Koude handen ondanks handschoenen :-[

mijn-hand.jpg(inmiddels een aanvulling: kijk ff hier. Goedkoop, en werkt prima :-)

Gisteren tussen de middag de stad in om nieuwe handschoenen te kopen bij Bever in Nijmegen, Dit n.a.v. erg koude handen op de heenweg bij -6 ondanks de binnen odlo’s. In de oude Hema handschoenen vielen gaten waardoor de werking niet echt meer optimaal te noemen was… De keuze viel op McKinley Glove type “Event”. Betaalbaar, handig dicht te maken, goed zittend.
De terugweg was OK. Helemaal niet van die koude vingers maar toch viel het me een beetje tegen. Het lijkt als of de vingers op het gebied van de temperatuur de rest van het lichaam niet kunnen bijhouden.
Ik heb het warm onder het fietsen, ik zweet zelfs, maar de vingers blijven koud. Na een operatie van enkele jaren geleden aan mijn rechter pols blijft mijn rechterhand vaak kouder dan de linker. Misschien gaat leeftijd ook meespelen ;-) ? Of hoeven wij ligfietsers gewoon niet zo ons best te doen om hard vooruit te komen? :-)

Oplossing gevonden!
Vanmorgen (weer -6) en op de terugweg (-4) een simpele oplossing gevonden: Op mij route van 3 kwartier steek ik een paar keer een minuut een hand onder de andere oksel (ja niet onder mij jas hoor!) nog voor dat ik het koud krijg. Dit blijkt prima te werken.Vandaag helemaal geen koude handen. Tip: Doe het niet in de bebouwde kom. Je bent iets later bij je rem. Of het lukt als je een ligfiets met onderstuur hebt weet ik niet…

Met knurft de winter door Lees hier alle afleveringen van “met Knurft de winter door”.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Weer. Bookmark de permalink.

21 Reacties op Koude handen ondanks handschoenen :-[

 1. Jan zegt:

  Lijkt me gewoon een kwestie van niet winddicht. Probeer eens een paar wegwerp-handschoentjes binnenin je handschoen. De kapper gebruikt ze, en ook bijd e dieselpomp hangen ze wel ;-)
  Zweterige handen is beter dan koude. En je houdt je beide handen aan het stuur…

 2. Daan de Reus zegt:

  Ik draag winddichte handschoenen van het mer Ziener, gekocht bij een of andere wintersport speciaalzaak. zijn geen dikke dingen maar toch aardig warm. in de winter draag ik onderhandschoentjes(6 euri bij de decathlon) maar de hardloopzaak zal ze ook wel hebben. hoeven je handen iig niet meer van het stuur!

 3. Roel zegt:

  Op de fiets heb ik vaak met handschoenen aan koudere vingers dan zonder. Ik denk dat het komt doordat de slagadertjes (aan de zijkanten van je vingers) afgekneld worden door al dat handschoen spul wat er tussen de vingers in zit.
  Dus als ik handschoenen draag (niet zo vaak) leg ik m’n handen wat losjes op m’n stuur met m’n vingers een beetje gespreid, dan blijft het bloed beter stromen.

 4. Linda zegt:

  Ik gebruik al jaren leren handschoenen, gewoon van Het Kruidvat overigens, en heb nooit koude handen, eerder te warme. Ik fiets dagelijks een uur naar mijn werk en een uur terug, en alleen als er een pak sneeuw ligt zoals vorige week, hou ik het voor gezien.

 5. Paul zegt:

  Ik heb ook altijd koude vingers. Zit een beetje in de familie.
  Ik draag dikke wanten met een echte vacht binnenin. Lekker warm, maar na ongeveer 30-40 minuten begint het toch echt koud te worden van binnen. Wellicht dat de wanten niet 100% winddicht zijn… Al veel soorten ‘gewone’ handschoenen geprobeerd, maar dan heb ik al na 5 minuten dooie vingers.

 6. knurft zegt:

  @Paul: Ik ben nog met iets nieuws bezig :-) en dat komt omdat ik merk dat als ik koude handen heb ik niet meer lekker fiets ook al is de rest warm.
  Ik heb dit besteld: http://www.online-skishop.com/shop/index.php/thermo/basixkids-powerpack.html
  OK, het is voor de voeten, maar omdat het vanaf maat 28 is denk ik dat het om te bouwen is naar de binnenkant van een wand. Niet ideaal maar wel warm hoop ik :-)
  Andere uitvoeringen hiervan (of van bijvoorbeeld Hotronic) zijn al gauw 2 tot 3 keer zo duur en handschoenen gaan zelfs richting de 299 EUR.
  De bestelde kinderuitvoering loopt ook nog eens op AAA batterijen waarvan ik een hele lading oplaadbare heb :-)
  Ik zal mijn ervaringen plaatsen…

 7. andere Paul zegt:

  “t wordt een beetje lastig met al die Paulen :-(
  Gewoon goedkope skihandschoentjes van de HEMA, zijn winddicht aan de buitenkant en krijg je minder snel kleffe handjes in.

 8. andere Paul zegt:

  Ehm… ik lees nu hier https://www.knurft.net/site/2008/11/25/met-knurft-de-winter-door-handschoenen/#comments dat jij precies dezelfde hema handschoenen hebt als ik. Ik heb ze gisteren (4 jan) eens voor het eerst aangehad, en het zweet brak me uit…. en dan niet van de gladheid. Ik vind dit echt ongelooflijk warme handschoenen!
  Ergo: ik doe nu weer dunne fleecehandschoentjes aan, dat is echt zat. Volgens mij ben je wel een heel echte koukleum! ;-)

 9. john zegt:

  He

  Ben net overgestapt van een boven naar een onderstuur fiets
  Lijkt erop dat ik nu minder last heb van koude handen.
  Kan zijn doordat de doorbloeding van de handen als ze laag hangen beter is.

  Trouwens
  Bij “nijmeegsjopie” hebben ze ex militaire wanten, 5 euro, krijg je zweethanden in. Maar schakelen wordt wat moeilijker.

 10. Peter zegt:

  Ik heb ook regelmatig last van koude handen. Ik heb ook al diverse handschoenen gebruikt. Het meest effectief bij mij werkt: tijdens het fietsen zeg zo’n tien minuten mijn handen dichtknijpen (op het stuur) om de doorbloeding te stimuleren. En warm worden ze.

 11. Eric zegt:

  Wat ik heb gemerkt is dat je met onderstuur warmere handen houdt dan met bovenstuur. Als je met bovenstuur je armen regelmatig even laat hangen (om en om :-P ), dan helpt dat de doorbloeding van je handen (tenminste, dat is mijn verklaring voor de werking).

 12. ton zegt:

  ik heb al vele handschoenen geprobeerd zonder succes.Fiets handschoenen van 65 euro en bij +5 in 20 min kouden handen.Ik heb nu een Versatile gekocht en rij bij -5 zonder handschoenen 25 km.
  Als je dit een te dure oplossing vind,er zijn motor handschoenen met uitneembare binnen wanten,die je kunt voorverwarmen voor ca 40 euro.
  Schijnen goed te werken

 13. Kees zegt:

  @allen,

  Heel belangrijk is dat je je polsen warm houdt. In mijn vorige leven ben ik postbode geweest, en van de oude “tante pos” kreeg ik naast een fietstas en een regenpak ook een paar zgn polsjes. Dat zijn wollen handschoenen waarvan de vingers deels ontbreken (met handschoenen aan heb je onvoldoende “fingerspitzengefül om brieven van een stapel af te pellen), maar met extra langen “mouwen” (of hoe je dat ook mag noemen bij handschoenen). Wat blijkt namelijk: als je polsen koud worden wordt door je lichaam de bloedtoevoer naar je handen eerst verhoogd, maar als dat niet helpt ook weer heel snel afgeknepen, om teveel warmte verlies te voorkomen. Je lichaam trekt zich bij koude langzaam terug in je romp en hoofd om vitale functies (hart, longen en hersenen) zolang mogelijk aan depraat te houden. Nu is mijn ervaring bij de post dat je als je polsen maar warm blijven je rustig bij -8 á -10 blote vingers kunt houden zonder dat ze direct binnen een uur bevriezen. Dus als jullie handschoenen gaan kopen let er goed op dat de “mouwen” lang zijn en dat ze niet te strak zitten, om de bloeddoorstroming goed op gang te houden, dan hou je ook warme handen en vingers. Je neemt eerder te dikke en te strakke handschoenen dan te grote en te wijde.

  P.s.: alleen in je duim zit een slagader, in andere vingers niet, vandaar dat polsvoelen met de wijs- en middelvinger moet en niet met je duim, want dan voel je niet de pols van het slachtoffer maar je eigen hartslag.

 14. andere Paul zegt:

  n.a.v. wat Kees schrijft: je hersens hebben i.d.d. veel bloedtoevoer nodig. Je hoofd is een soort schoorsteen waar enorm veel lichaamswarmte heen verdwijnt. Een goede warme muts die je lekker diep over je oren kan trekken is dus minstens net zo belangrijk! Je lichaam houdt dan meer energie over om de rest op temperatuur te houden. Dus ook je handen.

 15. Rob van den Akker zegt:

  Ik ‘schud’ mijn handen altijd uit om warme bloed in mijn vingers te dwingen. Dat werkt voor mij erg goed. Anders heb ik met deze temperaturen bevroren handen (zelfs met motorhandschoenen)

 16. Henry de Meern zegt:

  Bij mij werkten zelfs de warmste handschoenen niet meer. Ben bij skizaken langsgeweest, fietsspeciaalzaken, twas allemaal te koud. Ben eens gaan onderzoeken en o.a. een test over verwarmde handschoenen tegen gekomen. Daaruit blijkt dat de Gerbing’s verwarmde handschoenen de beste en warmste handschoenen zijn die je kunt krijgen. Ik heb ze vorig jaar aangeschaft en nog geen moment spijt gehad, ook al zijn het niet de goedkoopste.

  Succes!

 17. noelie zegt:

  Hey, à
  Ik zit nog op de.middelbare school waardoor ik elke ochtend erg ver moet fietsen.ik zit dan ook elke ochtend met hetzelfde probleem. Ik heb al heel erg veel verschillende handschoenen geprobeerd Hmaar niks heeft geholpen.Het enige wat voor mij werkt is wollen handschoenen die ik voor ik ga even binnenstebuiten op de verwarming leg. Het enige nadeel is dat ze naar 15 minuten wel weer koud worden bij

 18. noelie zegt:

  Mij

 19. knurft zegt:

  @noelie Moet je even hier kijken: https://www.knurft.net/site/2012/12/20/goedkope-super-wanten/ Werkt fantastisch :-)

 20. Jan zegt:

  Hé Noelie, lees de allereerste reactie nog eens. Ik heb deze truc uitgevoerd op de motor toen ik alleen zomerhandschoenen bij me had en het ging vriezen. Plastic handschoentjes passen onder elke andere handschoen.

 21. Ronald zegt:

  Het is zo eenvoudig om warme handen te houden op een fiets. Ik gebruik al vele jaren de fiets moffen van mijn moeders fiets die ik ongeveer 50 jaar geleden gearresteerd heb. Werkt perfect. Ik fiets als 73 jarige zelfs zonder handschoenen.