Muziek op de fiets zonder oordopjes? (testverslag)

hg40bt.jpgFietsende muziekliefhebber
Ik ben fietser en ik ben muziekliefhebber en dat soort mensen heeft het niet makkelijk. Ik ben namelijk ook van mening dat die twee zaken niet goed samengaan: Ik fiets al jaren zonder muziek (zonder oordopjes dus) omdat ik vind dat ik mijn gehoor in het verkeer meer dan nodig heb. Na aanschaf van mijn iPhone heb ik weer een paar pogingen gedaan maar ik vond het toch te gevaarlijk.

Oplossing gevonden?
Op het blog van Pierre Gorissen las ik over een HG40BT “Bone Conducting hoofdtelefoon”. Het mooie van zo’n hoofdtelefoon is dat hij de oren vrij houdt en geluid overbrengt via het bot. Iedereen die wel eens een stemvork heeft gebruikt weet dat dat zou kunnen werken. Meer voordelen: Geen draadje want Bluetooth, geen open luidsprekers dus ook in vochtig weer te gebruiken, microfoon aanwezig, dus bellen is ook mogelijk…

Aangezien de dat ding 145 euro kost, het geld me niet op de rug groeit, het een onbekende techniek is en ik geluidskwaliteit belangrijk vind heb een mail gestuurd aan de firma bcsound met de vraag of ik er 1 mocht testen. Daar kreeg ik een bevestigend antwoord op. Enkele dagen later had ik een exemplaar in huis en kon de test beginnen. De HG40BT laadt in 3 uur op (bijgeleverde kleine adapter) en zou daar 5 uur mee vooruit kunnen. Aan de lader dus. Pairen met de iPhone is een eitje.

En? Beviel het?
Heel kort door de bocht kun je zeggen dat de HG40BT doet wat hij beloofd. Net zo kort door bocht kun je zeggen dat het voor veel fietsende muziekliefhebbers (nog) geen goed product is. De prijs/kwaliteit verhouding klopt wat mij betreft ook niet.

De goede punten:

 • Het is fijn om met muziek te kunnen fietsen en toch het verkeer te kunnen horen. Dat beviel me uitstekend..
 • Bellen werkt prima alhoewel de microfoon van de HG40BT wel windgevoelig is.
 • Ook in de regen gaat de HG40BT gewoon door (Ik had toestemming gevraagd voor een regentest :-)
 • Ik had behoorlijk wat druk op mijn hoofd verwacht. De HG40BT moet natuurlijk een beetje druk uitoefenen anders is er geen overbrenging van het geluid. Die druk viel me erg mee. Ik had geen enkele moeite om hem langer op te houden en hield er ook na het afzetten geen vreemd gevoel aan over.
 • (aanvulling 16-01) Storend bijgeluid veroorzaakt door rijwind is vrijwel afwezig is bij gebruik van de HG40BT.

De slechte punten:

 • De geluidskwaliteit valt me heel erg tegen: Geen bas, veel midden en hoog, soms met vervorming, ook op lage volumes. Het komt niet in de buurt van een oordopjes… Blikkerig is een goede omschrijving.
 • Het instellen van het volume gaat maar 1 kant op (harder, nog harder en nog harder en weer terug naar zacht) Je kunt hem dus alleen maar harder zetten om bij zacht uit te komen :-) De volume stappen zijn te groot voor muziek.
 • Tijdens mijn eerste rit (45 minuten) ben ik na 60 keer gestopt met bijhouden hoe vaak de HG40BT de verbinding met de iPhone verliest. Vaak maar een fractie van een seconde maar soms ook meerdere seconden. Fietsend in de stad was er zelfs vaker geen dan wel een verbinding… De iPhone hing gewoon aan mijn riem.
 • Tijdens de terugrit ben ik halverwege afgestapt om er na enig geëxperimenteer achter te komen dat alleen als de iPhone aan de kraag van mijn shirt(!) hing de verbinding zonder onderbrekingen in stand bleef.
 • Ook gewoon in huis lopend valt de verbinding 1 keer in de paar minuten even weg.

Reactie van de leverancier
Vanzelfsprekend heb ik de firma bcsound van mijn bevindingen op de hoogte gesteld en hen om een reactie gevraagd. Die reactie kwam snel en was grondig. Hieronder de verkorte versie.

 • De Bluetooth verbindingsproblemen worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat de HG40BTeen BT 1.2 module heeft. De iPhone heeft 2.1. Ze hebben goede ervaringen met een iPhone en iPad in combinatie met een vergelijkbaar Bone conducting product met een 2.1 module. Deze geeft een veel stabielere verbinding.
  (Op dit moment hebben ze nog geen HG40BT met 2.1 beschikbaar maar die is schijnbaar in aantocht)
 • De geluidskwaliteit van een Bone conducting headset zal altijd achterblijven met een normale hoofdtelefoon of oordopjes. Dat zit nu eenmaal in de BCSound technologie. Een BCSound headset met BT 2.1 module geeft ook op dat gebied wat verbetering om dat de dataoverdracht van deze BT versie factoren hoger is.

In diezelfde mail bood bcsound mij een GL41 zonnebril aan. Zelfde techniek maar dan met een BT 2.1 module. Aardige geste die ik heb afgewezen. Mijn praktijktest begint om 7 uur in de ochtend en eindigt rond 18.30 uur. Gevaarlijke tijden om in de winter met een zonnebril op te rijden ;-)

Mijn conclusie
Tja, dat wordt een lastige…
Ik wil graag op de fiets muziek luisteren, met een behoorlijke geluidskwaliteit terwijl ik het verkeer kan blijven horen maar ik besef dat dat eigenlijk niet kan. Dat wordt dus een compromis.
Bij gebruik van de HG40BT pakt dat als volgt uit: Ik hoor het verkeer en ik hoor de muziek. De geluidskwaliteit valt erg tegen. (En dan neem ik even voor het gemak aan dat een HG40BT met BT 2.1 module de verbindingsproblemen oplost en de geluidskwaliteit nog iets verbeterd.)
De prijs van 145 euro werpt nog een extra drempel op. Een matige geluidskwaliteit voor zoveel geld. Ik weet niet of ik dat er voor over heb…

Voor een fietsende muziekliefhebber die niet zo veel waarde hecht aan geluidskwaliteit kan de HG40BT (maar wacht ff op de 2.1 bluetooth versie) best een mooie optie zijn. Dat de HG40BT niet zo gevoelig is voor vocht kan ook van pas komen. En bellen kan er ook prima mee.

Ik hoop dat ik een HG40BT met BT 2.1 module mag testen. Dan hoef ik me niet te ergeren aan de gebrekkige verbinding en kan ik me volledig op het geluid concentreren.

Links:

(Er is ook een versie met draad (HG40T3-SIN) maar die gaat maar 3 uur mee op 1 batterijlading en die draad vind ik kwetsbaar. De microfoon ziet er ook kwetsbaarder uit. Er is ook een USB versie (HG40USB).)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Andere zaken, Muziek, Verkeer. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Muziek op de fiets zonder oordopjes? (testverslag)