Fietslamp SafeRide 80 gaat aan zijn eigen gewicht ten onder…

saferide-80-houder

De SafeRide op zijn nieuwe houder...

(Korte samenvatting van onderstaande test:
De lamp is slecht, maar dat komt niet door de lamp zelf, maar door de nieuwe houder. Ik heb onder garantie alsnog een oude houder gekregen en nu werkt de lamp prima. Oude houder blijkt helaas niet meer leverbaar…)

Afscheid van een trouwe gids
Na jaren perfect dienst te hebben gedaan als mijn gids door de duisternis was het tijd om mijn B&M IXON IQ fietslamp te vervangen. De lamp was al een keer gevallen, sloot niet meer goed, jammer maar helaas.

Waardige opvolger?
Tot mijn grote vreugde diende zich na het lezen van allerlei testen een waardige opvolger aan. De Philips SafeRide 80. Lichtbeeld breder dan de B&M, lichtopbrengst groter, bundel niet verblindend etc. Het enige nadeel dat ik kon vinden was een dat er soms condens te zien was in de dynamoversie van de lamp. Ach, daar is garantie voor.
Tot mijn genoegen was de lamp met korting te koop bij veelvoordefiets.nl via de fietsersbond en ik besloot mijzelf de lamp als verjaardagskado te geven :-)

Andere houder
Na het ontvangen van de lamp (snelle levering) vielen mij twee zaken op:

 • Het gewicht van de lamp. Het ding is zwaar. Het is een stevige metalen behuizing.
 • De stuurhouder was een andere dan op de foto bij veelvoordefiets. Er zat een kogelgewricht tussen

Positief zou je zeggen: Een stevige body, en een houder die er voor zorgt dat e de lamp makkelijk kunt richten zoals je wilt.

Licht? Prachtig!
Om met het licht te beginnen: Dat is fantastisch! De lage stand is al feller dan de hoge bij de B&M en bij de hoge stand smelt de sneeuw als het ware voor je banden weg. De bermen worden mee verlicht. Heel mooi!

Grote tegenvaller
Helaas blijkt dat de lamp letterlijk aan zijn eigen gewicht ten onder gaat. De vernieuwde houder met het kogelgewricht kan het gewicht van de lamp niet aan: Ook al draai je de ring met een tang(!) zo hard aan dat je bang bent dat er iets knapt, bij de eerste hobbel schiet de lamp uit zijn houding, en dat blijft de hele weg bij ieder hobbeltje aan de gang.
Weer thuis heb ik het gewricht losgedraaid en er een stukje rubber ingelegd. Zelfs daarna bleef de lamp door zijn gewicht verschuiven in de houder. Vanzelfsprekend is dit ook het geval omdat de lamp door het kogelgewricht een paar centimeter hoger zit dan met de oude houder. De krachten die de houder op moet vangen zijn dus groter. Na wat ge-Google zie ik meer berichten over het verschuiven van de lamp voorbijkomen.
Zo zie je maar dat een doorontwikkeling geen verbetering hoeft te zijn :-(

Contact met veelvoordefiets.nl
Tijdens mijn contact met veelvoordefiets.nl bleek inderdaad dat de oude houder op de foto staat en de nieuwe in de doos zit. Men kon mij helaas niet zeggen of de oude houder te gebruiken is met de nieuwe lamp (graag!) maar dat gaan ze uitzoeken bij Philips. Helaas is de oude houder (de nieuwe trouwens ook niet) niet los in hun webshop te bestellen.
Ik zag dat Conrad de oude houder los levert, en anders zaag ik de nieuwe door en haal ik het kogelgewricht er tussen uit…

Nog wat puntjes:

 • De door de fabrikant opgegeven batterijduur klopt niet, die is veel korter dan aangegeven, maar dat vind ik niet zo erg. Een heen en weer rit is daarmee prima te maken. beru roniki gaf in een reactie aan dat dat na vaker laden beter wordt.
 • Tom gaf in een reactie aan dat het knopje niet in te drukken is met dikke handschoenen aan. Dat klopt. Ik heb dat niet in de test geschreven omdat ik de lamp meestal voorop mijn ligfiets zal hebben staan. Daar kan ik zelfs zonder handschoenen niet bij :-)

(En nu even afwachten met welke info veelvoordefiets.nl morgen terugbelt of mailt…)

Update 25-01-2013: veelvoordefiets.nl belt terug: Ze hebben nog van niemand klachten ontvangen, Philips was nog niet te bereiken, bellen maandag weer terug naar mij…

Update 28-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft niet gebeld.Ik heb ze een mail gestuurd met de opmerking dat als er binnen de 14 dagen na aankoop (want dan heb je het recht om het product te retourneren) geen bevredigende oplossing is ik de lamp op hun kosten ga retourneren. (Op hun kosten omdat de lamp een andere is als ze op hun site laten zien. Daar staat nu nog steeds de versie met de oude houder.)

Update 29-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft gemaild met excuus en met de opmerking dat ze met Philips bezig zijn om een oplossing te vinden. Ik heb aangegeven dat als er vrijdag (14 dagen na levering) geen oplossing is, ik van mijn recht tot retour gebruik ga maken.

Update 30-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft gebeld: “Philips research is het aan het uitzoeken. Ze nemen aan dat het exemplarisch is.” Het blijkt dat deze lamp ook in de oude past (blijkt dat het dus gewoon dezelfde lamp is). Ze syuren mij het “oud” type houder.

Update 02-02-2013: Per post het “oude model” van de houder ontvangen van veelvoordefiets. Gemonteerd en een proefrit gedaan: muurvast! Kijk, zo hoort dat! Jammer dat het oude model niet meer leverbaar is. De lamp is eigenlijk waardeloos zonder de oude houder…  Jammer…

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, onderhoud, Verkeer. Bookmark de permalink.

32 Reacties op Fietslamp SafeRide 80 gaat aan zijn eigen gewicht ten onder…

 1. beru roniki zegt:

  jammer van dat kogelgewricht. de brandduur neemt toe na een paar keer opladen. ik heb er eneloops ingedaan, vijf uur brandduur op lage stand. ik vind het licht in eco-stand te weinig als de weg nat is

 2. knurft zegt:

  @beru roniki Jij hebt de lamp toch ook getest? Dat was dus met de “oude” houder? Ik kon je test op facebook niet terugvinden, anders had ik er naar verwezen. Inmiddels heb ik de B&M weer teruggezet in afwachting van de eventuele mogelijkheid om de oude houder te bestellen en te gebruiken bij de nieuwe lamp…

 3. Tom zegt:

  nog een nadeel: met dikke handschoenen (hoort bij de winter) is het aan/uit knopje niet in te drukken onder het fietsen.

 4. knurft zegt:

  @Tom Daar heb je gelijk in. Ik heb dat niet in de test geschreven omdat ik de lamp meestal voorop mijn ligfiets heb staan. Daar kan ik zelfs zonder handschoenen niet bij :-)
  Ik zal het vanmiddag alsnog in de tekst vermelden. Dank voor je aanvulling.

 5. Ligfietsger zegt:

  Wat kan “beru roniki” nu zeggen over het beter worden van de prestaties (als hij de originele accu’s al vervangen heeft) ……. ;-)

  Ik heb mijn zelfde lamp vorig jaar in precies dezelfde aanbieding gekocht bij veelvoordefiets…… na 8 maanden waren de Philips accu’s al kapot, ge maild met “vvdf” ….. geen reactie ….. na 3 weken gedreigd met mijn rechtsbijstandverzekering ….. ineens wel een reactie, maar geen oplossing, later een flut oplossing ….. via hun opsturen naar Philips …… zou 3-6 weken gaan duren ….. #@#%%&$#@ ….. ik heb er zelf maar Eneloops in gestopt en nu doet ie het weer prima, maar bij “vvdf” zijn ze weer een klant kwijt …..

  Los daarvan ….. Prima lamp (alleen op vol vermogen doet ie het hooguit 30 minuten), ik heb inmiddels een tweede opgeladen in de toptas (als reserve) mee.

  Volgende lamp ….. Son naafdynamo plus Son Edelux !

 6. Ivo zegt:

  Dus Philips kan tegenwoordig geneens goede verlichting maken?

  Doe mij maar de Roxim RS3.

 7. bikerben zegt:

  lamp is prima. philips doet er nu twee lamphouders in de box. 1 met en 1 zonder kogelgewricht. keuze zat dus

 8. wouter zegt:

  ik heb de lamp gekocht voor 65,-
  ook deze had de nieuwe, kogel koppeling
  1 mailtje naar philips was genoeg om de oude houder toegestuurd te krijgen
  zo hoort het

  een blije fietser

 9. paul zegt:

  :philips doet er nu twee lamphouders in de box. 1 met en 1 zonder kogelgewricht. keuze zat dus :

  Philips heeft erkent dat er een fout zit in bepaalde lamphouders .
  Ik vind dat ze voorbeeldig gereageerd hebben en sturen gratis een beter versie op.
  Het verbaasd mij daarom dat mensen de oude versie prefereren .

  Paul

 10. beru roniki zegt:

  Nog even commentaar. Ik rijd met Eneloop 2000 batterijen (niet de 2500 variant). Lamp brandt zes uur op eco stand. Ruim twee uur op hoog. Ik gebruik niet de lader, maar doe de batterijen in een computerlader. (Philips kan geen laders bouwen – of batterijen-). Ik heb twee exemplaren De oude (zonder kogelgewricht) en de nieuwe. De nieuwe doet iets langer met een lading en geeft een heel klein beetje meer licht. Ik heb een beetje last vaan doorzakken, maar heb dit opgelost door een stukje ballon in het gewricht te doen fantastische lamp overigens. Heb ook Lezyne van 400 lumen, een Starburst van 2000 lumen! Maar de Philips is verreweg het beste. Neemt alleen wat ruimte in.

  De batterijen kosten 15 euro, je kunt alleen een rechtszaak beginnen bij een bedrag van minimaal 600 euro….

 11. beru roniki zegt:

  Oh ja, de gewone philips batterijen gebruik ik ook wel. Tot op heden geen probleem, lijken het ongeveer net zo lang te doen als de eneloop 2000

 12. Mondreon zegt:

  Een prima lamp voor op mijn racefiets. Wat een lichtbundel! Heb de lamp nu 1, 5 jaar. Geen problemen gehad. Het enige wat ik jammer vind is de batterij duur met de standaard geleverde batterijen. Ik zie dat de Eneloop 2000 het veel langer uithouden. Is dat de enige batterij of zijn er meer opties?

 13. Mondreon zegt:

  Gisteren het setje eneloop batterijen ontvangen. Ik ben gegaan voor de 2000mAh. De batterijen zijn “ready for use”. Zonder opladen gisteren avond fietstocht van 1,5 uur en 1 uur lang de saferide aan gehad op volle sterkte. Lamp heeft 3 indicators. Bij thuiskomst was de eerste indicator uit. Vandaag de batterijen
  ontladen en liggen
  nu in de lader met een laadstroom van
  400 mAh. Ben benieuwd hoe de saferide het doet bij een volle accu.

 14. beru roniki zegt:

  Ik haal een krappe 2 uur volle sterkte op Eneloop 2000.

  Even een weetje, de capaciteit wordt op verschillende manieren gemeten.
  Eneloop 2000 gaan langer mee dan GP 2700, het is maar dat je het weet.

  Ontlaad je batterijen niet (te vaak) dat is erg slecht. Gewoon steeds aftoppen met een goede lader.

 15. beru roniki zegt:

  Ruim twee uur had dat moeten zijn. Eneloops zijn gewoon de beste, er is nauwelijks alternatief en als ze goed zijn zijn het rebranded eneloops

 16. Mondreon zegt:

  Bedankt voor je reactie Beru. De lader die ik gebruik is een powerlab P011F met een laadstroom van 2x380mA bij 2, 4Vdc. Deze lader heb ik al jaren in gebruik. Wat mij opviel bij het laden van de eneloops dat hij na ruim 2 uur overging op druppellading van 20mA. Na 3 uur heb ik de batterijen verwijderd en in de saferide
  gedaan. Volgens mij is de lamp nog feller
  dan voorheen. Kan ik deze oplader in de
  toekomst gebruiken of moet ik een
  andere aanschaffen?
  Over de Mh-C9000 hoor ik goede
  berichten.
  Kan je de batterijen ook laden met de
  bijgeleverde adapter van safe-ride? Die
  geeft een laadstroom van 1000mA. Daarna geeft de adapter een druppellading af.

 17. Mondreon zegt:

  Kan jammer genoeg niet zien hoeveel mA per batterij. Ik heb wel een volt meter. 1,38V bij volle lading.

 18. beru roniki zegt:

  Die lader klinkt erg goed, ik ken hem verder niet. Het overschakelen naar druppellading is prima en zoals het ook hoort. Meestal wordt er snel opgeladen tot 80%-90% en dan naar druppelladen. Onder druppelladen kun je hem er aan laten hangen, dat is geen enkel probleem. Sterker nog, hij zal langzaam vollopen naar 100%. Druppelladen is altijd c/10 dus idd 20mA

  Snel doorladen naar 100% is bere-slecht voor je batterijen.

  De Maha is de Rolls Royce onder de laders, niets op aan te merken. Houdt iig de startconditie erg goed bij

 19. Mondreon zegt:

  Dan gaan we nog maar even door met de Powerlab. Het zijn 2 slots waar 2 batterijen in kunnen.Totaal 4 stuks.. Misschien kan je in je site iets toevoegen zodat je eventuele foto’s bij kan voegen. Vanavond weer een ronde fietsen. Ben benieuwd.

 20. Mondreon zegt:

  De resultaten waren niet best vanavond. 19.20 lamp aan stand 1. 19.30 lamp stand 2. 20.10 lamp uit. Dat was wel een teleurstelling. Gelukkig had ik een 2e ledlamp bij me maar die is van Kruidvat. Ben daarmee thuisgekomen. Nu zitten de batterijen in de lader. Ik laat ze nu 24 uur zitten. Kijken wat de druppellading doet.
  Anders toch een andere lader
  aanschaffen.

 21. Mondreon zegt:

  Bij Conrad een IPC-1L van voltcraft voor €29, 99. Is dat een goede lader voor de eneloops?

 22. Beru Roniki zegt:

  Over het algemeen zijn de voltcraft laders best goed, ben tevreden over de mijne. Maar waarom niet die Maha?

  Laders die alleen een even aantal batterijen kunnen laden absoluut vermijden.

 23. Mondreon zegt:

  Ten eerste de prijs en ten tweede de recensies. Ik heb het forum gelezen van de IPC-1L en het apparaat komt goed bij de gebruikers over. Ok, niet zoveel mogelijkheden als de maha maar toch voldoende instelmogelijkheden die ik zal gebruiken. Ik ga voor de Voltcraft. Ook bij de Voltcraft apart in te stellen schachten. Dus met 4 batterijen kunnen verschillende programma’s gedraaid worden. Dat doet de maha ook alleen heb je meer mogelijkheden bij het laden en ontladen.

 24. Beru Roniki zegt:

  Zoals ik zei, ik ben altijd tevreden geweest met Voltcraft. Veel plezier ermee

 25. Mondreon zegt:

  Dank je wel. Ik laat wel even weten hoe het met de eneloops batterijen en de safe ride gaat. Ben benieuwd naar de gebruiksduur op stand hoog (2).

 26. Mondreon zegt:

  De bevindingen van de lader en de eneloops batterijen. Na een volle lading gisteren de saferide uitgeprobeerd. Geheel niet slecht. 1 uur en 45 minuten op stand 2 daarna over op stand 1 voor nog eens 45 minuten. Daarna was het licht uit. Na lading in de Voltcraft gaven de eneloops tussen de 2.1 en 2.2 Ah aan. Ruim meer dan de 2.0 Ah. Ben zeer tevreden. Laten we hopen dat ze in de toekomst zo goed blijven werken.

 27. Beru Roniki zegt:

  Doen ze, ik heb ze al jaren

 28. Reinier zegt:

  Vorige maand deze lamp besteld, er zat alleen de “oude” houder bij, prima dus. Batterijen gaan tot nu toe in ieder geval ruim anderhalf uur op vol vermogen mee. Enig probleem: vanmorgen in de mist wat condens aan de binnenkant, trok uren later weer weg, misschien door de warmte van het laden.

 29. mondreon zegt:

  Beru ik zou nog een reactie geven op de eneloop batterijen. Ze hebben van de zomer los in de kast gelegen. Heb ze in september weer in de saferide gedaan en ‘s-avonds een stuk gefietst. Ruim een uur op high. Ongelooflijk. Daarna opgeladen. Duppellading na 8 uur uitgezet. Dit zijn echt klasse batterijen.
  Veel plezier met je lamp in het donker.

 30. mondreon zegt:

  Reinier jij ook succes met je lamp. Ik heb er geen spijt van. Ik kan goed zien waar ik rij vooral in de verkaveling wegen waar geen straat verlichting is.

 31. stef zegt:

  Wat je ook kunt doen in de saferider nizn batterijen die hebben een hogere voltage 1.6 2500 mah .

 32. Beru zegt:

  Het slechte nieuws is, dat de lamp uit productie is. Damn