Boekje “Wielrennen” van Bart Brouwers

wielrennen_bart.jpgIk heb net het boekje “Wielrennen” van Bart Brouwers gelezen.

Van de site van de uitgever:
“Wielrennen staat vol persoonlijke tips voor wielrenners die nog moeten beginnen én al jaren bezig zijn.”

Ik niet…
Om maar met de deur in huis te vallen: Het boekje heeft van mij geen wielrenner gemaakt en zal dat ook niet gaan doen. Dat ligt niet aan de schrijver, maar aan het feit dat ik helemaal geen wielrenner wil worden. Zoals de meesten van jullie weten ben ik een woon/werk fietser en blijft het daar bij. Ik heb wel eens meegedaan met een toertocht en dat is best leuk, maar een gezin vraagt ook tijd en is leuker :-)

Waarom leest ik het dan?
Ik ben het boekje op het spoor gekomen via de website wijfietsen.nl waarover ik las op Twitter. Handige zet van Bart, zo’n website :-)
Aangezien ik ook een fietspromotor ben kan ik zo’n boekje niet laten liggen. Op zijn website promoot ik dan weer hetregentbijnanooit.nl in dit stukje dat verscheen in de categorie “Excuus van de dag”.

Is het goed?
Ja! Het is prima te lezen en het bevat heel veel tips die ook verwijzen naar interessante websites. Het enthousiasme spat van de pagina’s. Ook leuk is de ontmaskering van veelgebruikte smoezen om niet te (hoeven) fietsen. Na dit boekje blijft er weinig te zeuren over. Ga toch fietsen dus!

Uitglijertje
Op pagina 142 maakt Bart wel een uitglijertje. Hij voert gladheid als het enige echte weer excuus aan om niet te gaan fietsen. Ik moet hem tegenspreken. Ik rijdt al jaren lang ook de winter door mijn 18 kilometer enkele reis naar het werk en terug. Ook bij gladheid. Je moet je dan wel twee simpele basisregels houden: Niet remmen en niet sturen. (Meer wintertips in de categorie: “Met Knurft de winter door“.)

Geen ligfiets?
In het boekje komt het woord “ligfietsen” maar 1 keer voor (op pagina 11). Het staat niet in de index. Toch wel een gemiste kans omdat Bart in de inleiding schrijft dat hij het gaat hebben over: “… Fietsen dus die gemaakt zijn om op verharde wegen een zo hoog mogelijk snelheid te bereiken.”
Daar beschrijft Bart toch echt een ligfiets. Zou Bart weten dat de UCI de ligfiets heeft uitgesloten van wedstrijden omdat een onbekende ligfietser de zit-fiets kopstukken aan gort reed?

Kopen dat boekje! (En fietsen natuurlijk!)

(je kunt Bart op Twitter volgen: @brewbart en mij op @bijnanooit)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Andere zaken, lezen, Weer. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Boekje “Wielrennen” van Bart Brouwers

 1. Struikelaar zegt:

  Geen ligfietsen, niet kopen!

 2. Mirjam zegt:

  Mijn baas woont nog geen kilometer van het werk maar fietsen ho maar..behalve op zondag dan pakt hij de racefiets en fietst bijna 100 km..raar volk wielrenners..

 3. knurft zegt:

  @Struikelaar: Niet zo rechtlijnig! De info over fietsen is prima en breed. Kun je als beginnende ligfietsers ook wat mee. Ik ken geen boekje over ligfietsen met zoveel info bijelkaar. (Markt te klein? :-)

 4. knurft zegt:

  @Mirjam: Je weet dat als hij “het regent zo vaak” als smoes gebruikt, je hem gewoon door kunt sturen naar http://www.hetregentbijnanooit.nl Dan zal ik hem dat al vast uit zijn hoofd praten :-)