 5. Coen zegt:

  Heya hoi,

  Ik ben even in NL en ben voor mijn moeder op zoek naar een opname oplossing van de Ziggo die ze heeft. Kan ik dat met een ElGato hybvrid op een Mac Mini opnemen?

 6. knurft zegt:

  @Coen: Heya hoi ook :-)
  Ik neem met een El Gato hybvrid op de analoge Ziggo op op mijn iMac (intel).
  Die moet flink hard werken. Of het met de mini lukt ligt aan welke mini ze heeft. Kijk hier voor de specs: http://www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/tuner/hybrid08/product3.en.html
  Je hebt dus een Intel mini nodig. De “oude” types werken niet…
  Digitale Ziggo opnemen werk niet…

 7. Coen zegt:

  het zou om een nieuwe MacMini gaan. Dus die specs zitten wel goed. Dus Digitaal Ziggo opnemen gaat niet? Ook zou het ook niet met een TerraTec 7 gaan? Ik weet niet wat er allemaal in NL aan de hand is dus ik heb de hele digitale tv gemist. Als ze gewend is aan het kijken op Digitaal Ziggo en ze neemt beelden op van de analoge Ziggo en ze bekijkt die later, merkt ze dan verschil?

  Coen

 8. knurft zegt:

  @Coen Ja, dat verschil zie je duidelijk.
  Digitaal opnemen gaat niet met dat ding. Er kan geen smartcard in dus je kunt weinig. Het opgenomen analoge signaal is slechter dan het digitale. Ik heb alleen analoog en dan maakt het niet zo veel uit…
  Verder heb ik geen ervaring met digitaal opnemen. Misschien dat iemand anders kan helpen…

 9. Remco zegt:

  Hallo,

  Ik gebruik sinds enige maanden een mac mini met Plex media center en Eyetv. Hiervoor gebruik ik een Terratec Cinergy HTC USB XS HD en een Terratec USB PCMCIA interface. In het PCMCIA slot zit weer een Alphacrypt classic PCMCIA kaart waarin de Ziggo smartcard verdwijnt.

  IK ben nu in staat op digitale en HD TV op te nemen en weer af te spelen. HD trekt de mac mini net.

  Perfecte beeldkwaliteit. Verder gebruik ik Comskipper om de reclameblokken automatisch te detecteren en markeren.

  Nu alleen nog een werkende Eyetv integratie in Plex en ik ben helemaal gelukkig.

  Gr. Remco

 10. Jan zegt:

  Ik moet zeggen dat interactieve televisie van ziggo in de afgelopen jaren toch wel beter is geworden. Gebruik het nu al weer een hele poos. Enige waar ik niet tevreden over ben is de door ziggo geleverde interactieve hd recorder van Cisco. Het ding wordt enorm warm.