Verslag fietsmarkt Nijmegen 2010

Zaterdag 18 september vond weer de jaarlijkse Nijmeegse fietsmarkt plaats. Het weer was prima en er was voor nieuwe bezoekers veel te zien, (voor bezoekers die eerdere versies hebben bezocht wat minder….). In de loop van de middag werd het steeds drukker en het was een gezellig geheel.

Hieronder een beknopt verslag.
Heb je aanvullingen of verbeteringen? Laat het me weten. dan voeg ik toe en pas ik aan…

[klik op de kleine foto’s voor de grote versie. Blader door met de muis rechts en links op de grote foto’s te klikken of gebruik je pijltjestoetsen]

joekel_heel_nederland_fietst.jpg

wethouder_henk_beerten.jpgDe Wethouder aan de tand gevoeld
Wethouder mobiliteit Henk Beerten wordt, voordat hij over gaat tot het uitreiken van wat prijzen n.a.v. een of andere prijsvraag, van stevig aan de tand gevoeld door Jos Sluijsmans (de initiatiefnemer/organisator van de Nijmeegse fietsmarkt) over het Nijmeegse fietsbeleid. Ik weet zeker dat de wethouder een politiek correct antwoord gaf maar ik heb de strekking niet meegekregen…
(Blijft leuk om een ex collega zo’n officiële rol te zien vervullen :-) Hup Henk!)

wheelylift.jpgWheely Lift
De Weely lift is echt zo’n ding dat je zelf moet uitproberen om te geloven dat je daarmee echt zonder kracht te gebruiken een fiets soepel aan de wand kunt hangen. Geloof me: Het werkt, en heel makkelijk!

Het mechaniek bestaat onder andere uit een gasveer die voor de juiste dosering van de krachten zorgt. Je wil natuurlijk niet dat je fiets plat tegen de muur wordt gegooid… Je rijdt je fiets naar de stang, haakt hem er in, trekt de fiets een klein stukje naar achteren, en begeleidt de fiets dan rustig naar boven. Een eitje dus! De fiets hangt niet alleen zo als op de foto maar het hele mechaniek kan inclusief fiets ook nog zijwaarts platter tegen de wand gehangen worden, je weet wel, zoals zo’n rek met posters in een winkel. En dat alles voor zo’n 149 Euro.
De lift kan behoorlijk zware fietsen aan en is naar gelang het gewicht van je fiets uit te rusten met 2 verschillende gasveren.

Handig om ruimtes die eigenlijk te smal zijn toch te voorzien van een fietsenstalling, ook voor gangen van woningen, te kleine schuren etc.

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het hele gewicht van de fiets hangt aan een velg.
Fietsenmakers/wielenmakers Kan dat wel?

Meer info en een filmpje op www.wheelylift.com

uitvaartfiets.jpgDe Uitvaartfiets
Stel, je gaat dood (en dat zit er dik in, want de dood is het enige wat zeker is in dit leven :-) Dan is dit wel een mooie manier om naar je graf te worden gebracht. De belangstellenden kunnen mee wandelen of fietsen en de fiets kan meestal dicht bij het graf komen.

De Uitvaartfiets is een gazelle bakfiets uit 1964 die van de schroot is gered door de huidige eigenaar. Hij heeft er een nieuwe bak opgezet en de zaak goed onderhouden.

(Mij schuiven ze trouwens gewoon in de oven als ik dood ben. Daar komt geen fiets aan te pas want dat zou zonde zijn :-)

Meer info op www.deuitvaartfiets.nl

marjolein_pieks_poeziekoerier.jpgDe Poëziekoerier
Voor Poëziekoerier Marjolein Pieks zijn het spannende dagen. Zij is namelijk de opening van haar eigen Poëziekoerierwinkel aan het voorbereiden. Op vrijdag 1 oktober om 14.00 uur is de feestelijke opening in de Tweede Walstraat 83. Er zijn hapjes, drankjes en vanzelfsprekend ook dichtoptredens en muziek.

De winkel wordt het hoofdkwartier van de gedichtenbezorgservice en verder vindt je er alles op het gebied van gedichten, poëzie en versjes. Er worden regelmatig lezingen en optredens georganiseerd en beeldend kunstenaars kunnen er exposeren.

“De Poëziekoerier schrijft voor u gedichten op maat en bezorgt deze per fiets op elke gewenste locatie. Een origineel cadeau geschikt voor elke gelegenheid!
U vertelt voor wie het gedicht geschreven moet worden en waar het gedicht over dient te gaan en wanneer en waar het bezorgd dient te worden.”

Kijk, daar kun je wel eens iemand een plezier mee doen!

Meer info: www.depoeziekoerier.nl

beixo_baars_fietsen.jpgBeixo
Zoals jullie weten heb ik afgelopen week een nieuwe fiets gekocht: Een beixo Slim.
Het speciale aan deze fiets (buiten het feit dat hij mooi is :-) is dat er voor de aandrijving geen gebruikt wordt gemaakt van een ketting maar van een cardan-as. Makkelijk, schoon en innovatief.

beixo was op de fietsmarkt vertegenwoordigd door de firma Baars Fietsen uit Beek Ubbergen. Ze lieten ook de beixo vouwfiets (natuurlijk ook met cardanas) zien.

Meer info: www.baarsfietsen.nl en www.beixo.nl

biomega_cardan.jpgBiomega
In een andere hoek van de fietsmarkt stond de firma StyleCycles uit Tiel met een groot aantal “Style” fietsen waaronder een paar fietsen van Biomega. Die hebben met de beixo fietsen van hier boven gemeen dat ze een cardan-as hebben. (Maar waarom moeten die fietsen dan honderden euro’s duurder zijn dan die van beixo? Misschien hebben ze meer Style?)

Meer info:  www.stylecycles.nl en www.biomega.nl

fiets_aangedreven_draaimolen.jpgFietsdraaimolen
Kijk, hier zie je nu een typisch voorbeeld van de gedachte achter de fietsmarkt:
De draaimolen is een fiets en dus zijn eigen vervoermiddel. De fiets kan echter ook zijn eigen draaimolen aandrijven (Ik hoop dat dat alleen maar kan in stilstand, maar de EHBO tent was in de buurt…) Ook de muziek kwam van de fietser zelf. Het zag er gezellig en sfeervol uit. Altijd beter dan een grote geluidsinstallatie met house muziek en een stem die roept KOMTUMAARRRRRRRRRRR, ER ZIJN NOG PLAATSEN VRIJIJIJIJIJIJIJIJ DAMUSHEEERE!!!!

Meer info: (Ik zou het niet weten. Weet je meer? Dan hoor ik het graag… )

onoogelijk_electrisch_vouwfietsje.jpgElektrische fietsen
Tijdens de fietsmarkt kon men een flink aantal fietsen met elektrische ondersteuning bekijken uitproberen. Ook was er een bedrijf dat accu’s voor elektrisch fietsen reviseert en ontwikkelt. Voor mensen die niet goed meer op eigen kracht kunnen fietsen is elektrische ondersteuning een mooie oplossing. Moet je je accu’s wel met groene stroom opladen natuurlijk!

Helaas levert de ontwikkeling van fietsen met elektrisch ondersteuning ook vreemde misbaksels op.
Wat moet je hier nu over zeggen? :-)

Meer info: www.elektrischefietsen.com

drymer.jpgDe Drymer
Tja, De Drymer, wat moet ik er van zeggen.
Het is een voertuig met elektrische ondersteuning dat er op gericht lijkt te zijn om mensen zonder inspanning naar het werk te krijgen. De mannen in de filmpjes op de Drymer site hebben altijd een pak aan en het product lijkt dus gericht op de zakenwereld. Als je voor je werk een pak aan moet en je wilt dat niet uittrekken dan kun je beter de auto nemen. Zonder inspanning (zonder te zweten dus?) lukt het je echt niet op het werk te komen en tegen de regen helpt dat dakje ook niet. Waar laat je trouwens je bagage?

Zo’n ding moet  tussen de 4000 en 6000 euro gaan kosten maar er is nog steeds geen productiemodel.

Ik weet wel wat wat beters:
Laat je pak thuis en kies een al uitontwikkelde velomobielzoals de Mango, de Quest, de Strada, de Alleweder of de Versatile. Die zijn wel waterdicht en je kunt er veel bagage in kwijt. Het blijft wel een fiets natuurlijk!

Aha, dat moest ik er van zeggen dus :-)

Meer info:

schattig_electrisch_autootje.jpgSchattig!
Schattig toch? Zo’n drollig elektrisch autootje. Ja, die reden er ook rond en nog veel meer van dat soort zaken. Had je zelf maar moeten komen dan had je het kunnen zien :-)

Volgend jaar is er vast weer een fietsmarkt in Nijmegen.

Jos, bedankt voor de organisatie en tot volgend jaar…

5 Reacties op Verslag fietsmarkt Nijmegen 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *