Stomme koeien met een petje in een auto

lj-tj-89.jpg

Vandaag is het hoog tijd voor een nieuwe bijdrage in de reeks “Stomme Koe Parade“. Ik fiets al zo lang dat ik niet snel meer ergens van op kijk, maar vandaag was weer eens een uitzondering die het vermelden waard is:

In Alverna is men bezig aan de N324 en dat zorgt voor extra overlast door sluipverkeer op de parallelwegen naast die N324 door het dorp. Die parallelwegen doen daar ook dienst als fietspad.

Mijn zonnige terugweg werd daar ruw verstoord door een groene Volkswagen Polo met kenteken LJ-TJ-89 die mij probeerde in te halen op een stuk parallelweg waar ik net langs een rij met een aantal geparkeerde auto’s aan het fietsen was. In plaats van in te houden en even af te wachten probeerde de bestuurder van de Polo door flink gas te geven mij precies op het nauwste punt te passeren. Omdat ik net op tijd remde stond ik stil toen er links en rechts van mijn stuur nog luttele centimeters over waren. Zoals je je kunt voorstellen kon ik een vloek niet onderdrukken.

Die vloek had ik beter in kunnen slikken want “de 3 petjes” die de Polo bevolkten hadden hun voorruit open en begonnen direct met terug vloeken. Wat het probleem was, dat ik een aso was, “wat moet jij nou” dat ik me niet aan moest stellen etc. Je kent dat wel (en dan laat ik de grootste grofheden even weg…). Ze bleven de laatste 100 meter van de parallelweg naast me rijden (gas, rem, gas rem) en de verwensingen waren niet van de lucht.
Ik fiets dan maar gewoon door. Mochten ze toch gaan snijden dan hebben ze door de prominente positie van mijn pedalen op mijn ligfiets direct een grote kras op hun Polo.

Ik zette direct de filmcamera van de iPhone aan en kwam de heren verder op de N324 nog een keer tegen (te hard, claxon, middelvinger, bijna op een voorganger knallend) en daarna nogmaals in Grave (weer claxon, middelvinger). Dat was handig want zo heb ik hun kenteken op beeld zodat ik dat aan jullie kan doorgeven :-)

Ik geloof dat ze werkelijk niet vinden dat ze niets fout doen. 3 centimeter aan beide kant van een fietser is volgens hen meer dan genoeg om te passeren (en trouwens: fietsers zijn watjes en ligfietsers zijn homo’s! maar dat weet iedereen!).

NB: De foto is dus niet op het moment van de gevaarlijke actie, maar  kilometers later.

[ klik hier voor de gehele stomme koe parade ]

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Stomme Koe Parade, Verkeer. Bookmark de permalink.

13 Reacties op Stomme koeien met een petje in een auto

 1. En hij heeft z’n Polo pas 2 maanden, zou toch jammer zijn als er dan al een kras op komt.

  (bij de rdw gewoon op te vragen aan de hand van het kenteken)

 2. Maar je hebt een filmpje gemaakt begrijp ik? Ben wel even benieuwd naar hoe dat er dan wel niet uit zag. Gelukkig heb ik nog niet zulks raar volk meegemaakt, maar dat komt vast nog wel een keer. De laatste tijd rij ik op de fiets en in de auto altijd met een camera. En zo af en toe levert dat best ‘leuke’ beelden op zoals je op onderstaande linkjes kan zien.

  http://xl-network.com/tags/dashcam
  http://xl-network.com/tags/helmetcam

  PS. bij de invulvelden van dit formulier staat ‘verplich’ ipv. ‘verplicht’.

 3. knurft zegt:

  @Koos van den Hout: Ik vrees dat hij met zijn rijstijl zeer binnenkort meerdere schades zal hebben opgelopen. Ik hoop maar dat hij bij anderen geen schade veroorzaakt, maar ik vrees het ergste…

 4. knurft zegt:

  @Wilfred Ketelaar: Ik heb een filmpje gemaakt, maar niet op het moment dat ze me bijna plat reden. Ik zal binnenkort een filmpje van mijn heen- en terugreis plaatsen. De iPhone neemt op in 640×480 dus dat is vele malen slechter dan door jou gebruikte ContourHD. Toch goed genoeg om een goede indruk te krijgen.
  De situaties in je filmpjes zijn zeer herkenbaar…

  (Dat “Verplich” i.p.v. “verplicht is mij bekend. Ik heb alleen nog nooit de moeite genomen om te kijken waar die fout zit in de code van de plug-in. Er zit geen taal bestand bij :-)

 5. Kees zegt:

  Gerard,

  Accepteer het maar, fieters hebben “iets” met petjes (niet dus). Zou dat aan de fietsers liggen of aan de petjes? En hoe zou dat gaan met fietsende petjes, of bestaan die niet? Hij had blijkbaar haast. Als ik het filmpje van jou bekijk en het snelheidsverschil met andere fietsers zie dan heb jij er aardig de sokken in. Dus misschien jezelf iets “breder” maken, zodat hij er echt niet langs kan, alleen eroverheen. Dat doe ik geregeld om mezelf te beschermen tegen ongeduldige automobilisten die gaan inhalen waar er eigenlijk geen ruimte is. En het voordeel is dat als er een automobilist toch inhaald en het dreigt mis te gaan dan heb je zelf de ruimte om ongelukken te vermijden. Helaas is het nu eenmaal zo dat je als fietsers de zwakkere partij bent. Enige marge inbouwen dus, zo heb ik de laatse jaren mezelf uit de nodige hachelijke situaties kunnen redden waar een ander de fout maakte. Niet dat ik nooit iets fout doe of een foute inschatting maak in het verkeer. Maar omdat dat ik er ook aardig de sokken in heb merk ik dat veel medeweggebruikers je snelheid niet juist inschatten, hetgeen de oorzaak is van veel “missers”. En vooral voorspelbaar gedrag, hetgeen betekend o.a.: hand uitsteken bij afslaan, rotonde de juist richting ronden etc. En dat brave gedrag is nu juist iets wat petjes verafschuwen, tot ze zelf tot de jaren des verstands zijn gekomen……..

 6. knurft zegt:

  @Kees: Mijn snelheid is daar iets meer dan 20 kmph en ik ben behoorlijk pro-actief (en niet alleen als ik op de fiets zit ;-). Ik heb een achteruitkijkspiegel en weet meestal behoorlijk goed wat er om heen gebeurt. Ik luister ook geen muziek op de fiets dus hoor ook prima verkeersdeelnemers aankomen en “marges inbouwen” is my middle name :-)
  Door deze actie was ik echter volkomen verrast omdat zijn snelheid gewoon veel te hoog was. Hij verscheen dus plotseling in mijn spiegel en zat toen ook direct naast me en dat ook nog op een punt waar je zoiets echt niet kunt maken.
  Deze automobilist wilde helemaal geen snelheid goed inschatten, die wilde gewoon door. Niets tegen te beginnen dus. Dat ik na mijn vloek ook nog verbaal de volle laag kreeg was gezien de actie daarvoor niet verrassend…

 7. Kees zegt:

  @Gerard,

  Tja…………………. daar is dus geen kruit tegen gewassen. Eens eindigt hij door zijn rijgedrag waarschijnlijk tegen een b…, dat is beter dan dat hij een medeweggebruiker in de kreukels (of erger) rijd.

 8. petje zegt:

  Ligmongool, je moet ook niet zo asociaal rijden op je idiote fiets.
  Snap je dan niet dat niemand je ziet, als je daar rekening mee houdt is er niks aan de hand en kunne wij normale automobilisten gewoon doorrijden.
  Je wilt gewoon opvallen he!

 9. @Petje: Dus… de ligfietser wil opvallen en is daardoor niet zichtbaar?!?!?! Lijkt me een gevalletje contradictio in terminis. Wie het snapt mag het zeggen.

 10. knurft zegt:

  @Wilfred Ketelaar: Wil je niet van die moeilijke woorden gebruiken! Snappen ze niet… :-)

 11. Kees zegt:

  @petje

  Ook al ben ik geen ligfietser: matig even je taal graag, dit slaat nergens op!

 12. Koos Spee zegt:

  Ik denk dat dhr. “petje” wel in aanmerking komt voor de Educatieve Maatregel Gedrag.

 13. Kees zegt:

  @Koos Spee

  Dat bedoel ik: streng aanpakken graag.