Gladheid op fietspaden in Nijmegen (nog maar eens een keer…)

snelfietsroute.jpgDe afgelopen weken ben ik zoals jullie van mij gewend zijn gewoon op de fiets naar het werk gegaan. Vandaag heb ik de laatste 2 woon/werk ritten van 2010 gemaakt want nu heb ik kerstvakantie. (Op de foto: zo maar ergens een fietspad in Nijmegen uren na een sneeuwbui…)

Sneeuw
Fietsen in de sneeuw is helemaal niet zo erg maar dan moeten de wegbeheerders wel een beetje meewerken. In Nijmegen was dat in het begin van deze sneeuwperiode niet het geval. Later gingen ze alsnog aan de slag en dat hielp aardig. Waarschijnlijk beginnen ze het te leren, laten we er het beste van hopen. En denk er aan: Alleen strooien heeft helemaal geen zin op de meeste fietspaden. Eerst vegen, dan strooien, en niet anders!

2 knelpunten in Nijmegen
Op mijn route blijven er in Nijmegen toch 2 grote knelpunten. Er zullen er best meer zijn, maar ik kan alleen maar spreken over het stuk waar ik fiets.

  1. De parallelwegen (zijn ook fietspaden) naast de Van Rosenburgweg tussen Wijchen en Nijmegen. Die lijken nooit te worden gestrooid en geveegd. Je komt dus als fietser aan in Alverna, waar de gemeente Wijchen er al een potje van maakt door de parallelwegen alleen maar wat te strooien waarna de auto’s er een modderpoel van maken. Je wil dan verder fietsen naar Nijmegen maar dat gaat niet zonder te ploegen.
    Na een klacht daarover via de site van de fietsersbond krijg ik een mail van Koen van Loon (Kwaliteitsbeheer Afval en Reiniging, Gemeente Nijmegen) waarin hij aangaf dat die parallelwegen een B-status hadden in het strooiprogramma Nijmegen. Terwijl hier toch iedere dag een enorme lading fietsers langskomen en het een logische route is tussen Nijmegen en Alverna, Wijchen, Nederasselt, Grave etc.
    Daar moet dan nog maar eens een klacht over naar de gemeente.
    Probeer voor de grap eens de “snelfietsroute” achter de praxis als alternatief. Dat ging vandaag weer niet zo goed: Blijkt de eerste helft (Nijmegen) geveegd, maar de tweede helft (Wijchen?) een maagdelijk 35 centimeter hoge sneeuwdeken te bevatten. Niets aan gedaan en dus 250 meter lopen met de fiets!)
  2. De brug over het spoor op de Graafseweg inclusief de parallelweg (=fietspad) die de oprit tot de brug vormt, en de afrit. Je kunt zien dat ze daar wel wat proberen maar dat lukt nooit en dan laten ze het er bij zitten. Er is vaak maar een klein smurriespoor te volgen. Dat levert voor, op en na de brug gevaarlijke situaties op. Daar moet echt goed geveegd worden. En wat dan niet helpt is dat de veeg/strooiwagens het sneeuw van de weg weer in grote hoeveelheden op het fietspad schuiven (2 x met eigen ogen gezien…). Zoiets kan de gemeente zelf ook wel bedenken…

Hoe het ook kan
Het fietspad langs de N324 tussen Alverna tot na de brug van Grave is bijna altijd sneeuwvrij en gestrooid. Mijn complimenten! (Provincie Gelderland?)

Zouden ze het ooit leren?

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Verkeer, Weer. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.