Nieuwe fiets (Beixo Slim) vervolg

knurft_beixo_slim_totaal
De afgelopen week ben ik twee keer met de beixo Slim naar het werk gefietst i.p.v. met de ligger. Daarvoor heb ik de fiets wat meer aan mijn wensen aangepast. Ik heb o.a. een voor- en achterlicht gemonteerd, een slot gekocht, het zadel verhoogd en het stuur 8 cm verhoogd. Ik houd best van een sportieve houding, maar dit ging me wat te ver :-)

Wat is er tot nu toe op te merken
De fiets fietst prima, hij rijdt soepel en stil en alles werkt naar behoren. Dat er een cardan-as op zit merk je niet. Door de omleiding naar en in Nijmegen en de klinkerweggetjes in Grave laat de Slim zich niet van de wijs brengen. Ik moet erg wennen aan de 7 versnellingen. Graag zou ik een kleiner verschil willen tussen de 4 en de 5. Ik ben 21 versnelling gewend.
Nadeel van de mooie zwarte kleur (zelfs de spaken zijn zwart :-) is dat je bij het inklap mechanisme van het stuur al direct kleine beschadigingen van de lak krijgt. Het stuur blijft ingeklapt ook niet zitten, de twee helften hangen er maar een beetje bij en worden niet geblokkeerd. Daar moet toch iets beters op te vinden zijn dan het elastiek wat ik daar tot nu toe voor gebruik? De mogelijkheid tot inklappen van stuur en pedalen is wel heel handig. Onze schuur staat vol met fietsen maar de Slim past er op deze manier prima tussen…

Een klein schoonheidsfoutje
De hulsjes rond de openingen waar de kabels in het frame verdwijnen blijven op een plaats waar de kabel direct weer richting frame gaan na het naar buiten komen niet goed zitten (zie foto). Dat ziet er vreemd uit op zo’n mooie fiets…

Stuurverhoging
De door mij gemonteerde stuurverhoging is van Satori. Je schuift hem over de originele bevestiging heen, gebruikt zoveel ringen als je wilt bevestigt daar het stuur weer op. Niet de mooiste oplossing maar het past en hij is in het zwart te krijgen…

Slaap……
Wat verder opvalt (maar dat gold ook voor mijn vorige bukfiets): Na een woon/werk ritje van 18 kliometer heb ik slapende polsen, last van de handpalmen, een slapend kruis, en gespannen schouders. Wij ligfietsers zijn ook niets gewend! (Oh nee, wij hoeven dat niet gewend te zijn;-)

Hieronder kun je een aantal detailfoto’s bekijken.

(Inmiddels heeft gastblogger Roland hier een verslag gemaakt van de modificaties aan zijn beixo Slim.)

[klik op de kleine foto’s voor de grote versie. Blader door met de muis rechts en links op de grote foto’s te klikken of gebruik je pijltjestoetsen]

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, beixo Slim. Bookmark de permalink.

16 Reacties op Nieuwe fiets (Beixo Slim) vervolg

 1. Rob van den Akker zegt:

  Mooie fiets, daar zul je vast veel plezier van gaan hebben tijdens de winter (met een dikke profielband). Zou ook wel handig zijn in mijn eigen schuur, veel te krap met al die fietsen. Slapende polsen en handen klinkt bekend, ik leun ook veel op mijn stuur als ik met de bukker ga en dan heb ik na 30 minuten last van hetzelfde probleem. Op de ligger geen last van. Veel plezier ermee en hou ons op de hoogte van de ervaringen.

 2. knurft zegt:

  Bedankt @Rob, ik zal regelmatig mijn ervaringen posten. Liggen blijft toch mijn voorkeur hebben… :-)

 3. Struikelaar zegt:

  Je haalt herinneringen op uit mijn buktijdperk. Ik had exact dezelfde problemen. Mijn handen het ergst, mijn kruis het minst want die voelde ik niet

 4. Knurft zegt:

  @struikelaar En vandaag al weer! :-) Na 8 kilometer slapende polsen, kruis viel mee vandaag…

 5. Krabber zegt:

  Tijdens de BikeMotion heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Beixo Slim. Aangezien ik al jaren op zoek ben naar een vervanger van de ouderwetse kettingaandrijving, sprak me dit concept aan. Een betaalbare fiets, zeker als je dit vergelijkt met de fietsen welke zijn voorzien van een Rohloff naaf. Na enig speuren op Google lees ik dat je een beginnend gebruiker bent van de Beixo. Tot nu toe (Sep 2009) ziet het er allemaal positief uit. Kun je iets melden over je verdere ervaringen met deze fiets. Hoe is de afgelopen winter “overleefd”? wat is de kwaliteit van frame en lakwerk en hoe doet de aandrijving het. De Nexus heeft zichzelf reeds over de jaren bewezen, maar werkt dit met de Beixo ook?
  Kortom ik ben benieuwd naar je ervaringen.

 6. knurft zegt:

  @krabber Het bericht waarop je reageert is van 23-09-2010 dus ik heb de fiets pas een maand en geen jaar. Ik gebruik hem als tweede fiets en kan je alleen maar zeggen dat de fiets na een maand nog doet wat hij moet doen. Nog geen bijgeluiden, beschadigingen etc. De handvatten zijn “ergonomisch” maar slecht. Ze blijven niet zitten en ik krijg er slapende handen van. Fietst verder heerlijk.

 7. TheB zegt:

  Als bukfietser overweeg ik een Beixo Slim aan te schaffen. Dank voor je info en vooral ook de detail foto’s. Wat heb je eigenlijk aan onderhoudsadvies gekregen voor de cardan-as?

 8. knurft zegt:

  @TheB: Op deze pagina op de beixo site staat een handleiding voor de cardan-as: http://www.beixo.com/nl/_onderhoud Ze hebben het daar over “ieder jaar” of “om de 10000 kilometer”. Ik gebruik de Slim als tweede fiets en haal daarop nog geen 3000 kilometer per jaar. De beschrijving en de plaatjes zijn duidelijk en het ziet er eenvoudig uit. (Alleen, waar haal ik zo weinig diesel vandaan? :-)
  Ik heb de afgelopen weken constant op de Slim gereden en dat ging prima. Heerlijk ook, zo zonder ketting door de prut, ook met -11 en sneeuw en ijs. Ik vind de Slim geen hele snelle fiets maar ik kan er lekker op doorfietsen. Na het verhogen van het stuur is de houding voor die 18 kilometer prima. Ik heb nergens meer last van behalve soms slapende handen. Dat komt waarschijnlijk ook door dat ik die houding door het veelvuldig gebruik van de ligfiets niet meer gewend ben. Die “ergonomische” handvatten moet ik echt nog eens vervangen. Ze zijn slecht en ze blijven naar draaien.
  Bedenkt ook dat je voor de totaal prijs wel spatborden en een prima bagagedrager krijgt, maar geen verlichting…

 9. dagmar zegt:

  ik heb zelf een Beixo Slim sinds mei 2009 en ik herken dit verhaal helemaal!

  Leuk geschreven!

  waar heb je die Satori stuurverhoger gekocht?

 10. Slimrijder Special zegt:

  Ik heb Beixo Slim sinds eind oktober 2009 sinds die tijd zeker 10000 kilometer gereden zonder grote problemen. (ik fiets 160 kilometer per week woon werk verkeer) Mijn Slim is niet bepaald standaard meer, stuur en trappers waren de eerste dingen die ik vervangen heb verder zit er een vork in met carbon poten een voorwiel met naafdynamo en schijfrem, het achterwiel is nu een Nexus premium met 8 versnellingen, en op het ogenblik ben ik bezig om een Alfine 11 naaf zo aan te passen dat hij in Slim past, standaard is de cassette joint namelijk te groot. Slapende handen heb ik ook last van maar heb dat voor het grootste deel verholpen door betere handvatten en een betere houding.
  p.s. er is nu ook een xl uitvoering te koop.

 11. knurft zegt:

  @Slimrijder Speciaal Wij willen foto’s! Staat je fiets ergens op internet? Dan kunnen we hem allemaal bewonderen :-)
  Je bent flink aan het sleutelen gegaan. Kun je bijna zeggen dat je van de Slim eigenlijk alleen de Cardan nog over hebt ;-)
  Zoals je hebt gelezen is de Slim mijn tweede fiets, vandaar dat ik er niet veel aan gedaan heb. Pedalen zijn prut en dus inmiddels vervangen. Het enige wat ik er nog aan doe (voor de volgende winter) is het vervangen van de handvatten.
  Goed om te horen dat je er 10000 op hebt zitten zonder problemen aan de aandrijving. Dat belooft wat.
  Dank voor je reactie.

 12. Slimrijder Special zegt:

  Ik heb wel foto’s maar die staan niet op het internet, ik heb ze indertijd wel naar Beixo gestuurd zij zouden ze verwerken in hun blog maar tot nu toe nog niets gezien. Ik kan ze eventueel wel aan je sturen per E-mail als je dat wil dan hoor ik het wel.

 13. knurft zegt:

  Inmiddels heeft Roland een aantal foto’s en een omschrijving van zijn gemodificeerde beixo Slim gemaild. Je vind ze hier op knurft.net: een-beixo-slim-speciaal-door-gastblogger-roland

 14. We zijn nu inmiddels 4 jaar verder rijden jullie nog steeds met deze Beixo
  cardanfiets,rijden jullie nog steeds zonder problemen met deze cardanfiets,geen ‘speling’ op de cardan/trapas?
  Gelieve mij alles te laten weten van jullie ervaringen met deze Beixocardanfiets of andere cardanfietsmerken want heb het echt gehad met kettingfietsen een ketting rekt als een elastiek is vies van het vet en smeer je de ketting niet dan word ze te droog en vliegt ze eraf,gedaan met kettingfietsen…
  Alle praktische informatie of ervaringen en tips met cardanfietsen zijn welkom mail mij naar
  pepermans@hotmail.com

 15. knurft zegt:

  @Pepermans Dirk: Ik rijd er nog steeds op, vooral in de winter, want verder rijd ik op mijn ligfiets. De fiets fiets nog prima. Geen speling, geen gepiep etc (al hoewel ik (schaam) zelfs nog nooit enige mate van onderhoud heb uitgevoerd bij de as).
  Wat niet meer goed is: – Het inklap stuur, daar zit zoveel speling in dat ik het wil vervangen door een vast exemplaar. En er zit nu een derde set pedalen op, maar die slijten ook flink bij sneeuw en pekel. Verder: Prima fiets!