Heeft een bukfiets toch voordelen?

ligfiets_evolutie_2.jpg

Als het glad is ga ik niet op de ligfiets. Op de “bukker” (zoals wij ligfietsers die rechtop dingen noemen :-) kan ik makkelijker corrigeren als een van mijn wielen wegglijden.

80% op de bukker: wat valt op?
de afgelopen 2 maanden ben ik 80% van de tijd op de bukker onderweg geweest. Daarbij zijn twee belangrijke zaken opgevallen die ik graag met jullie wil delen:

1. Geen koude handen
Misschien hebben jullie het onderwerp “koude handen” gevolgd. Ik ben zeker geen koukleum, het tegenovergestelde zelfs, maar ik heb de laatste tijd steeds meer last van koude handen. Dat is bij -2 soms al na 10 van de 18 kilometers het geval. Nieuwe handschoenen hielpen niet echt. Deze dingen wel maar zijn wat bewegingsbelemmerend.
Nu blijkt dat ik op de zelfde afstand op de bukfiets helemaal geen koude handen krijg. Ik vrees dat de oorzaak van dat verschil ligt in het feit dat je op de ligfiets met minder lichamelijke inspanning toch sneller aankomt. Op mijn bukfiets moet ik voluit gaan (en ook nog fietsen “tegen” een versleten 7-versnellingsnaaf met een te klein bereik) om in een vergelijkbare tijd aan te komen.

2. Geen zeurende knie
In november begon mijn rechter knie een beetje op te spelen. Onder het fietsen had ik er geen last van, maar ‘s avonds op de bank en in bed soms wel. Na enkele weken regelmatig op de bukfiets was dat weg.
Op de ligfiets overbelast je je knieën makkelijker omdat je je af kunt zetten tegen je stoeltje. Op een bukfiets lukt dat niet zo makkelijk. Bij te hard afzetten duw je jezelf gewoon van het zadel omhoog. Eventuele overbelasting is dan in de kiem gesmoord.

Wat nu?
Koude handen opheffen zou dus kunnen door op de ligfiets harder te fietsen… Daar komt niets van in. Ik fiets al hard genoeg :-) Ik ga in het vervolg als het koud is gewoon eerder op de bukker, ook al is het niet glad.
Een overbelaste knie is makkelijk te voorkomen door op de ligfiets alles gewoon een versnelling lager te doen dan ik nu doe. Eigen schuld!

Blijkt de bukfiets toch nog wat voordelen te hebben…  Maar ik val niet van mijn geloof hoor. Fietsen op een ligfiets is zo ontzettend veel fijner dan op een bukker, daar doen bovenstaande zaken niets aan af.

(En voordat jullie gaan roepen: “Dat klopt niet want (etc.)!”  Bij mij is het zo. Als het bij jou anders is is dat prima hoor :-)

Met knurft de winter door Lees hier alle afleveringen van “met Knurft de winter door”.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Gezondheid, Weer. Bookmark de permalink.

11 Reacties op Heeft een bukfiets toch voordelen?

 1. struikelaar zegt:

  Ik kan op beide fietsen mijn knieën overbelast krijgen. Met toppunt de Greenmachine om een of andere obscure reden. Ik denk dat je door iets andere “kniestand” het verschil kan maken. Verschil met koude handen had ik nog niet gemerkt.

 2. struikelaar zegt:

  Overigens werkt een knieband erg goed bij mij.

 3. Wijnandt zegt:

  Voor mij komt ‘n bukfiets niet in aanmerking: na 5 km rijden al zwarte vlekken voor de ogen van de zadelpijn. Dan neem ik een van m’n CF-bikes, in de winter bij voorkeur m’n RANS Cruz.

  Zoals iemand ‘ns opmerkte: de CF-bike heeft 80% van de voordelen van een bukfiets en ook 80% van de voordelen van een ligfiets.

  Zie hierover http://wijnandt.blogspot.com/2007/04/met-de-rans-cruz-tussen-de-bloesem.html

 4. Okkie zegt:

  Zou je op een bukfiets je handen meer belasten waardoor de doorbloeding beter is? Op een ligfiets leun je niet op het stuur, dus hoeven je handen minder te doen.

 5. knurft zegt:

  @struikelaar: Wat bedoel je precies met “een andere kniestand”. Hoe pak je dat aan (en misschien een stomme vraag, maar pas je dat zelf toe en werkt dat dan? :-)

  @Wijnand: Als ik op je site lees: “De neiging van het voorwiel om uit te breken onderdruk ik door de voorband niet te hard op te pompen voor meer grip op de weg” dan denk ik: Daar wil ik zeker niet rijden als het glad is!” Een het zachtere voorband is is voor mij echt geen optie. Fietst veel te zwaar. Van mij zitvlak heb ik gelukkig geen last :-)

  @Okkie: Die belasting speelt zeker mee. Maar ik merk dat ik op de bukker veel meer mijn best moet doen. De hoeveelheden zweet zijn (ja, ik zweet ook bij -6 :-) zijn niet te vergelijken…

 6. Theo van Soest zegt:

  Dag Gerard
  Mijn ervaring is dat er een duidelijke rangorde is qua koude handen:
  ligfiets met bovenstuur
  bukfiets
  ligfiets met onderstuur
  Op (ooit) mijn Roulandt en Flevobike had ik nooit last van koude handen). Volgens mij omdat ze dan ontspannen omlaag hangen zodat de zwaartekracht meehelpt. De opgevouwen toestand bij een bovenstuur werkt echt averechts (maar duurt wel minder lang)

 7. knurft zegt:

  @Theo Dat zou heel goed kunnen kloppen. Ik Had op de Flevo trike ook nooit koude handen. Mijn Pioneer heeft een bovenstuur. :-)

 8. Mirjam zegt:

  De belangrijkste bloedvoorziening van je handen loopt door je oksels. Heb je je handen niet iets naar achteren op een ligfiets? Dan zou het met de doorbloeding te maken kunnen hebben. Extra training van je 4-ceps kan knieklachten voorkomen. Het beste op den duur is afwisseling. Dus de ene dag de lig de andere dag de bukker. Zo krijg je geen voortijdige slijtage van het kraakbeen. Hoe fietst een ligger eigenlijk in de heuvels??

 9. knurft zegt:

  @Mirjam Er is niet “een ligfiets”. Je hebt ligfietsen met onder- en bovenstuur. Dat is een enorm verschil. Ik heb een bovenstuur, zie het stukje van Theo.
  Ik fiets nu al weer paar dagen op de ligfiets en heb nog nergens last van. Ik doe dus wel alles een versnelling lichter.
  En over die afwisseling. Ik dacht er serieus over om via het belastingvrije fietsen plan een goeiwe bukfiets aan te schaffen en daar regelmatig op loos te gaan :-)

 10. walter zegt:

  Ik heb een heel simpele, natuurkundige verklaring voor die koude handen: Op een ligfiets ga je harder bij gelijke inspanning. Uit je verhaal meen ik op te mogen maken dat je ligfiets ook nog eens wat beter verzorgd en afgemonteerd is dan je bukfiets, dus dan wordt het verschil in snelheid nog groter.

  De gevoelstemperatuur is sterk afhankelijk is van de windsnelheid, domweg omdat je door de stromende lucht meer afkoelt. Voor je lichaam als geheel merk je dat niet omdat je minder wind vangt en je rug goed geïsoleerd is door het zitje. Maar je handen, die zitten eenzaam in de volle rijwind.

 11. George zegt:

  Man, wat een tof apparaat die laagvliegende vliegende schotel van jullie. Het is omdat ik de kracht er niet voor heb (letterlijk!) anders had ik zo’n ligfiets wel uitgeprobeerd.