Teleurstellend Mobiliteitsdebat Nijmegen

panel-mobiliteitsdebat_nijmegen.JPGIk ben net terug van het Mobiliteitsdebat in Nijmegen en zit met een kater. Ik zal er niet al te veel woorden aan vuil maken.

De vraag van de avond

“Investeren we 1 miljard in meer asfalt en parkeerplaatsen of is het slimmer om in plaats daarvan 1 miljard te investeren in goede fietsvoorzieningen?”

De nuttige info
De avond begon met drie sprekers waarvan er twee naar mijn mening informatie naar voren brachten waar de samenleving iets mee moet doen (alleen al omdat het anders ernstig fout gaat…)

 1. Vincent van der Vinne – Mobiliteitshistoricus, en schrijver van het boek “De autoproblematiek in Nederland”. In dat boek wordt aangegeven wat de oorzaak van de groei van de auto-mobiliteit is, dat dat  een doodlopende weg is, dat voorspellingen over het verbruik en het opboren van Olie constant moeten worden bijgesteld (verbruik blijft groeien, olie vondsten blijven dalen).
 2. Dr. Maria Hopman – inspanningsfysioloog aan het UMC St Radboud. Zij gaf aan Hoe slecht het met de gemiddelde gezondheid van de Nederlander is (met nogal onthutsende voorbeelden over jong kinderen). Ook gaf ze aan hoeveel men moet bewegen om gezond(der) te blijven en dat je o.a. met fietsen naar je werk al heel aardig aan die beweging komt.

Het panel wat er weinig mee deed

 1. Henk Beerten, wethouder mobiliteit gemeente Nijmegen
 2. Reinert Agustijn, Teammanager verkeer en vervoer Stadsregio Arnhem Nijmegen
 3. Jan-Willem de Rover, ondernemer en voorzitter Economisch Collectief Nijmegen
 4. Peter-Jan Mol, NISB en Heel Nederland Fietst.

Niemand van de vier heren kwam op het idee iets te doen met de door van de Vinne naar voren gebrachte info. Er kwam “gewoon” meer mobiliteit en dat moest dus “gewoon” door het investeren in asfalt, fietspaden en OV worden opgevangen. Dat dit een doodlopende weg is bleek niet echt aan te komen.

Het item “gezondheid” kwam er ook bekaaid van af: Henk Beerten gaf in het begin van de discussie aan dat het debat over mobiliteit zou gaan. Gezondheid vond hij toch echt een heel andere item. In het verdere verloop van de discussie kwam kwam panellid Peter-Jan Mol gelukkig met wat cijfers over het effect van fietsen op de gezondheid en de besparingen die de gezondheidszorg en de werkgevers daarmee zouden kunnen bereiken. Beerten krabbelde toen langzaam terug, en steeds sneller toen Reinert Augustijn en Jan-Willem de Rover toch ook wel zagen dat je die zaken niet los van elkaar zou moeten zien…

Gelukkig was daar midden op de avond en als afsluiting een gedicht van en door Poeziekoerier Marjolein Pieks.

Tja… Ik denk dat ik morgenvroeg maar weer gewoon de fiets pak. Het regent toch bijna nooit ;-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Gezondheid, Verkeer. Bookmark de permalink.

8 Reacties op Teleurstellend Mobiliteitsdebat Nijmegen

 1. Ha Knurft,

  Deze sprekers zijn natuurlijk niet voor niets uitgenodigd. Het is inderdaad onthutsend hoe weinig bestuurders en ondernemers doen met of zich gelegen laten liggen aan de geboden informatie. Maar dit gaat in kleine stapjes. Het feit dat over toekomstige fossiele brandstofschaarste en gezondheid in relatie tot mobiliteit gesproken wordt, is een van die stapjes.
  Overigens had je je opmerkingen ook tijdens het debat zelf kunnen maken, dan was er wellicht meer over gesproken.
  En nog een kleine correctie, Jaap Modder was niet aanwezig. De Stadsregio werd vertegenwoordigd door Reinert Augustijn, teammanager verkeer en vervoer.
  Groet, Jos

 2. knurft zegt:

  Hoi Jos,

  Dank voor je reactie en aanvulling. De naam is inmiddels aangepast…

  Over het niet inbrengen van mijn opmerkingen: Ik heb een aantal malen enthousiast mijn hand opgestoken maar kwam er niet tussen. (Ik zag dat zelfs jij als organisator daar moeite mee had :-) Ik ben assertief genoeg, maar vond niet dat ik meer recht van spreken had dan de andere aanwezigen.

  Voor de duidelijkheid: Ik vond de organisatie in orde. De sprekers boden interessante info, dat daar niets mee gedaan werd lag o.a. aan de insteek van het panel. Ik denk wel dat de gespreksleider meer duwen in die richting had kunnen geven.

  Ondanks de kater was het door de verkregen info (zowel die van de sprekers als die over de houding van de bestuurders) een redelijk interessante avond. Ik heb het boek van van de Vinne inmiddels aangeschaft :-)

 3. Henk zegt:

  Natuurlijk is het veel belangrijker om minimaal 1 miljard te invensteren in meer asfalt. Dit land kan economisch niet overleven met meer fietspaden…dan snap je er werkelijk niet veel van. Fietspaden zijn prettig voor mensen die tot 15 km van het werk wonen, en dat is zo’n 10% van de Nederlanders. De rest wisselt (noodgedwongen) regelmatig van werk, en vaak over afstanden tot ongeveer 50 tot 70 km. Dan heb je toch echt meer asfalt nodig, en voorkomen dat miljoenen mensen in dure files gaan staan. Dat geldt zeker ook voor vrachtverkeer etc. Zie de wereld dus niet alleen als die van of voor jouzelf….de samenleving gaat verder dan de grenzen van Grave en een omtrek van 15 km…

 4. knurft zegt:

  @Henk Dank voor je reactie…
  Wat me opvalt aan je reactie is dat juist jij de wereld als die van en voor jezelf ziet. Je kiest er duidelijk voor om door te gaan op de doodlopende weg van meer asfalt, van het halen van producten van ver (i.p.v. ze lokaal te produceren waardoor er minder vervoerd hoeft te worden), van het uitputten van fossiele brandstoffen etc.
  En waar komt die vreemde mening toch vandaan dat je niet meer naar je werk fiets als je er meer dan 15 kilometer vandaan woont. Ik woon 18 kilometer van mijn werk en ga dagelijks (al 4 jaar lang) op de fiets heen en terug, ja, ook op een dag als vandaag (kijk op http://www.hetregentbijnanooit.nl) Verder ken ik tientallen mensen die zelfs 25 kilometer of meer van hun werk wonen en die een groot gedeelte van het jaar op de fiets gaan.
  Ik beschouw je menig dus als kortzichtig en wil jouw “dan snap je er werkelijk niet veel van” dus graag retourneren.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Poels

 5. @Henk Ik werk al jaren ver buiten Nijmegen (Arnhem, Utrecht, Amersfoort, Heerlen), met daarbij veel bezoeken op locatie aan klanten en instellingen. Ik gebruik zelden de auto, doe bijna alles met trein en (OV-)fiets en soms een taxi. In de trein kan ik heerlijk werken en op de fiets waai ik weer even uit. Het regent zelden. De afgelopen drie maanden heb ik 1 keer mijn regenpak moeten gebruiken. En ik ben goedkoper uit, dan wanneer ik de auto zou gebruiken.
  Het verbaast me altijd hoe weinig creatief mensen zijn in het vinden van alternatieven voor de auto. Ik denk dat het er veel mee te maken heeft dat mensen in hun auto al een stukje privacy van hun huiskamer ervaren en dat niet willen opgeven. Dat is prima, maar dat betekent niet dat de auto onmisbaar is.

 6. Kees zegt:

  Hallo mede pendelaars, ik rij al 4 jaar met veel plezier op de fiets naar mijn werk (5-ploegen) in moerdijk, 50 km retoer. Heerlijk ontspannen luisterend naar een audio-boekje op de ligger, soms sportief op de racer. Vaak is het erg gevaarlijk. Vooral in de donkere periode, autolampen verblinden het zicht, smalle polderweggetjes met dikke klodders klei. Soms word je ingehaald door trekkers en vrachtwagens die breder zijn dan de weg, of automobilisten die je geen ruimte gunnen, dan duik ik voor de veiligheid maar even de kant in. Er wordt ook niet met zout gestrooid op deze weggetjes, en er is nauwelijks verlichting. Ik zou het iedereen aan willen raden om op de fiets te gaan, maar doe het niet, omdat het vooralsnog op veel wegen veel te gevaarlijk is, niet in de laatste plaats door het feit dat de gemiddelde nederlandse automobilist zich bar weinig aantrekt van fietsers (scholieren, oudjes etc.) en deze lastige slakken liever de kant in zou duwen. In de vakantie nog geracefietst in Duitsland, dit was een openbaring, daar voel ik en mijn zoon als fietser een stuk veiliger en meer serieus genomen, maar dat is weer een andere discussie ;-)

 7. knurft zegt:

  @Henk En om te laten zien dat fietsers ook op de langere woonwerkafstanden een goede infrastructuur verdienen trekt de huidige regering (hoe akelig ik die verder ook vind) 21 miljoen uit voor snelfietsroutes: http://www.verkeersnet.nl/4200/16-nieuwe-snelfietsroutes-met-subsidie-van-het-rijk/
  Met dank aan het enthousiasme van de Fietsersbond!

 8. walter zegt:

  @Henk
  Waar haal je die 10% vandaan? 80% van de autoritjes is korter dan 7,5 km, dus je zou eerder verwachten dat 50% ~ 80% van de mensen op minder dan 15 km van het werk woont. Anders zou de doorsnee automobilist voor elke ww-rit nog 4 korte ritjes moeten maken. Dat zijn 6 korte ritjes op elke dag van de week! Dat geloof ik echt niet.