Fietslamp SafeRide 80 gaat aan zijn eigen gewicht ten onder…

saferide-80-houder

De SafeRide op zijn nieuwe houder...

(Korte samenvatting van onderstaande test:
De lamp is slecht, maar dat komt niet door de lamp zelf, maar door de nieuwe houder. Ik heb onder garantie alsnog een oude houder gekregen en nu werkt de lamp prima. Oude houder blijkt helaas niet meer leverbaar…)

Afscheid van een trouwe gids
Na jaren perfect dienst te hebben gedaan als mijn gids door de duisternis was het tijd om mijn B&M IXON IQ fietslamp te vervangen. De lamp was al een keer gevallen, sloot niet meer goed, jammer maar helaas.

Waardige opvolger?
Tot mijn grote vreugde diende zich na het lezen van allerlei testen een waardige opvolger aan. De Philips SafeRide 80. Lichtbeeld breder dan de B&M, lichtopbrengst groter, bundel niet verblindend etc. Het enige nadeel dat ik kon vinden was een dat er soms condens te zien was in de dynamoversie van de lamp. Ach, daar is garantie voor.
Tot mijn genoegen was de lamp met korting te koop bij veelvoordefiets.nl via de fietsersbond en ik besloot mijzelf de lamp als verjaardagskado te geven :-)

Andere houder
Na het ontvangen van de lamp (snelle levering) vielen mij twee zaken op:

  • Het gewicht van de lamp. Het ding is zwaar. Het is een stevige metalen behuizing.
  • De stuurhouder was een andere dan op de foto bij veelvoordefiets. Er zat een kogelgewricht tussen

Positief zou je zeggen: Een stevige body, en een houder die er voor zorgt dat e de lamp makkelijk kunt richten zoals je wilt.

Licht? Prachtig!
Om met het licht te beginnen: Dat is fantastisch! De lage stand is al feller dan de hoge bij de B&M en bij de hoge stand smelt de sneeuw als het ware voor je banden weg. De bermen worden mee verlicht. Heel mooi!

Grote tegenvaller
Helaas blijkt dat de lamp letterlijk aan zijn eigen gewicht ten onder gaat. De vernieuwde houder met het kogelgewricht kan het gewicht van de lamp niet aan: Ook al draai je de ring met een tang(!) zo hard aan dat je bang bent dat er iets knapt, bij de eerste hobbel schiet de lamp uit zijn houding, en dat blijft de hele weg bij ieder hobbeltje aan de gang.
Weer thuis heb ik het gewricht losgedraaid en er een stukje rubber ingelegd. Zelfs daarna bleef de lamp door zijn gewicht verschuiven in de houder. Vanzelfsprekend is dit ook het geval omdat de lamp door het kogelgewricht een paar centimeter hoger zit dan met de oude houder. De krachten die de houder op moet vangen zijn dus groter. Na wat ge-Google zie ik meer berichten over het verschuiven van de lamp voorbijkomen.
Zo zie je maar dat een doorontwikkeling geen verbetering hoeft te zijn :-(

Contact met veelvoordefiets.nl
Tijdens mijn contact met veelvoordefiets.nl bleek inderdaad dat de oude houder op de foto staat en de nieuwe in de doos zit. Men kon mij helaas niet zeggen of de oude houder te gebruiken is met de nieuwe lamp (graag!) maar dat gaan ze uitzoeken bij Philips. Helaas is de oude houder (de nieuwe trouwens ook niet) niet los in hun webshop te bestellen.
Ik zag dat Conrad de oude houder los levert, en anders zaag ik de nieuwe door en haal ik het kogelgewricht er tussen uit…

Nog wat puntjes:

  • De door de fabrikant opgegeven batterijduur klopt niet, die is veel korter dan aangegeven, maar dat vind ik niet zo erg. Een heen en weer rit is daarmee prima te maken. beru roniki gaf in een reactie aan dat dat na vaker laden beter wordt.
  • Tom gaf in een reactie aan dat het knopje niet in te drukken is met dikke handschoenen aan. Dat klopt. Ik heb dat niet in de test geschreven omdat ik de lamp meestal voorop mijn ligfiets zal hebben staan. Daar kan ik zelfs zonder handschoenen niet bij :-)

(En nu even afwachten met welke info veelvoordefiets.nl morgen terugbelt of mailt…)

Update 25-01-2013: veelvoordefiets.nl belt terug: Ze hebben nog van niemand klachten ontvangen, Philips was nog niet te bereiken, bellen maandag weer terug naar mij…

Update 28-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft niet gebeld.Ik heb ze een mail gestuurd met de opmerking dat als er binnen de 14 dagen na aankoop (want dan heb je het recht om het product te retourneren) geen bevredigende oplossing is ik de lamp op hun kosten ga retourneren. (Op hun kosten omdat de lamp een andere is als ze op hun site laten zien. Daar staat nu nog steeds de versie met de oude houder.)

Update 29-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft gemaild met excuus en met de opmerking dat ze met Philips bezig zijn om een oplossing te vinden. Ik heb aangegeven dat als er vrijdag (14 dagen na levering) geen oplossing is, ik van mijn recht tot retour gebruik ga maken.

Update 30-01-2013: veelvoordefiets.nl heeft gebeld: “Philips research is het aan het uitzoeken. Ze nemen aan dat het exemplarisch is.” Het blijkt dat deze lamp ook in de oude past (blijkt dat het dus gewoon dezelfde lamp is). Ze syuren mij het “oud” type houder.

Update 02-02-2013: Per post het “oude model” van de houder ontvangen van veelvoordefiets. Gemonteerd en een proefrit gedaan: muurvast! Kijk, zo hoort dat! Jammer dat het oude model niet meer leverbaar is. De lamp is eigenlijk waardeloos zonder de oude houder…  Jammer…

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, onderhoud, Verkeer. Bookmark de permalink.

32 Reacties op Fietslamp SafeRide 80 gaat aan zijn eigen gewicht ten onder…