Fietsmarkt Nijmegen 2009

Vanmiddag was de al eerder op Knurft.net aangekondigde jaarlijkse Fietsmarkt in Nijmegen.
Toe ik aan kwam scheen de zon en waren er al aardig wat bezoekers. Toch ziet het er als je er langskomt niet uit als een sprankelend geheel. Ik weet niet precies waaraan dat ligt. Misschien omdat het een nogal rommelige indruk maakt?

Hieronder een kort verslag. Veel zaken bespreek ik niet omdat die ook al in vorige verslagen te zien zijn.

[ Klik op een kleine voor een grote foto en klik dan rechts of links op de foto om te bladeren ]

struin.jpg Struin
Dit is 1 van de fietsen van Struin (buitenschoolse opvang in de natuur). Je ziet vaak (bak)fietsen van Struin in Nijmegen rondrijden. Alle kinderen worden daarmee opgehaald en weggebracht. De fiets op de foto is een speciaal model: Er kunnen als ik het goed heb gezien 10 personen op waarvan er  8 mee kunnen fietsen. Er is elektrische ondersteuning en een achteruit. Er hebben veel mensen een rondje gemaakt en de wendbaarheid viel me niet tegen…

 

eenfietsmaakthetverschil.jpg Een fiets maakt het verschil
De stand van eenfietsmaakthetverschil.nl (of cyclingoutofpoverty) moet natuurlijk vermeld worden.
“Cycling out of poverty is een stichting die geld inzamelt voor fiets projecten in Afrika. Een fiets is in Nederland zo gewoon, maar kan in Afrika een wereld van verschil maken. Veel arme Afrikanen hebben geen geld om een fiets te kopen maar wel een visie over hoe ze een fiets zouden kunnen gebruiken om geld te verdienen. Deze “kleine ondernemers” kunnen bij één van onze Afrikaanse partnerorganisaties in Burkina Faso, Ghana, Oeganda, Togo, Kenia en Rwanda aankloppen voor een door Cycling out of poverty gesubsidieerde fiets die ze in termijnen kunnen afbetalen.”

regenjas_dames.jpg Dames met vreemde regenjassen
Dit is een kraam van twee dames die een verzameling regenhoedjes en regenjassen lieten zien. De jassen hadden een vreemde vormgeving. en ik snapte de bedoeling er niet van. Weet dus ook niet of hier iets bijzonders mee aan de hand was. Vanzelfsprekend durfde ik niet te lang bij hun stand te blijven staan omdat ik mijn hetrgentbijnanooit-shirt aan had. Dat schrikt potentiële klanten van regenjassen natuurlijk af :-)
Weet iemand een naam of een site? Laat maar weten dan zet ik het er bij…

fietsvriendinnen.jpg Fietsvriendinnen
Om bij dameszaken te blijven: Een kraam van fietsvriendinnen.nl
“Er zijn in Nederland veel vrouwen die al vanaf jonge leeftijd heel graag fietsen. Ook zijn er vrouwen die het fietsen pas op latere leeftijd hebben geleerd. Het is gezellig en leerzaam om eens samen te gaan fietsen, maar hoe pak je dat aan?
Als Fietsvriendin leer je een vrouw met een andere culturele achtergrond beter kennen en ga je samen fietsen op de momenten dat het jullie beide goed uitkomt. Het wordt jouw uitdaging om het fietsen voor de ander zo aantrekkelijk mogelijk te maken! ”

houtenfiets.jpg Houten fiets
Deze houten fiets was prachtig afgewerkt. Ik hoorde de maker (pas veel later hoorde ik dat dat Jan Gunneweg was) vertellen dat er wel gedacht was aan het in productie nemen van de fiets maar dat dat bij een fabrikant toch wat problemen met zich mee bracht. Het is namelijk geen kwestie van lijmen en doorschuiven maar na gelijmd te zijn moet het frame toch echt nog enkele uren in de mal drogen. Geen lopende band en doorschuif werk dus… Het zag er mooi uit alhoewel ik twijfelde aan het nut van de spatborden. Ze zijn niet  gebogen…
(Bedankt Jack, voor het doorgeven van de site: www.jangunneweg.com)

greenmachine.jpg GreenMachine
Wil je heel graag fietsen, heb je een bloed hekel aan onderhoud, heb je niets tegen een ligfiets en heb je geld te veel? Dan is deze GreenMachine van Flevobike echt iets voor jou. De fiets heeft een mooie Rohlhof naaf ingebouwd en de hele aandrijving is intern. Bij het maken en het ontwikkelen van de fiets is gebruik gemaakt van de modernste technieken en materialen. Houd je vast: de basisprijs is zo’n 3600 euro. Wil je vering of andere opties dan moet je nog een flink in de buidel tasten. Maar het blijft een prachtige fiets. (Doe mij er maar 1!)

poezie_koerier.jpg De Poeziekoerier
(www.depoeziekoerier.nl)

Liefde
De lucht ligt als een blok op het land
Onzichtbaar en massief

Je gaat gekleed in de kleur van je haar
In je ogen, je passen en je woorden.
Je bent hier en elders. Ik draag je me na…

duurzaamrijden.jpg Duurzaam rijden
Ze zeggen: “De CityEL is een 100% elektrische éénpersoons stadsauto die zich uitermate leent voor de wat kortere ritjes, zoals woon-werk verkeer, om te shoppen, om vrienden op te zoeken of om mee naar de sportschool te rijden.
Eindelijk een milieuvriendelijke stadsauto waar u veel geld mee bespaart. In tegenstelling tot de traditionele brandstofauto is tanken leuk. Het kost geen moeite, want u kunt gewoon thuis tanken door de auto aan te sluiten op het normale 220V stopcontact en u hoeft de portemonnee niet meteen te trekken, want u rekent af via uw stroomleverancier. Tenslotte is het leuk om een CityEL te rijden en dat durft u uit te stralen.”
Er waren op de fietsmarkt trouwens ook eel electrische snorfietsen/brommers te vinden. Tsja…

Verder was er een groen hert, een stand van milieu defensie met een nog al on-communicatieve mevrouw, de meneer van fietsgidsen.nl, en nog tal van andere zaken. De stand van de fietsersbond stond onbegrijpelijk ver in een hoek waar weinig doorloop was.

groene_hert.jpgmilieudefensie.jpgfietsgidsen.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.