Allemaal lezen! De Fietsrepubliek van Pete Jordan

Cover De FietsrepubliekBen je fietser, en vindt je het ook interessant om meer over de geschiedenis van fietsen in Nederland te weten? Fiets dan naar de boekhandel (of surf naar de webwinkel) en grijp een exemplaar van “De Fietsrepubliek” van Pete Jordan (oorspronkelijk titel “In the City of Bikes”).

Pete, een fanatiek fietser en student stedebouwkunde, komt in 2002 aan in Amsterdam en is gefascineerd door het fietsgebeuren. Hij brengt daar in het boek uitgebreid verslag van uit. Persoonlijke ervaringen, gedegen onderzoek, historische beschouwingen en vergelijkingen met de situatie in de USA, maar ook met Denemarken wisselen elkaar af.

  • Fietsend roken. Van de 1000 rokers was 69% (688 in totaal) een man. Hoewel sommige van deze rokers (te oordelen naar de geur of de wijze waarop hij gedraaid werd) inderdaad een joint rookten, pafte de overgrote meerderheid toch gewone sigaretten.
  • Fietsen met twee fietsen tegelijkertijd. Van de 500 fietsers met een tweede fiets naast zich was 87% (435 in totaal) een man.
  • Fietsen met een gebroken arm in een mitella. Van de 50 fietsers met een arm in een mitella was 86% (43 in totaal) een man. (En, voor de volledigheid, 70% van de armen in de mitella was de linkerarm.)

Ook opvallend: In de oorlog leek het afpakken van fietsen soms tot grotere commotie en protesten te leiden dan het afvoeren van de Joden. En verder viel me bijvoorbeeld op wat voor een mythe er om het Amsterdamse witte-fietsen plan hangt.

Een van de leukste en interessantste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Een aanrader!

Dit bericht is geplaatst in (lig)fietsen, Verkeer. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.