Nieuwe fiets (Beixo Slim)

knurft_beixo_slim.jpg

[ klik op de kleine foto voor een grote versie ]

Grote doos
Vanmorgen kwam er een grote doos binnen net daarin een nieuwe Beixo Slim. Mijn oude bukfiets (jarenlang in gebruik voor het doen van boodschappen, fietsen met het gezin, maar ook voor naar het werk bij gladheid etc.) viel letterlijk uit elkaar en ik was op zoek naar een vervanger.
Voor de duidelijkheid: Deze fiets is geen vervanger voor mijn ligfiets, daar kan qua fietscomfort geen bukfiets aan tippen.

Cardan-as
Tijdens de Nijmeegse fietsmarkt van 2008 had ik al eens bewonderend staan te kijken naar de fietsen van Beixo. Die zijn o.a. bijzonder omdat er geen ketting op zit. De aandrijving vindt plaats door middel van een cardan-as. Makkelijk: Geen pekel en rootzooi in de aandrijving, geen vieze ketting etc.

Fiets van het werk
De financiering zou geen probleem zijn aangezien ik nog geen gebruik heb gemaakt van de fiets-van-het-werk regeling. Dus met de trein naar Utrecht om daar bij Ad Tummers van Beixo een proefrit te maken op de “Slim”, een mooie fiets met 7 versnellingen. Conclusie was snel duidelijk: De Slim is een mooie stevige makkelijke fiets. Die fiets Een prima opvolger van mijn oude bukker. Meteen besteld dus :-)

Later meer
In de loop van deze week zal ik wat meer detailfoto’s plaatsen, wat zaken uitleggen, en verslag doen van de eerste kilometers.

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, beixo Slim. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Nieuwe fiets (Beixo Slim)

 1. Ziet er tof uit… ben benieuwd moet dat met die cardan-as werkt. Ziet er wel ‘slim’ (lees: Engels voor dun) uit.

 2. knurft zegt:

  @wilfred Nou, het grappige is: je hoeft niet te weten hoe het werkt om er soepel op te fietsen :-) En dat “Slim” klopt ook omdat je het stuur en de pedalen heel makkelijk kunt inklappen. (Merk je al dat ik enthousiast ben :-)

 3. Merijn Vogel zegt:

  Tenzij je veel vaker dan ik op een bukfiets zit, ben ik benieuwd naar je zadelpijnklachten. Ik kan nauwelijks meer dan 5 minuten op een bukfiets volhouden na >5 jaar alleen ligfietsen :)

 4. knurft zegt:

  @Merijn Ik fiets altijd op een bukfiets als ik de kinderen naar school breng, en meestal ook om boodschappen te doen. Daarnaast ben ik in de winter met gladheid ook een bukfietsgebruiker. Ik kan het dus allebei :-)

 5. Rob van den Akker zegt:

  Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Leuke fiets, en goede innovatie met die cardan-as. Net zo onderhoudsarm als een rohloffnaaf?

 6. knurft zegt:

  @rob De Rohloffnaaf is zoals je weet een versnellingsnaaf die dicht is. Om mijn beixo zit een Shimano Nexus 7 speed. De Rohloff en de Nexus zijn beide gesloten systemen.

  De aandrijving van de slim is niet helemaal gesloten. Bij de achternaaf is rondom een opening. Spannend, want daar kan in de winter natuurlijk ook pekel naar binnen glippen. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat houden. De afwerking van de fiets is behoorlijk degelijk dus ik bekijk verwacht een positief resultaat.

  Ik zal in het volgende weekend wat detailfoto’s plaatsen.