Problemen met de beixo Slim [UPDATE]

remafstelling-slim.jpgNa de beixo Slim een paar honderd kilometer door weer en wind, door sneeuw en over ijs gebuikt te hebben heb ik deze week twee negatieve punten ontdekt die ik graag met jullie wil delen:

1. Mijn twee pedalen zijn nu al stuk: Ze draaien alleen nog met horten en stoten en hebben in alle richtingen speling. Voor een all weather fiets lijkt me dat een slechte zaak. Garantie gevalletje? Ik vermoed dat tijdens een van mijn volgende ritten beide pedalen zullen afbreken of afscheuren rond de lagers…

2. Foute montage achterrem:
Ik bekijk regelmatig mijn remblokjes en al eerder was me opgevallen dat de slijtage van de achterblokjes niet gelijk was. In mijn vakantieweek ben ik weer eens aan het poetsen en bijstellen gegaan en toen werd me duidelijk wat er mis is. Het rechte blokje was bijna op terwijl het linker blokje op de helft was.
Dit komt door de montage van de bagagedrager. Het kromme buisje waar de remkabel naar de rem toe gaat heeft niet genoeg ruimte om een normale volledige rembeweging te maken. Het verplaatsen van de kabel naar binnen de bagagedragerbevestiging heeft ook geen zin. Dat zorgt er alleen maar voor dat de uitslag naar de andere kant wordt geblokkeerd. Het verhogen van de hele bagagedrager lost de zaak ook niet op. Er is gewoon te weinig ruimte.
Ik heb het nu even opgelost door een afstandbusje (van het versleten remblokje) tussen het frame en de bagagedragerbevestiging te zetten. Dat zorgt voor precies genoeg ruimte om de rem gelijkmatig te laten bewegen. (zie foto)

Vanzelfsprekend is er een mail naar beixo toe met vragen over bovenstaande punten…

Nu al een reactie terug van beixo:

 • Ik krijg een nieuw setje pedalen opgestuurd. De verklaring van beixo:
  “Dat is een beetje het probleem met vouwpedalen. Deze zijn niet zo duurzaam als vaste pedalen, door de korte asjes en de kleinere lagers. Voor afstandfietsers raad ik ook altijd vaste tourpedalen aan.”
  “Niet zo duurzaam” lijkt me een understatement. Ik heb de pedalen er net vanaf gehaald (met moeite!) en zag dat de lagers helemaal open liggen en nog maar de helft van de kogeltjes bevatten. De geleverde pedalen kunnen dus totaal niet tegen sneeuw, pekel en ijs.
 • Het probleem van ongelijk werkende achterrem na montage van de bagagedrager wordt direct aan de verantwoordelijke voor de assemblage doorgegeven. Ik wacht op een goede oplossing en monteer ook een afstand busje aan de andere kant. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat de bagagedrager minder solide vast zit door het minder diep kunnen aandraaien van de boutjes…
Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, beixo Slim, onderhoud, Weer. Bookmark de permalink.

11 Reacties op Problemen met de beixo Slim [UPDATE]

 1. Marc zegt:

  Dag Gerard,

  Erg slordig van Beixo…
  Je kan het zelf oplossen door het huidige pijpje te vervangen door een pijpje met een andere hoek (bijv. 135 graden) of door een flexibel pijpje.

 2. knurft zegt:

  @Marc Ja, dat heb ik ze ook laten weten. Ik wacht even totdat zij met een goede oplossing komen. Waarschijnlijk kom ik bij het vervangen van het buisje kabel te kort?

 3. Marc zegt:

  Ik kan niet goed zien of de binnenkabel voldoende uitsteekt om je wat speling te geven.
  Los daarvan vind ik het altijd moeilijk om een afgeknipte binnenkabel (rafel, rafel…) opnieuw door de buitenkabel en vooral het pijpje te trekken.

 4. Ferdi zegt:

  Hallo allemaal,
  Ik heb jullie berichten eens zitten lezen en wil mijn ideeen en ervaringen ook graag met jullie delen. Sins een aantal weken ben ik in het bezit van een “Schwinn Continental”. Voor de mensen die dit niet kennen is dit een Beixo slim met een elektrische trapondersteunig. Het was een demo model, waarmee al aardig wat km-tjes mee is gereden. Gevolg van demo/ aantal km-tjes is dat er behoorlijk wat achterstallig onderhoud was ontstaan. Van het elektrische gedeelte mis ik de motor, dus als ik die binnen heb wil ik daar wel verder op in gaan als iemand daar intresse in heeft. Mechanisch heb ik de fiets helemaal gedemonteerd en weer opgebouwd met de juiste smeermiddelen en afstellingen. Ik vind het een geweldig concept. Wat mij wel opvalt is dat ik heel licht de cardanoverbrenging voel en hoor tijdens het trappen. Ervaren anderen dit ook? Ook valt op dat de trapperrondgang terugwaarts stroever gaat als bij een ketting. Graag zou ik willen weten of andere deze ervaringen ook ondervinden. gr. Ferdi

 5. knurft zegt:

  @Ferdi Dat voelen en horen van de cardanoverbrenging herken ik helemaal. Het is niet altijd even duidelijk aanwezig. Ook dat de trapperrondgang terugwaarts stroever gaat dan bij een ketting kan ik onderschrijven. Dat was bij een al ingereden Slim @beixo ook het geval.
  Als jij de zaak helemaal opnieuw hebt opgebouwd dan weet jij vast ook wel met welk gereedschap ik de grote ring rond de trapas (A uit onderhoud_cardan.pdf) moet aandraaien? Ik kan hem in een fietsenwinkel niet aanschaffen… (of ziet dat er bij jouw anders uit omdat je een electro versie hebt?)

 6. Ferdi zegt:

  De stelring A moet met een haaksleutel versteld worden. Deze kan je in een vaste maat krijgen, maar veel makkelijker is een verstelbare haaksleutel. Deze zijn er ook in passer vorm maar die moet je hier niet voor gebruiken. Ik heb het met een waterpomptang gedaan, waarbij je er voor moet zorgen dat de uiteinden van de onder en bovenbek in de insparing van de ring grijpen (stanly waterpomptang). De ring zit niet heel erg vast. Wel moet je even de borg inbusjes B een stukje los draaien. Bij het aandraaien hoeft hij ook niet muurvast, gewoon goed aandraaien zodat hij ook weer eens los kan zonder geweld. Wel na montage af en toe controleren of hij iets bijgesteld kan worden.
  Mag ik vragen waarom je hem los wil draaien?

 7. knurft zegt:

  @Ferdi Aha, zo heet zo’n ding :-) Bedankt! Dan ga ik er maar eens 1 aanschaffen. Met een waterpomptang zal het best kunnen maar ik denk dat ik daarmee de zaak beschadig…
  Ik wil hem niet losdraaien maar (zoals in de handleiding staat) regelmatig controleren en hem eventueel vast(er) draaien… Dat van die borg inbusjes had ik ook gelezen. Als je die niet los draait dan ben je de boel ernstig aan het mollen :-)

 8. Ferdi zegt:

  @Knurft kijk even bij van der stad of bij automaterialen zaken, z’n haaksleutel hoeft niet veel te kosten. Morgen krijg ik wat elektrische onderdelen binnen om mijn fiets af te bouwen :-) als het goed is loopt mijn beixo met trapondersteuning 30kmh, ook met wind tegen. Das dus best lekker! “Tip” Ik zag dat er bij beixo geen verende voorvork opzit, bij mij wel en geeft veel comfort misschien het overwegen waard, dan staat het stuur meteen een stuk hoger. Via marktplaat heb ik er laatst op mijn van Tuyl tourfiets voor weinig geld een aangeschaft en is een aanrader voor iedere “bukfiets”

 9. knurft zegt:

  @Ferdi Veel plezier met verder bouwen. En post of stuur je nog een foto en/of verslagje? Leuk voor andere liefhebbers…
  Ik gebruik de Slim als tweede fiets en dan vooral in de winter. Daar hoeft voor mij niets verends op. Op mijn Pioneer heb ik voor en achter vering, dus ik weet hoe lekker dat is :-)

 10. Johan zegt:

  Inderdaad kan het gebogen buisje van de achterrem niet vrij bewegen als je de bagagedrager met de beugels monteert zoals het hoort. Ik heb het opgelost door de linker beugel aan de binnenzijde van de nok vast te schroeven. Dan ontstaat er genoeg ruimte voor de remkabel.

 11. herman zegt:

  mijn trapas lekt olie of vet