Een hele brede stomme koe met spiegels!

stomme-koe-parade-bril.jpgVanmorgen op de brug over het spoor op de graafseweg in Nijmegen komt mij op het fietspad een enorme man tegemoet. Hij rijdt op een nog bredere scooter-snorfiets die door de twee achteruitkijkspiegels NOG weer breder is dan normaal. Let wel, de man rijdt aan de verkeerde kant van de weg, tegen het verkeer in.
Hij kan niet uitwijken, want neemt met zijn enorme postuur toch al het hele fietspad in beslag. Hij past bij het zien van een tegemoetkomende ligfietser (die wel aan de goede kant van de weg fietst) zijn snelheid niet eens aan.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb in zo’n situatie altijd erg veel moeite om aan de kant te gaan. Als iemand zich duidelijk als een enorme stomme koe gedraagt dan wil ik het hem zo moeilijk maken als ik kan zonder mijzelf en anderen daadwerkelijk in gevaar te brengen: Dus ik fiets zo lang mogelijk recht op de man af en wijk pas op het allerlaatste moment uit, vanzelfsprekend zonder een spier te vertrekken. Niet verstandig, maar ik hoop op het veroorzaken van een afschrikwekkende en langdurig leerzame verkeerservaring voor de tegemoedkomende aso.

Deze stomme koe vertrok ook geen spier en reed me bijna omver, waarna ik niet anders dan heel hard de gedenkwaardige woorden “Stomme verkeers-aso!” kon uitroepen.

[ klik hier voor de gehele stomme koe parade ]

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Stomme Koe Parade, Verkeer. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Een hele brede stomme koe met spiegels!

 1. Struikelaar zegt:

  Jezelf wat soepeler opstellen tegen verkeersaso’s maakt je leven een stuk aangenamenr. En dat zegt de man, die afgelopen week bijna een vechtpartij had met een Utrechtse plebejer. De enige reden dat er geen vechtpartij kwam bij mijn wetenschap dat ie geen partij zou zijn voor mij…

 2. knurft zegt:

  @Struikelaar: Mezelf wat soepeler opstellen tegen verkeersaso’s heeft ook een negatief effect. Namelijk dat de aso ruim baan krijgt en dus zou kunnen denken dat het normaal is wattie doet. De volgende keer doettie dus weer hetzelfde… Enig tegenwicht lijkt mij dus zinnig.
  Als iemand de verpakking van zijn ijsje midden in de stad (altijd binnen een straal van enkele meters van een afvalbak) zomaar op de grond laat vallen dan ben ik ook niet soepel, als iemand voor m’n neus een fiets jat ook niet.
  Tja…

 3. Kilian zegt:

  Klinkt heel herkenbaar: ik probeer zulke mensen ook altijd te laten schrikken van hun eigen gedrag door rakelings langs ze af te rijden, in de hoop dat ze de volgende keer beter nadenken.

  Het kan extremer: laatst fietste een man voor me die zich ergerde aan drie schoolmeisjes die gedrieën naast elkaar reden (en hem tegemoet kwamen). Hij reed bewust met zijn arm tegen het buitenste meisje aan om hen een lesje te leren. Het gevolg was natuurlijk dat de meisjes hoogst verontwaardigd waren over deze verkeers-aso! Ze reden dan wel met z’n drieën naast elkaar, maar dat was toch heel normaal? Iedereen doet dat toch? En die man had er toch makkelijk langs gekund?

  Als ik eerlijk ben denk ik toch dat het maar weinig positief effect heeft, dat laten schrikken van verkeers-aso’s. Misschien is het juist beter om hen kort en vriendelijk op hun gedrag te wijzen, voor het geval ze helemaal niet doorhebben dat ze onhandig bezig zijn. Maar ik kan het niet controleren, want ik zie ze natuurlijk nooit meer terug.

  Verkeers-aso’s laten schrikken om uiting te geven aan je eigen irritatie is heel natuurlijk gedrag (ik doe het zelf ook vaak genoeg), maar ik vraag me toch af wie daar nou beter van wordt. Ik denk dat het bij beide partijen uiteindelijk alleen maar meer irritatie oproept.

  Ja, ‘t blijft een dilemma, hè?

 4. knurft zegt:

  @Klikian Ja, een dilemma blijft het. Volgens mij is het zo dat als je niets zegt ze niets door hebben, als je wel wat zegt maakt het ze ook niets uit (of ze roepen iets onvriendelijks terug) en hebben ze het nog niet door. Kort en vriendelijk lukt meestal niet want: aan de verkeerde kant van de weg en dus tegen de richting in, vloep! en weg zijn ze….
  Tja… Moet je nog je eigen ergernis kwijt…

 5. Dutch JaFO zegt:

  Ach … ik kwam zo’n snor/bromfietser eens tegen in het duister (op m’n trike) …

  Dus ik was ook nog eens deels verblind door zijn licht toen ik recht op hem af reed en hem daardoor (gelukkig) tot stoppen dwong (wat bij hem wat vloeken veroorzaakte).

 6. knurft zegt:

  Een trike is fijn op dat moment :-) Lekker breed! Maar je hebt ook veel minder ruimte om elkaar te passeren. Als het fout gaat gaat het flink fout… (Dat is de reden dat k van een Alleweder ben overgestapt naar een Pioneer. Ik moet vaak door de stad tijdens scholieren spitsuur. Een tweewieler is dan handiger :-)