Bukfiets versus ligfiets

bukker-versus-ligger-web.jpg

Zoals jullie weten heb ik sinds enkele weken een nieuwe tweede fiets, de Beixo Slim.
De afgelopen weken heb ik de Slim afwisselend met mij Nazca Pioneer ligfiets gebruikt om mijn woon/werk route te rijden. Ik heb dus een paar honderd kilometer vergelijkingsmateriaal waar ik jullie graag deelgenoot van wil maken:

De fietsen

 • Beixo Slim: Bukfiets, (of “gewone” fiets zoals de meesten van jullie zeggen :-), 2 x 28″, 7 versnellingen, ongeveerd, cardanas, zadel.
 • Nazca Pioneer: Ligfiets, 2 x 26″, 21 versnellingen, voor en achter geveerd, bovenstuur, zetel.

De verschillen:

Comfort:

 • De Slim heeft geen vering, de Pioneer daarentegen is voor en achter geveerd. Op de ligfiets krijg je hierdoor het idee dat je over de klinkers en de drempels zweeft.
 • Bij de Slim zit je zoals op alle bukfietsen met het grootste deel van je gewicht op een klein zadeltje terwijl je op de ligfiets in een zetel ligt en daar dus je hele gewicht wordt ondersteund. Relaxed!
 • Op het stuur van de Slim zitten zogenaamde “ergonomische” handvatten. Ze zijn slecht want ze blijven niet zitten en ik krijg er altijd na zo’n 10 kilometer slapende handen van. Op het stuur van de Pioneer zitten standaard handvatten. Die voldoen prima omdat je op een ligger geen gewicht op je stuur hebt.
 • <opa-modus> Als ik na een woon/werk rit van de Slim afstap moet ik me serieus voorzichtig rechtop dwingen, en en voorzichtig uitrekken. Na een rit op de ligger stap ik even ontspannen af als dat ik ben opgestapt. </opa-modus>
 • Wind mee: Op de Slim ga je dan flink sneller, op de Pioneer een beetje.
 • Wind tegen: Op de Slim ga je dan flink langzamer, op de Pioneer een beetje.
 • Vrieskou: Op de Slim houd ik warme handen (meer inspanning, en handen actief nodig op het stuur), terwijl ik op de Pioneer door de mindere inspanning veel eerder koude handen krijg.

Stuurgedrag en stabiliteit:

 • De Slim is zeer stabiel en kan (en dat merk je vooral in de stad) makkelijk scherpe en korte bochtjes maken. Op de Slim nog geen ervaring bij gladheid, maar op mijn vorige bukfiets kon ik als het glad was prima overeind blijven
 • De Pioneer is bij lage snelheid en het korte bochtenwerk iets instabieler. Als het glad is voel ik me er niet veilig op want ik kan minder snel corrigeren.

Gewicht:

 • De beixo weegt zo’n 14 kilo
 • Ik weet niet wat de Pioneer weegt, maar dat zal zo’n 18 kilo zijn.

Snelheid:

 • Mijn woon/werk rit van 18 kilometer duurt op de Slim iets langer dan op de Pioneer.
 • Na een Rit op de Slim heb ik echt het idee dat ik even moet recupereren.
 • Na een rit op de Pioneer stap ik ontspannen af.

Regen:

Persoonlijke kort door de bocht conclusie:

 • Als ik ontspannen wil fietsen dan neem ik de Pioneer ligfiets
 • Is het glad en of koud of moet de fiets mee in de trein, dan neem ik de bukfiets.

Laat maar horen wat jullie ervaringen zijn…

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, beixo Slim, Verkeer, Weer. Bookmark de permalink.

15 Reacties op Bukfiets versus ligfiets

 1. Frank zegt:

  Persoonlijk (helaas) geen ervaring met een ligfiets, maar ik rijd mijn kilometers vooral in Den Haag en daar zou ik er niet aan moeten denken om op een ligfiets te gaan. Je bent lager en daardoor minder zichtbaar voor auto’s (eigen ervaring als automobilist), maar ik kan me zeker voorstellen dat als je vooral landelijk gelegen fietspaden rijdt dat het dan prettiger is.

  En wat betreft de opa-modus… Je spieren in je rug zijn het gewoon niet gewend. Had ik ook toen ik overstapte van de traditionele stadsfiets, naar mijn hydride.

 2. knurft zegt:

  @Frank: Bedankt voor je reactie :-)
  Niet alle ligfietsen zijn laag: Als je goed kijkt naar de specificatie van mijn ligfiets dan zie je dat hij 2 26″ wielen heeft. Ik heb dus een hoge ligfiets en zit op een hoogte vergelijkbaar met een bestuurder van een auto. Veel ligfietsen zijn lager en hebben bijvoorbeeld 20″ wielen. Dat is mij te onveilig. Ik fiets veel in Nijmegen en heb daar nooit problemen.
  En over de rugspieren: Ik heb jaren vergelijkbare afstanden gereden op de bukfiets en had toen ook al last van dat verschijnsel. De ligfietshouding is gewoon veel relaxter omdat de ondersteuning zo luxe is :-)
  Kijk voor een onderbouwing eens op http://www.rugpijnweg.nl/rugpijn-fietsen.html

 3. Struikelaar zegt:

  Ik heb nu ook een 26″ seiran. Maar ik heb eigenlijk nooit last dat mensen mij niet zien en ik scheur toch regelmatig door rotterdam, utrecht (blegh) en amsterdam. Ook niet toen ik nog een 20″ Hurricane had. Ik ben één keer niet gezien op een Greenmachine maar die sukkel had een 2800 intercooler ook over het hoofd gezien.

 4. Arend-Jan zegt:

  Paar toevoegingen van mijn persoonlijke ervaringen (Optima Baron):

  Voordelen ligfiets:
  – snelheid, vooral bij wind tegen (dan rij ik nog vrij makkelijk 25-30km/u)
  – comfort inderdaad (ik heb een lastige rug)
  – remvermogen! ik sta met de ligger eerder stil (schijfrem voor)
  – auto’s díe je zien stoppen vaak voor je, ook al hebben zij voorrang!
  – als je valt, val je van minder hoog (maar je schuift wel verder door de snelheid..).

  Voordelen rechtopfiets:
  – je kan een rugzak omdoen (mijn ligger heeft wel mooie, goede tassen..)
  – rug raakt iets minder snel bezweet (ventisit op de ligger helpt wel trouwens)
  – kleinere draaicirkel
  – makkelijker omkijken (probleem is kleiner bij liggers met de stoel rechter op)
  – iets beter zichtbaar
  – mogelijkheid voor kettingkast: fijn bij slecht weer

  Details van mijn Baron: hoofdsteun, aerotassen, supermanstuur, ventisit, 900 Lumen verlichting!, schijfrem voor, bredere banden (in de winter).

 5. Gert-jan zegt:

  Ik rij al meer dan 10 jaar ligfiets. Toch heb ik altijd ook een stadsfiets aangehouden.
  Sinds 2006 rij ik op een Batavus Blockbuster. Een stevige stadsfiets van 20 kg. Met Big Applle 50 mm banden. Brede spatborden. Een drie versnelling naaf. Als enige modificatie: “racezadel” en speedplay klikpedalen.
  Bevalt erg goed in de winter fiets ik woonwerk eigenlijk altijd op deze fiets. Totaal gaat er bij deze fiets rond de 4000 à 5000 km per jaar op de teller.
  Redenen van stasdfiets gebruik:
  – spatborden en dikke banden zijn erg aangenaam in de winter met vaak natte vieze (bladeren, modder) weg.
  – In het donker vind ik het niet fijn om veel harder dan 30 kmh te gaan. Net een mooie kruissnelheid voor de Blockbuster. Heb je toch nog een redelijke “workout”. Zicht op de weg in het donker is op een rechtop ook beter. Dat laat zich met meer licht niet eens zo makkelijk compenseren. Gaten en obstakels zijn veel makkelijker te ontwijken.

  Voordelen als een dichte ketting kast o.i.d. ervaar ik niet. Bij elk jaar moet er een nieuwe ketting op. Ook het achter tandwiel is al vaker vervangen. Ook het tandwiel op de trapas is al vervangen…. Volgens mij maakt het niet uit of je een dichte of een open ketting hebt. (De huidige kettingkasten sluiten gewoon niet goed af)

  Nadeel na 35 à 40 minuten (precies mijn woonwerk afstand) krijg ik zadelpijn. Niet fijn.

  Gr GJ

 6. Arend-Jan zegt:

  Gert-jan:

  Écht goede verlichting scheelt wel veel. Met 900 Lumen heb ik meer licht/zicht dan bijvoorbeeld scooters. En een open ketting gaat echt veel minder lang mee dan een in een goede kettingkast (zeker met naafversnellingen en dus alles afgeschermd). Ik gebruik nu zoveel mogelijk kettingbuis als er op past. Loopt ietsje zwaarder, maar ik hoef de ketting minder vaak schoon te maken/te smeren.

  Ik heb inderdaad spatborden en brede banden op mijn Baron; voor 44mm, achter 35mm. Ok, dat zijn geen Big Apple-formaten, maar het scheelt echt enorm t.o.v wat erop zat: grand prix 28mm op 8.5 bar ;)
  En beide zijn vouwbandjes en dus lichtgewicht en lichtrollend.

  Zonder spatborden of met dunne bandjes is inderdaad niet te doen nu.

 7. Atlanticsaint zegt:

  Op de ligger heb ik bij koud weer iets minder vlug verkleumde handen dan op de bukker, inderdaad omdat ze beter doorbloed blijven omwille het feit dat ik er geen druk op zet met mijn bovenlichaam. Ook heb ik over het algemeen de indruk dat koude een minder belangrijke factor is doordat ik vanaf de billen t.e.m. achterhoofd op een kussen lig, welke op zijn beurt ondersteund word door een ongeventileerde zitschaal. Dit fungeert als een extreeme isolatie waardoor (zolang het niet regend) de trui na ongeveer 4 kilomerter uit gaat om verder te fietsen in t-shirt. Dit bij temperaturen waarbij je elke ander bukker met jas en muts ziet rijden….

  Behalve dat men enkele kilo’s meer in de wagon moet heffen bij een ligger t.o.v. bukker ervaar ik geen andere argumenten die me van ligfietsgebruik doen afzien i.v.m. treinrijzen.

  Bij modder op de baan, bladeren, (ijs heb ik nog niet kunnen proberen maar hoort ongetwijfeld thuis in deze rij) of elke andere situatie die de ondergrond instabiel maakt voel ik me een pak minder zeker op de ligger, zelfs als ik stil sta, want, de steunvoet staat niet onder je zwaartepunt zoals bij de bukker, daardoor moet ik remmen als ik een voet aan de grond zet omdat ik anders mezelf achteruit duw, en in sommige, bovenstaande gevallen glijd die voet weg waardoor je met die “coole ligfiets” in een eerder genante houding eindigt.

  Zichtbaarheid, evenals zichtbaar zijn is zeker een contra op de ligger, de hoek waaruit je het wegdek observeerd is beduident kleiner, met name putten in de weg zijn lastig in te schatten.
  Terwijl je op de bukker over auto’s en objecten langs de weg heen kijkt en gezien word, is dit op de ligger veelal onmogelijk en moet men veel defensiever, lees trager rijden.

 8. Aant Hofstra zegt:

  Ik lees een vergelijking waar ik mij uitstekend ik kan vinden. Heb ook een Pioneer (tevens nog een Sinner Demon). Daarnaast een Raleigh bukfiets met 24 versnellingen.
  Ik fiets het gehele jaar naar mijn werk is 15 kilometer. Zodra het twee keer donker is verruil ik de ligfiets voor de Raleigh. Mijn belangrijkste reden is het feit dat tegemoetkomende auto’s zelfs met dimlicht mij te veel hinderen. Het snellere fietsen op een ligfiets gaat bij mij niet op wanneer het donker is. Ook voel ik mij onveiliger bij donker weer.
  Maar zodra het kan kies ik de ligfiets.
  Per jaar fiets ik 8000 op ligfiets en 3000 op de bukfiets.
  Dat geeft het wel aan.

 9. Peter Moors zegt:

  De afstand naar mijn werk bedraagt 15 kilometer met slechts 2 korte stukken door de bebouwde kom. Ik overbrug die bij droog weer met een snelle M5 LowRacer met Tailbag (ideaal voor bagage en je hebt ook minder luchtweerstand), en bij nat weer met een WAW velomobiel. Mocht ik toch met de LowRacer op een nat wegdek rijden, dan monteer ik een los mountain bike spatbord bij het voorwiel (achter is het niet nodig vanwege de Tailbag). Op beide fietsen heb ik op een bepaald stuk met flauwe bochten last van verblinding door autolichten, maar dan rij ik wat langzamer of hou even een hand voor een deel van mijn gezicht.
  Voor wat betreft de zichtbaarheid zijn dit mijn ervaringen. Op de Lowracer haal ik een stuk voor een gevaarlijk punt, waar automobilisten de neiging hebben fietsers geen voorrang te verlenen, een fel oranje vlaggetje uit mijn shirt zak, en zwaai daarmee flink naar de auto’s. Na zo’n punt rol ik het op en stop het weer in mijn zak, want ik wil natuurlijk niet teveel luchtweerstand hebben. In het donker wil een geel fluorescerend hardloop shirt ook erg goed helpen. Met de WAW heb ik absoluut geen probleem, want die is erg opvallend qua kleur en reflectie.
  Om voetgangers, hardlopers en andere fietsers te waarschuwen, gebruik ik de zeer goede fietsbel van M5 en soms roep ik zeer luid “Hallo” of “Hej”. In de WAW heb ik een elektrische claxon, maar omdat die onderin de neus bij het trapgat zit, klinkt die soms niet luid genoeg en combineer ik het gebruik hiervan met een van de genoemde roepen.
  Over de vergelijking tussen bukker en ligger kan ik het volgende zeggen. Als ik een vergelijkbaar traject als naar mijn werk met mijn oude Gazelle Tour reed, had ik het gevoel veel minder vooruit te komen. Ik ervoer ook dat, wilde ik dezelfde snelheid houden als op de ligger, hetgeen ik overigens nooit haalde maar wel probeerde, dit me veel meer energie kostte. Overigens heb ik deze bukker nu vervangen door een super de luxe Dahon IOS XS vouwfiets met 24″ wielen, en die gebruik ik alleen voor korte ritten in en rondom mijn woonplaats.
  Mijn advies is: rij je veel buiten de bebouwde kom, zoals ik: neem dan een ligfiets.
  Uitglijden op natte bladeren en modder gebeurt vooral als je te snel door een bocht gaat en dit komt m.i. zowel bij buk- als bij ligfieten voor. Als je veel rechtdoor gaat, kun je ook op nat en vies wegdek met dunne bandjes rijden, hetgeen ik dan ook doe.

 10. Leo zegt:

  Ik rijd al jaren op zowel een ligfiets als op een hybride. Een ligfiets is leuker fietsen, je ziet gewoon veel meer. Langere afstanden zijn beter te doen. Klimmen vind ik een ramp op een ligfiets, ik rijd er mijn knieën mee aan flarden. Met een hybride is het echt niet gauw te stijl en hoef ik nooit van de fiets. Dalen is weer geweldig op een ligfiets, mijn hoogste snelheid heb ik dan ook op een ligfiets (Rainbow Lyric) gehaald. Maar ja, zonder klimmen geen dalen. Even snel de stad in vind ik op een hybride fiets prettiger, je zet m onopvallender even ergens weg. Ik kan goed overweg op een ligfiets als het glad is en mocht je vallen, val je minder gemeen dan op een hoge hybride. Een hybride is echter wel weer wat dynamischer, stoepje op en af. Ik ben het niet eens met het feit dat je op een ligfiets minder snel te zien bent. Heel vaak is het tegendeel het geval, krijg je sneller voorrang. En soms moet je wat beter anticiperen, maar dat geldt toch op elke fiets wel. Ik ben geen ligfietser die de ligfiets heilig verklaart, elke fiets heeft zo zijn voordelen. En fietsen is eigenlijk op elke fiets gewoon een prettige bezigheid, vaak ook zeer praktisch en snel.

 11. Willem zegt:

  Ik rij al 20 jaar zomers op de racefiets (high end) zonder spatborden etc. s’winters op de ATB. voorzien van wegwielen en dito banden met spatborden goede verlichting, elke dag met rugzak waar, gewicht ca. 7 kilo. De rugzak is speciaal geschikt voor de sportieve fiets. De afstand is 25 km. Sinds 7 weken maak ik gebruik van een ligger, een Quest dit is mijn eerste aanraking met de ligfiets en ik wou dat ik het 20 jaar eerder gedaan had buiten de tijdswinst (rij evengoed op 80-90% van max.Hf dus schiet lekker op) vooral de bescherming in de regen en wind.het grootste pluspunt is het feit dat ik geen nekklachten meer heb na het afstappen en daar heb ik al veel tijd ergernis en geld aan geïnvesteerd maar nog steeds niet opgelost (tot de intrede van de ligfiets) nee ik hoef niet meer terug op een paar weken op de ATB. in Spanje na

 12. Jack zegt:

  Grappig, Wijnandt schrijft in zijn blog over deze vraagstelling
  http://wijnandt.blogspot.com/2010/11/bukfiets-versus-ligfiets.html

 13. JML zegt:

  Leuk bericht, Gert-Jan.
  Tip: gun jezelf een geveerd lederen Brooks zadel en een paar bar-ends op je stuur.
  Een dergelijk zadel vormt zich na enige tijd naar je zitvlak, ademt beter dan een plastic ‘gell’ zadel en de vering dempt onvoorziene klappen en oneffenheden in het wegdek behoorlijk. Dankzij zo’n zadel fiets ik al jaren ritjes van een uur of twee zonder zadelpijn. Met een zeemfietsbroek aan geldt dat ook voor langere dagtochten (fietsvakantie).
  De bar-ends bieden de mogelijkheid af en toe je handen (en daarmee de druk) te verplaatsen. Van rug- en schouderpijn heb ik, na een periode van conditie en afstanden opbouwen toen ik begon met frequenter en verder te fietsen, niet of nauwelijks last gehad.

 14. Kurt zegt:

  Mijn vrouw twijfelt tussen een elektrische fiets of een ligfiets om ook de boodschappen op langere afstand zonder auto te kunnen doen. Ze heeft geregeld vermoeidheidsaanvallen dus met de gewone bukfiets lukt het niet. Rijdt een ligfiets nog altijd vlotter als je’m vol boodschappen propt?

 15. knurft zegt:

  @Kurt: Dat is een lastige: Als je dit artikel (ook op knurft.net: https://www.knurft.net/site/2011/05/10/ligfietsers-zijn-lui-ehhh-slim/ leest dan zie je dat een ligfiets gewoon minder energie kost dan een bukfiets. Aan de andere kant vind ik mijn ligfiets in de stad veel minder aantrekkelijk. Ik fiets iedere dag 36 kilometer woon/werk en dat doe ik 2/3 buiten in 1/3 binnen de bebouwde kom. Als ik in Nijmegen moet zijn dan kan ik daar mij fiets moeilijker kwijt omdat hij niet in een standaard fietsenrek past. Mijn ligfiets is minder wendbaar dan een bukker. Ik pak er ook niet “even” een stoeprandje mee. Omdat in je comment “boodschappen op langere afstand” staat denk ik dat de ligfiets een prima optie is. Een elektrische bukfiets is echter ook een prima optie. Het voordeel daarvan is dat je ook als je zeer vermoeid bent makkelijk doorfiets (als de actieradius klopt…). Vergeet niet de optie “Electrische ligfiets”. Dan zit je altijd goed.
  (Even voor de duidelijkheid: Er zijn veel verschillende ligfietsen die zich allemaal anders gedragen. Ook het soort tassen dat je kunt plaatsen is per fiets anders. Ik heb een hoge fiets en gebruik standaard tassen: (https://www.knurft.net/site/2008/05/30/ortlieb-waterdicht/) Heb je echter een lage(re) ligfiets, dan zijn banaantassen een optie: (http://www.ligfiets.net/product/accessory/154/banaantassen-elan.html) Er zijn ook driewielers. Voordeel: Je valt niet om :-)
  Je moet echt wat uitproberen om tot een goede keuze te komen.

  Tja… Succes met kiezen!

  (Kijk voor gebruikerservaringen een op http://www.ligfiets.net en op http://www.ligfiets.net/product/bike