1 cm

1cm.jpgDeze week heb ik de trap buis van mijn Nazca Pioneer 1 centimeter verder ingeschoven. Mijn fiets is vanaf dat moment dus 1 centimeter korter. Die ene centimeter blijkt wel een wereld van verschil: Ik heb namelijk geen last meer van mijn rechter knie. Die knie zeurt bij vlagen, niet zozeer onder het fietsen maar wel daarna. Dit hield op toen ik deze winter door gladheid een aantal keer van mijn bukfiets gebruik moest maken. 1 van de verschillen tussen die fietsen is dat op de bukfiets de afstand tussen mijn zadel en mijn trappers kleiner is. Vandaar deze test-aanpassing :-)

Zou mooi zijn als het op de lange termijn goed blijkt te werken…

Voor de liefhebbers: Ik houd jullie op de hoogte! Voor de niet liefhebbers: Ook jullie houd ik gewoon op de hoogte :-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Gezondheid, Modificaties. Bookmark de permalink.

13 Reacties op 1 cm

 1. lighans zegt:

  Ben erg benieuwd waar in je knieen het pijn deed. Boven of onderkant.

 2. knurft zegt:

  @ lighans: Klinkt stom, maar nu het weg is moest ik er echt goed over nadenken :-) Het was volgens mij meer aan de onderkant dan aan de bovenkant van de knie. (Weer een paar ritten verder maar nog steeds geen last… :-)

 3. lighans zegt:

  Dan ben je geslaagd. ;) Ik vraag dit voor een onderzoekje wat ik ooit ga doen. Het komt overeen met de verwachting dat bij te ver weg, de spieren aan de onderkant van de knie opspelen. En bij te dichtbij rond de knieschijf.

  Bedankt.

 4. knurft zegt:

  @lighans: Ik nog nooit zo snel geslaagd voor iets, Je kunt het diploma mail naar knurft@knurft.net!
  Succes met je onderzoek, en dat andere er ook plezier van gaan hebben!

 5. kees zegt:

  @knurft,

  Het goed afstellen van een fiets, ook een ligfiets dus, is een kwestie gevoel. Dat geldt voor zadel hoogte, stuurhoogte en nog wel meer dingen. Ik heb ooit van een fysiotherapeut de tip gekregen om mijn zadel een 1/2 cm omhoog te zetten toen ik een vastzittend SI gewricht had. Bingo, nooit meer last van gehad tot ik een nieuwe fiets kocht. Na enig experimenteren was het weer goed en verdwenen de klachten als sneeuw voor de zon. Het zit hem in kleine details. dat heb jij nu ook ondervonden. Een blessure is zo opgelopen, eraf komen vaak een ander verhaal.

 6. Pjotr zegt:

  Precies op tijd! Mijn knieen begonnen ook te zeuren en stond op het punt de fysio eens te bezoeken, totdat ik op deze post stuitte. Heb mijn neuspijp ook 1 cm verkort en de pijn is verdwenen als sneeuw voor de zon (1 week geleden de aanpassing gedaan).

  @lighans: inderdaad onder mijn knie last, dus je vermoeden klopte ook bij mij.

 7. lighans zegt:

  @pjotr mooi dat maakt 2. Zijnde een groep heb ik nu genoeg bewijs. ;)

 8. knurft zegt:

  @ Pjotr: Mooi! :-) 1 iemand geholpen door knurft.net!
  @ Lighans: 100% van de groep is wel heel unaniem! Nog even en je kunt er op promoveren ;-)
  @ kees: Dat het afstellen een kwestie van gevoel is, is waar, maar maakt het juist moeilijk… Waar begin je? Hoeveel geduld moet je hebben voordat je weet of het helpt? Maak je de zaak niet erger? Fijn als iemand hier een artikel vindt dat blijkt te helpen :-)

  Dank allen voor de reactie!

 9. lighans zegt:

  @kees: afstellen is niet alleen fingerspietzengefuhl, maar ook een precies werkje, vooral als je pijntjes krijgt.

  En het verhelpen van pijntjes is tegenstrijdig. Vaak moet je gespiegeld denken om pijntjes op te lossen. Ik hoop dit ooit nog een keer visueel te maken.

 10. robert zegt:

  Ik had ook last van m’n knieen (boven de knie) op advies van lighans de neuspijp 1 cm naar voren geschoven (pijp was nog net lang genoeg) en weg is de pijn! Het maakt ook niet uit hoe lang de rit is, pijn blijft weg. Wel wat last van m’n linkerscheenbeen (voel je ook als je net gaat hardlopen) en voelde ineens weer dat ik bilspieren heb…;)

 11. Wammus zegt:

  Dankzij het nieuwsitem op : http://www.ligfiets.net/news/3340/vrijdagbericht-knieleed.html ook dit artikel gevonden.
  Ik ben nu juist begonnen om de buis te verlengen in de hoop daarmee de juiste setting te ontdekken. Korter maken heb ik al geprobeert in het afgelopen jaar maar de kniepijn is er alleen maar erger mee (door?) geworden.

  Hopelijk dat met verlengen en fysiotherapie alsnog alles goed komt. Het lijkt erop dat de ideale instelling voor iedereen anders is?

 12. MartinGrrr zegt:

  Hallo,
  Het was al langer bekent, pijn boven/ voorzijde = trapas van je af zetten, pijn onder/achterzijde knie = trapas naar je toe verplaatsen. Verder helpt het nogal veel om een andere (lees hogere) trapfrequentie te gebruiken. Oftewel i.p.v. de 10e versnelling de 7de of 8ste versnelling te gebruiken. Hiermee belast je de kniegewrichten minder, aldus een fysiotherapeut.
  Iedereen succes!
  MartinGrrr

 13. knurft zegt:

  @robert: Mooi! Proficiat :-)
  @Wammus: Geen mens is het zelfde dus je laatste opmerking zal wel kloppen…
  @MartinGrrr Ik kon het niet vinden en ben dus gaan improviseren. Die hogere trapfrequentie hadik al eerde toegepast. Doe ik nu nog nog steeds omdat het veel belasting scheelt. Had echter geen gunstig effect op mijn knie…