NRC lezen op de iPhone

3xnrc_knurft.jpg
Vaak koop ik in het weekend de Volkskrant of de NRC. Lekker lezen op de bank. Gisteren had ik echter geen tijd. Toen schoot me te binnen dat dit een uitgelezen kans was de NRC iPhone App uit te proberen. Na download krijg je daar de editie van die dag eenmalig gratis bij.
De app kost € 0,79. Abonnees kunnen daarmee iedere dag de krant downloaden. Niet abonnees kunnen voor € 0,79 losse edities aanschaffen. Zo’n editie wordt helemaal gedownload en is dus off-line te bekijken. Handig :-)

En hoe bevalt dat nou?
Nou, dat bevalt eerlijk gezegd best aardig…
Een krant lezen op zo’n klein schermpje vraagt natuurlijk enige gewenning. De app biedt 2 manieren om door de krant te bladeren. Je kunt “ouderwets” door de complete pagina’s bladeren, ergens drukken en dan verder lezen (zie illustratie boven). Je kunt ook vanuit de index een rubriek kiezen en zo verder de krant in duiken.

Waar ben ik?
In een papieren krant weet ik wat ik heb gehad omdat ik die onderdelen op de grond laat vallen. Bij de iPhone kan dat niet. Maar als je de app afsluit en je gaat er later weer in, dan ben je weer waar je was.
Het “scannen” van de krant gaat lastig. Ik weet niet of en hoe jullie dat doen, maar ik race vaak even door de krant heen en zie dan dingen waarvan ik denk: “dat, wel, dat niet” etc. Daarna begin ik opnieuw en lees wat mij tijdens de scan interessant leek. Veel van de andere artikelen moeten er later vaak alsnog aan geloven als ik daar tijd voor heb. Dat overzicht is er in de iPhone versie niet. Een soort Bookmark of favorieten functie zou zou erg van pas komen. Ook een zelf te bedienen “gelezen” vinkje (en dus niet een automatisch “bekeken” vinkje) zou mij erg helpen een prettigere te lezen.

Positief, maar met een wensenlijstje
Het lezen van de iPhone NRC editie beviel mij prima. Voor een eerste versie is dit een prima app. Ik heb nog wel een wensenlijstje. <opa modus>En toch… Op de bank met van die grote vellen analoog papier waarop heel veel letters met inkt ge-appliceert zijn, dat leest toch lekkerder.</opa modus>

  • Een Favorieten functie
  • Een zelf te bedienen “gelezen” vinkje bij iedere artikel
  • Info-graphics zij niet te lezen (Je kunt er niet op inzoomen)
  • Dubbelklikken zoomt niet in op een foto of Info-graphic maar vergroot de tekst. Vreemde zaak…
  • De vormgeving van de krant gaat regelmatig onderuit omdat de daarbij gebruikte foto’s op een niet logisch manier in of boven de tekst verschijnen.
  • Je kunt een eerder vergeten editie niet alsnog downloaden  (maar dat lossen ze op in de volgende versie)
Dit bericht is geplaatst in Andere zaken, computers, Media. Bookmark de permalink.

2 Reacties op NRC lezen op de iPhone