Meer grip op de fiets bij gladheid zonder banden verwisselen!

Zou dat niet prachtig zijn? Dat je de standaardregels voor fietsen bij gladheid (niet remmen, niet sturen) gewoon aan de je pedaal kon lappen en met voldoende grip je route af kon leggen? En dat zonder het verwisselen van je banden door winterbanden?

Sneeuwketting
Het likt  er op dat de Nederlandse ontwerper Cesar van Rongen daar iets op heeft gevonden. Het is een “sneeuwketting” die je om je band heen kunt leggen en die je spant met twee kabeltjes. Je hoeft hier dus niet je hele band voor te verwissellen. Het ding is opvouwbaar en binnen een minuut te monteren.
Helaas is het concept, en dat wil meestal zeggen dat er (nog) geen fabrikant is die het apparaat in productie heeft genomen.

Nadeeltje
Ik zie ook wel een nadeel: Veel moderne fietsen hebben heel weinig afstand tussen de band en het spatbord. Dat gaat dus niet passen, maar daar is voor de echte veelfietser vast wel iets op te vinden.

Als dat ding voor een redelijke prijs op de markt komt dan koop ik een set! En ik weet zeker dat er onder ons veelfietsers heel veel interesse is. Wel zorgen voor setjes voor de standaard wielmaten natuurlijk :-)

Kom op Cesar! Hoe staat het er mee? (Ik heb hem een mailtje gestuurd, wie weet…)

(Met dank aan ligfiets.net die mij op dit prachtige concept attent maakte.)

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, de winter door, Verkeer, Weer. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Meer grip op de fiets bij gladheid zonder banden verwisselen!

  1. Egon zegt:

    Voor veel mensen is het aanmodderen op de fiets zodra er een pak sneeuw ligt. Voor mij niet. Ik bouw altijd mijn oude mountainbikes om tot reisfiets. Het is ook nog eens voordelig om je fiets een 2e leven te gunnen. Spatbordjes erop. Bagagedragertje achter, lowriders voor. Ik let er bij aankoop van de fiets altijd op of de mogelijkheid erop zit om een bagagedrager te monteren. Niet alle mountainbikes bieden die mogelijkheden. Merken als Spezialized, Cube en Cannondale wel, althans bij niet al te dure aluminium frames. En er zijn voor en achter spatbordjes in de handel verkrijgbaar die op mountainbikes passen, zodat je schoon op je werk aankomt. De profielbanden (Schwalbe Racing Ralfph en Nobby Nic en soortgelijke banden) die ik in het terrein gebruikte laat ik er gewoon opzitten. Dit geeft prima grip in de sneeuw. Je hebt niet dat slippen en wegglijden wat normale (dunnere) fietsbanden met een fijner profiel hebben. Je kunt zelfs vol gas over een flinke sneeuwlaag knallen! Zo heb ik begin 2010 2 maanden met plezier door de sneeuw naar mijn werk gefiets (12,5 heen en 12,5 km terug). Bij ijzel heb je ook beter grip dan met een normale fietsband. Er zijn winterbanden met spikes te koop. Maar dat is vanwege die weinige keren dat het ijzelt voor mij niet lonend. De rijweerstand tijdens sneeuwvrije perioden is voor terreinbanden op de weg wel groter . Maar dat zou je op kunnen vangen door 2 mountainbikebanden met gladder profiel achter de hand te houden die je dan monteert als er geen sneeuw ligt.

  2. knurft zegt:

    @Egon Ik heb geen mountainbike (nooit gehad trouwens) maar fiets bij sneeuw gewoon mijn 18 kilometer enkele reis op mijn beixo Slim. Met daaronder de door mij geliefde Schwalbe Marathon Plus banden. Zeker minder grip dan de door jou genoemde profielbanden maar goed genoeg.
    Maar ik ben het dus met je eens: Met sneeuw kun je gewoon doorfietsen :-)