Teleurstellend Mobiliteitsdebat Nijmegen

panel-mobiliteitsdebat_nijmegen.JPGIk ben net terug van het Mobiliteitsdebat in Nijmegen en zit met een kater. Ik zal er niet al te veel woorden aan vuil maken.

De vraag van de avond

“Investeren we 1 miljard in meer asfalt en parkeerplaatsen of is het slimmer om in plaats daarvan 1 miljard te investeren in goede fietsvoorzieningen?”

De nuttige info
De avond begon met drie sprekers waarvan er twee naar mijn mening informatie naar voren brachten waar de samenleving iets mee moet doen (alleen al omdat het anders ernstig fout gaat…)

  1. Vincent van der Vinne – Mobiliteitshistoricus, en schrijver van het boek “De autoproblematiek in Nederland”. In dat boek wordt aangegeven wat de oorzaak van de groei van de auto-mobiliteit is, dat dat  een doodlopende weg is, dat voorspellingen over het verbruik en het opboren van Olie constant moeten worden bijgesteld (verbruik blijft groeien, olie vondsten blijven dalen).
  2. Dr. Maria Hopman – inspanningsfysioloog aan het UMC St Radboud. Zij gaf aan Hoe slecht het met de gemiddelde gezondheid van de Nederlander is (met nogal onthutsende voorbeelden over jong kinderen). Ook gaf ze aan hoeveel men moet bewegen om gezond(der) te blijven en dat je o.a. met fietsen naar je werk al heel aardig aan die beweging komt.

Het panel wat er weinig mee deed

  1. Henk Beerten, wethouder mobiliteit gemeente Nijmegen
  2. Reinert Agustijn, Teammanager verkeer en vervoer Stadsregio Arnhem Nijmegen
  3. Jan-Willem de Rover, ondernemer en voorzitter Economisch Collectief Nijmegen
  4. Peter-Jan Mol, NISB en Heel Nederland Fietst.

Niemand van de vier heren kwam op het idee iets te doen met de door van de Vinne naar voren gebrachte info. Er kwam “gewoon” meer mobiliteit en dat moest dus “gewoon” door het investeren in asfalt, fietspaden en OV worden opgevangen. Dat dit een doodlopende weg is bleek niet echt aan te komen.

Het item “gezondheid” kwam er ook bekaaid van af: Henk Beerten gaf in het begin van de discussie aan dat het debat over mobiliteit zou gaan. Gezondheid vond hij toch echt een heel andere item. In het verdere verloop van de discussie kwam kwam panellid Peter-Jan Mol gelukkig met wat cijfers over het effect van fietsen op de gezondheid en de besparingen die de gezondheidszorg en de werkgevers daarmee zouden kunnen bereiken. Beerten krabbelde toen langzaam terug, en steeds sneller toen Reinert Augustijn en Jan-Willem de Rover toch ook wel zagen dat je die zaken niet los van elkaar zou moeten zien…

Gelukkig was daar midden op de avond en als afsluiting een gedicht van en door Poeziekoerier Marjolein Pieks.

Tja… Ik denk dat ik morgenvroeg maar weer gewoon de fiets pak. Het regent toch bijna nooit ;-)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Gezondheid, Verkeer. Bookmark de permalink.

8 Reacties op Teleurstellend Mobiliteitsdebat Nijmegen